Klapikonemarkkina ei hyydy, vaikka hinnat ovat uudella tasolla

Uusien klapikoneiden hinnat ovat nousseet muutamassa vuodessa jopa 50 prosenttia, mutta myös vaihtokoneet käyvät kaupaksi hyvään hintaan.

Klapisesonki on kuumimmillaan, mutta uudesta koneesta  tälle keväälle haaveileva polttopuuntekijä voi joutua pettymään.
Klapisesonki on kuumimmillaan, mutta uudesta koneesta tälle keväälle haaveileva polttopuuntekijä voi joutua pettymään.

Klapikoneita ei juuri löydy jälleenmyyjien varastoista tänäkään keväänä. Kaikki koneet on käytännössä myyty, kun ne lähtevät tehtaalta maailmalle.

”Kauppa käy edelleen hyvin, mutta sanoisin, että tilanne on tosi hurjien vuosien jälkeen vähitellen palaamassa kohti normaalia”, kuvailee ylistarolaisen Palaxin myyntipäällikkö Johanna Harju.

Klapikoneet alkoivat koronan myötä mennä kaupaksi hurjaa tahtia. Lisää löylyä kiukaalle löi Venäjän aloittama hyökkäyssota ja sitä seurannut energian hinnan nousu. Kysynnästä kertoo, että pisimmillään ostaja joutui Harjun mukaan odottamaan Palaxin valmistamaa klapikonetta jopa puolitoista vuotta. Tuotantolinjasto paahtaa täysillä edelleen.

”Tällä hetkellä pystymme toimittamaan koneet noin puolen vuoden toimitusajalla.”

Palax on keskittynyt yhä vahvemmin ammattisarjan klapikoneiden tuotantoon.

”Kotimaassa myymme eniten ammattilaisille suunnattua Palax C750 konetta. Kysyntä on ollut niin kovaa, että uusia tuotteita emme ole ehtineet juuri kehittämään, vaan panostukset on tehty tuotantoon.”

Hinnat nousseet huomattavasti

Raaka-aineiden sekä komponenttien hintojen nopea nousu on vaikeuttanut konevalmistajien toimintaa.

”Pahimmassa vaiheessa jouduimme tehtaalla miettimään jatkuvasti, kuinka raaka-ainekustannukset pystytään viemään hintoihin”, Harju sanoo.

Metsälehti kokeili alkuvuonna 2020 Palaxin C750 Pro+ konetta. Tuolloin koneen alviton hinta oli noin 14 000 euroa, nyt se on noin 20 000 euroa.

Klapikoneiden hinnat ovat muutamassa vuodessa pompanneet uudelle tasolle. Esimerkiksi Metsälehden testaama Palaxin C750 Pro+ kone maksoi maaliskuussa 2020 arvonlisäverottomana noin 14 000 euroa. Nyt suositushinta on noin 20 000 euroa.

”Toisaalta myös vaihtokoneiden arvo on noussut samaan aikaan paljon. Hyväkuntoinen vaihtokone menee varmasti kaupaksi tällä hetkellä”, Harju huomauttaa.

Jälleenmyyjän riskinotto on kannattanut

Tilanne on ollut haastava myös jälleenmyyjille, kun myytävää on ollut niukasti ja toimitusajat pitkiä. Konnevedellä toimivan Contrans Oy:n kauppias Pekka Liimatainen ratkaisi asian ottamalla riskiä omaan piikkiin.

”Minulla on Pilkemasterin tehtaalle jatkuva tilaus vetämässä. Uuden koneen toimitusaika on sen ansiosta tällä hetkellä noin kuukausi kaupanteosta”, kertoo Liimatainen.

Riski on kannattanut. Contrans on kivunnut nopeasti kolmen suurimman Pilkemaster kauppiaan joukkoon myyden vuosittain kolminumeroisen määrän klapikoneita.

Vaihtokonemarkkinoiden tilannetta Liimatainen kuvailee ”hulluksi”.

Contransin Pekka Liimataisen mukaan mobiilikoneet ovat jo ohittaneet suosiossa traktorikäyttöiset koneet. Pilkemaster Go koneen hinta liikkuu hieman päälle kymmenessä tuhannessa eurossa.

”Mielestäni vaihtokoneet ovat tällä hetkellä yliarvostettuja. Useamman vuoden ikäisestä koneesta voidaan pyytää uuden hintaa.”

Uuden klapikoneen ostaa Liimataisen mukaan useimmin omakotiasukas tai mökkiläinen, joka omistaa myös metsää.

”Mobiilimallit ovat jo ohittaneet traktorikäyttöiset koneet myyntimäärissä. Maatalouksiin klapikoneita menee selvästi takavuosia vähemmän.”

Metsälehti kokeili mobiilia Pilkemaster Go konetta vuonna 2021.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat