Kokeiltua: Automaattinen ajopäiväkirja tupakansytyttimessä

Elisan Teltonika-paikannin näyttää, missä ajoneuvosi liikkuu. Se toimii myös metsänomistajan ajopäiväkirjana.

Teltonika paikannin muistuttaa tupakansytyttimeen kytkettävää usb-laturia, mitä se myös on.  (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Teltonika paikannin muistuttaa tupakansytyttimeen kytkettävää usb-laturia, mitä se myös on. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Elisa on kuluneen vuoden aikana tuonut markkinoille kattauk­sen erilaisia paikantimia. Malleja löytyy kiinnitettäväksi niin ajoneuvojen akkuihin kuin lemmikkien kaulapantoihin.

Kokeilimme syksyn ajan Teltonika FMP100 -gps-paikanninta, joka on ”naamioitu” auton tupakansytyttimeen käyväksi laturiksi.

Paikantimen hallinta tapahtuu maksuttoman Elisa Laitenetti -sovelluksen kautta. Saumattomasti toimiakseen laite vaatii myös Elisan liittymän, jollaisen saa mukaan senttiä vaille vitosen kuukausimaksulla. Paikantimen voi yhdistää myös Karttaselain-sovellukseen tekstiviestikomentojen avulla. Tätä emme kokeilleet.

Paikannin vaatii toimiakseen Elisan liittymän. Sim-kortti asennetaan sivusta avautuvaan koloon.

Tiedot talteen automaattisesti

Kun sim-kortti on aktivoitu ja sovellus sekä paikannin paritettu, on paketti käyttövalmis. Paikannin tökätään auton tupakansytyttimeen, josta se saa virtansa.

Laite paikantaa itsensä gps-satelliittien avulla ja lähettää tiedon mobiiliverkon kautta sovellukseen, jolla paikantimen sijaintia voi seurata mistä päin maailmaa tahansa.

Paikannin lähettää sijaintitiedot Laitenetti -sovellukseen, jonne ne tallentuvat automaattisesti.

Periaatteessa sovelluksen kautta pystyy paikallistamaan esimerkiksi varkauden kohteeksi joutuneen auton, jos rosvo ei ymmärrä irrottaa paikanninta pistokkeesta. Vanhempia saattaa kiinnostaa joskus sekin, missä perheen nuorison käyttöön luovutettu auto tai traktori liikkuu.

Paikantimessa on pieni oma akku, jonka ansiosta virtaa riittää toviksi, vaikka se irrotetaan virtalähteestä. Paikantimen sijainnin voi myös jakaa sovelluksen kautta toiselle henkilölle.

Sijainnin lähetystiheyden voi valita kolmesta vaihtoehdosta, joista tiuhimpaan tahtiin, kymmenen sekunnin välein, sijaintia päivittää live-tila. Tätä kannattaa käyttää, jotta kilometrit tallentuvat mahdollisimman tarkasti silloinkin, kun gps-yhteys tai mobiiliverkko pätkii.

Vaikka verokirjanpidon avuksi

Parin kuukauden kokeilun aikana paikannin tuotti sovellukseen hyödyllisen ajopäiväkirjan. Matkalaskun tekeminen ja metsätyömatkojen merkintä verokirjanpitoon onnistui pienellä viiveelläkin, kun ajokilometrit kellonaikoineen pystyi tarkistamaan sovelluksesta.

Sovellus on helppo käyttää, mutta ajohistorian tarkasteluun soisi olevan useampia vaihtoehtoja. Esimerkiksi listaus ajoista päiväkohtaisesti tai tietyltä ajanjaksolta olisi hyödyllinen toiminto.

Pieni miinus tulee siitä, että gps-yhteyden toimivuutta ilmaiseva, silloin tällöin vilkahtava vihreä huomiovalo on turhan kirkas pimeässä autoillessa. Asia on toki helppo korjata vaikka teipinpalalla.

Teltonika tai Elisan sovellus eivät kilpaile esimerkiksi metsästyskäyttöön kehitettyjen laitteiden kanssa, mutta yhdistelmä tarjoaa useimmille kuluttajille yleispätevän ja kohtuullisen hintaisen paikannusratkaisun.

Elisa Teltonika FMP100 -paikannin

  • Toimii Elisa Laitenetti sovelluksen kanssa.
  • Ottaa virran tupakansytyttimestä USB-liitäntä ulkoisten laitteiden lataamiseksi.
  • 170 mAh, 3,7V Li-Ion akku sähkökatkosten varalle.
  • Mitat 96,7 x 33,4 x 27,5 mm
  • Paikantimen hinta 70 euroa. Elisa Laitenetti -liittymä 4,99 eur/kk.

Plussat ja miinukset

+ vaivaton käyttää
+ kohtuuhintainen

­– sovelluksen historiahakutoiminto

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat