Kourabisneksen nousija ysitien varrelta

Hankalasalmelaisen TMK:n päätuote ovat kaivinkoneisiin tarkoitetut energiapuukourat.

TMK:n valmistamat energiakourat voidaan asentaa metsäkoneen tai järeän maataloustraktorin kuormaimeen.

Hankasalmelainen kouravalmistaja TMK:n tuotteet tekevät hyvin kauppansa energiapuun kiihtyvän kysynnän imussa. Yhtiön liikevaihto nousi viime vuonna 40 prosenttia.

Monille tutun huoltamo Jari Pekan naapurina toimivan kouravalmistaja TMK:n viime vuodet ovat olleet vauhdikkaita. Yhtiön päätuotteen, energiakourien kauppa on vuosi vuodelta kiihtynyt.

”Liikevaihtomme kohosi viime vuonna noin viiteen miljoonaan euroon”, kertoo TMK Oy:n kehitysjohtaja Tony Koponen.

TMK:n tuotannosta 75 prosenttia myytiin ulkomaille, joten kotimaan markkinatilanteen muutokset, muun muassa turpeen käytön rajoitukset eivät yksinään selitä myynnin kasvua.

”Tuotteitamme myydään 30 maahan, muun muassa Pohjois-Amerikkaan, Britanniaan ja Pohjoismaihin. Vuosittain myymme 700–800 kouraa.”

Koposen mukaan TMK-kouria käytetään energiapuun korjuuseen lähinnä Suomessa ja Itävallassa. Muualla kourien tärkein käyttötarkoitus on ongelmapuiden poistaminen

Energiakouria kaivinkoneisiin

Yhtiön päätuote ovat ensisijaisesti kaivinkoneisiin tarkoitetut energiapuukourat, joita valmistetaan kolmea eri kokoa. Niin ikään TMK:n valmistamin jatkopuomein varustettuna energiapuuta voidaan kaivinkonealustaisin konein korjata 20 metrin uravälillä. Näin samoja uria voidaan käyttää myös myöhemmissä harvennuksissa.

TMK:n valmistamat energiakourat voidaan asentaa riipukkeen avulla myös metsäkoneen tai järeän maataloustraktorin kuormaimeen.

Parhaita kohteita energiapuukouralla korjattaviksi ovat taimikkoina hoitamatta jääneet nuoret metsät ja peltojen reunukset.

”Alun perin meillä oli maanrakennusyritys. Kesät olivat kiireisiä, mutta talvityöllisyys oli heikko. Isämme kehitti energiakouran, jotta firman kaivinkoneita voitaisiin työllistää myös talvikaudella”, Koponen kertoo.

TMK:n uusin tuote ovat monitoimiset, kaivinkoneisiin tarkoitetut TMK-multikourat. Niitä voidaan käyttää hyvin vaihtelevissa töissä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Keskustelut