Kun tavallinen kaappi ei kelpaa

Tikkakoskella puuhuonekaluja valmistava Puustikki erottuu tyylillään.

Puustikki Oy:n Jarkko Pilvinen ja juuri asiakkaalle valmistuva kaappi. Runko on mäntyä, lohikäärmeenpäät on tehty koivusta.  (Kuvaaja: Sami Karppinen)
Puustikki Oy:n Jarkko Pilvinen ja juuri asiakkaalle valmistuva kaappi. Runko on mäntyä, lohikäärmeenpäät on tehty koivusta. (Kuvaaja: Sami Karppinen)

Kun Puustikki Oy:n vetäjä Jarkko Pilvinen esittelee lohikäärmeenpäillä koristeltua viikinkihenkistä kaappia, ymmärtää hyvin, miksi hän mielellään luonnehtii yrityksen valmistamia tuotteita eeppisiksi (=valtava, suunnaton, mahtava, järisyttävä). Kaapin tyylikkyys ja työjälki mykistävät nimittäin kenet tahansa.

”Kaapin on tilannut eräs maailmankansalainen, jonka nimeä en voi paljastaa. Hän tilasi meiltä jo aiemmin viikinkisängyn, jonka valmistukseen kului aikaa yli kaksi kuukautta ja puuta noin puolitoista kuutiota”, kertoo Pilvinen.

Jyväskylän Tikkakoskella toimivan Puustikin myyntivalttina on aitous ja tyyli, jollaista ei Suomesta tai maailmalta löydy.

”Tämäkin asiakas sanoi, että voisi ostaa kalusteet mistä vaan, mutta meidän tyylimme ratkaisi kaupat. Sängyn myyntihinta oli 35 000 euroa ja kaapin 22 000 euroa. Tällaisten uniikkien tuotteiden hinnoittelu on haastavaa.”

Poikkeuksellista kasvua

Jarkko Pilvisen, 37, ura puuseppänä sai alkusysäyksen vuonna 2006, kun hän valmisti itselleen harrastusmielessä tietokonepöydän ja tv-tason. Lopullisesti harrastuksesta tuli työ, kun hän perusti Puustikki Oy:n vuonna 2013.

”Vieläkään tämä ei tunnu työltä. Päivät tosin venyvät usein pitkiksi, kun innostun toteuttamaan visioitani.”

Nykyään Pilvisellä on visioidensa toteuttamisessa apuna viisi työntekijää: neljä puuseppää ja yksi koruseppä.

”Minä olen pian ainoa, jolla ei ole alan koulutusta. Siksi alan suorittaa käsityömestarin ammattitutkintoa.”

Yrittäjäksi Pilvinen ryhtyi lukio- ja kauppakoulupohjalta. Puusepänverstaan nopea kasvu on alalla varsin poikkeuksellista.

”Emme väitä, että olisimme maailman parhaita puuseppiä, mutta erotumme varmasti tyylillämme. Tilauskirjat ovat ainakin 3–4 kuukautta täynnä. Oman verstaspanokseni olen myynyt yli vuodeksi eteenpäin.”

Tietokonepeli innoittajana

Idea viikinkihenkisistä huonekaluista ja käyttöesineistä on lähtöisin Pilvisen intohimosta viikinkiaiheisiin tietokonepeleihin ja tv-sarjoihin.

”Suurin innoittajani on vuonna 2011 julkaistu Skyrim-peli. Olen aivan hullu Skyrim-fani ja ammennan siitä ideoita edelleen.”

Pilvinen uskoo, että maailmanlaajuinen viikinkibuumi on satanut suoraan Puustikin laariin.

”Esimerkiksi Viikingit- ja Game of Thrones -tv-sarjat ovat selvästi lisänneet kiinnostusta tuotteisiimme.”

Julkaistu kokonaisuudessan Metsälehti Makasiinissa 2/2019.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat