Kokeiltua | Kunnon kaatosaha

Echon uusi raskaan keskisarjan 621 SX huokuu vankkuutta eikä voima tai vääntö lopu, paitsi ehkä sahurilta.

Echon noin 60 kuutiosenttimetrin moottorissa riittää vääntöä. (Kuvaaja: Mikko Riikilä)

Sylinteritilavuudeltaan 60 kuutiosenttimetrin luokkaan menevä Echo CS 621 SX on uutuusmalli, joka korvaa edeltäjänsä CS 620:n. Moottori on onnistuttu virittämään uusiin päästönormeihin ilman elektronista moottorin ohjausta tai ilmahuuhtelua.

Echo CS 621 SX henkii järeyttä. Kun kahvoihin tarttuu, ei jää epäselväksi, että tämä saha on tehty isojen puiden kaatoihin. Saha on iso ja kahvat ovat vankat – mahtipetäjän pankaoksaan juuttuneen terälaipan tohti vetää voimalla irti, eikä etukahva edes notkahtanut.

Sahan vakiovarusteena on 18 tuuman (45 cm) terälaippa ja järeimpiin sahoihin tarkoitettu, karkeasti pureva 3/8 -jaollinen ketju. Tässä varustuksessa ja tankki täynnä vaaka näytti 8,5 kiloa. Esimerkiksi samaan kokoluokkaan kuuluva Husqvarna 560 XP painaa 700 grammaa vähemmän.

Metsälehden kokeilussa iso Echo sai näyttää kykynsä tyveltään 60–70-senttisten pihamäntyjen kaatamisessa.

Pitkä terälaippa helpottaa kaatokolojen tarkkaa sahaamista sekä kaato- ja rungon katkaisusahauksia. Eikä puhtikaan loppunut. Moottorissa riittää vääntöä niin, että terää saa painaa puuhun jokseenkin surutta.

Kaatoja ja katkaisusahauksia isoilla puilla helpottaa sekin, että terälaipan molemmin puolin on jämerät kaarnapiikit. Niiden tuella kelpaa vivuta terälaippaa puolimetriseen runkoon.

Karsinta koetteli

Karsinnassa jytky saha haastaa käyttäjänsä. Paksujenkin oksien karsinta sujuu ongelmitta niin kauan kuin sahan voi tukea runkoon ja vivuta oksat poikki. Monihaaraisten jättikoivujen latvoja karsittaessa sahuria koeteltiin, kun sahaa piti käännellä ja nostella.

Isojen puiden kaatamiseen ja katkomiseen iso Echo on hyvä, mutta jos puita pitää karsia jatkuvasti, on samaan teholuokkaan tarjolla ketterämmin käsiteltäviä malleja.

Moottoriteholtaan Echo ei aivan vedä vertoja saman kokoluokan kilpailijoilleen, Husqvarnan 560 XP:lle tai Stihl MS 362:lle.

Epätieteellisessä kiekkosahauskokeessamme Echo hävisi niukasti Huskun 560:lle, mutta niin hävisi myös nimellisesti Huskua tehokkaampi Stihlin uutuusmalli MS 400.

Echon moottorin käyntinopeus on rajoitettu noin 13 100 kierrokseen minuutissa. Esimerkiksi Husku 560 kiertää noin 14 000 rinkiä.

Moottorin käyntinopeutta ei käyttäjän keinoin voi nostaa rajoittimen sallimaa suuremmaksi. Voimakkaasti vääntävän moottorin ansiosta sahassa voisi kokeilla normaalia isompaa vetopyörää. Se kasvattaisi ketjunopeutta ja todennäköisesti myös leikkuutehoa.

Kannattaisiko ostaa Echo esimerkiksi pihapuiden kaatosahaksi? Riippuu hinnasta. Se on vahva, hyvä saha isojen puiden kaatamiseen. Painonsa vuoksi se häviää käsiteltävyydessään kilpailijoilleen – eli lievä hintaetu tarvitaan houkuttimeksi. Suositushinta 800 euroa on vähän siinä ja siinä.

Echo CS-621 SX

 • Sylinteritilavuus 59,8 cm3
 • Teho 3,2 kW
 • Paino tankit tyhjinä ilman terälaitetta 6,3 kg
 • Paino työkunnossa 8,5 kg
 • Terävarustus 3/8 jaollinen
 • Terälaippa (vakio) 18 tuumaa (45 cm)
 • Ketjun uraleveys 1,5 mm
 • Polttoainetankki 0,65 litraa
 • Öljytankki 0,3 litraa
 • Suositushinta noin 800 euroa
 • Valmistusmaa Japani
 • Maahantuonti Stokker OyPlussat ja miinukset+ vankkarakenteinen+ sitkeästi vääntävä moottori– Paino suhteessa kilpailijoihin

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Artikkelit

Keskustelut

Kuvat