Liukulumikengät sopivat umpiseen mutteivät uralle

Kokeilimme suomalaisia OAC:n karvapohjalla varustettuja sekä virolaisia Polar Ski Stumpyn suomukuvioituun pitopohjaan luottavia liukulumikenkiä.

Perinteisillä kahden ja puolen metrin metsäsuksilla liikkuminen talousmetsissä ei ole yleensä nautinto. Etenkään, jos samalla pitäisi nauhoittaa leimikkoa tai raahata moottorisahaa kohti palstaa.

Liukulumikengät vastaavat juuri tähän haasteeseen. Kokeilimme suomalaisia OAC:n karvapohjalla varustettuja sekä virolaisia Polar Ski Stumpyn suomukuvioituun pitopohjaan luottavia liukulumikenkiä.

Vajaan puolentoista metrin mittainen liukulumikenkä on noin 120 milliä leveä. Se tarjoaa pehmeässä lumessa kantavuutta useimpia lumikenkiä paremmin. Parhaimmillaan liukulumikengät ovat pehmeässä umpihangessa.

Moottorikelkkauralla, latupohjalla tai jäätiköllä liikkumiseen liukulumikenkä sopii sen sijaan huonosti. Vaikka OAC:n liukulumikengissä on alumiinikantit, luistavat ne kovalla alustalla sivuttaissuunnassa helposti. Stumpyillä tämä ominaisuus korostuu.

Metsäammattilaiselle ja metsästäjälle

Liukulumikengät soveltuvat etenkin metsäammattilaisille. Eteneminen onnistuu tarvittaessa ilman sauvoja, jolloin kädet jäävät vapaiksi työtehtäville.

Ojan ylityksissä ja ylämäissä OAC:n nousukarvat tarjoavat mukavasti pitoa verrattuna Stumpyihin. Keveydessä Stumpyt sen sijaan pesevät kilpailijansa.

Liukulumikengät palvelevat hyvin myös metsästäjää. Rusakon pystyy ajamaan liikkeelle pellonlaidan pusikosta ase ampumavalmiina käsissä.

Ison plussan liukulumikengät saavat siitä, että ne pystyy helposti kuljettamaan autossa sisällä.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 12/2020.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut