Kuukauden tilakauppa | Perintömetsä myytiin rahastolle

Myyntiä edesauttoi se, että omistajien tunnesäie oli enää ohuen ohut.

Suomussalmen tila rajoittui yleiseen tiehen, mutta tilan sisällä ei ollut omia teitä. (Kuva: Juha Valtanen)
Suomussalmen tila rajoittui yleiseen tiehen, mutta tilan sisällä ei ollut omia teitä. (Kuva: Juha Valtanen)

Kahden sisaruksen kuolinpesä päätyi myymään 73 hehtaarin tilansa Suomussalmelta viime syksynä.

Tila on tyypillistä kainuulaista mäntykangasta ja ojitettua rämettä. Puusto on valtaosin kasvatusvaiheessa. Hakkuumahdollisuudet ovat lupaavat, mutta eivät ihan välittömät.

Tila sijaitsee yleisen tien varrella, mutta oma tiestö puuttuu. Lähikuljetusmatka on suorana reittinäkin pisimmillään 1,3 kilometriä.

Erityisarvoja ei ole, ellei sellaiseksi lasketa noin 150 metriä pienen lammen rantaa.

”Runsasvetisessä Kainuussa ja erityisesti tällä kohteella sellainen ei nosta hintaa”, kohteen kiinteistövälittäjänä toiminut Juha Valtanen Metsänhoitoyhdistys Kainuusta sanoo.

Kuolinpesän toinen osakas Ari Tolonen kertoo, että tunneside perintömetsään oli enää ohut säie. Hän ja hänen sisarensa olivat muuttaneet tilalta jo lapsina. Lisäksi molemmilla on tilalle huomattava etäisyys, Pohjois-Karjalasta ja Ylä-Lapista.

”Myyntipäätös ei ollut helppo, vaihtoehtoja mietittiin pari vuotta. Tasajako olisi ollut vaikeaa, mutta myymällä se oli mahdollista”, Tolonen kertoo.

Sisarukset pitivät tärkeänä, että joku hoitaa tilaa. Heidän hallussaan taimikonhoidot ja puukaupat olisi pitänyt hoitaa ostopalveluina, mikä tuntui hankalalta.

Tila myytiin yhdistyksen eli Metsätilat.fi:n kautta. Tarjouksia tuli viisi, sekä rahastoilta että yksityisiltä. Tarjousten skaala oli laaja. Rahaston tekemä korkein tarjous ylitti hintapyynnön 35 prosentilla. Tämä oli myyjillekin yllätys.

”Ensin oli helpotuksen tunne. Sitten pari päivää mietitytti, oliko ratkaisu oikea. Nyt siihen suhtautuu kuin mihin tahansa kauppaan. Rahat poikivat jo muualla”, Tolonen kertoo.

Tilakauppa Kainuussa

  • Pinta-ala: 73 hehtaaria
  • Kehitysluokat: taimikoita 5, kasvatusmetsiä 61, uudistuskypsää 2, puutonta tai vähäpuustoista suota 5 hehtaaria
  • Puusto: 5 868 kuutiota
  • Myyntihinta: ei julkinen, mutta ylitti pyynnön noin 35 prosentilla

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus

Keskustelut