Saha kesäterässä?

Metsälehden videovinkeillä saat moottorisahan teräketjun kuntoon.

Sopivasti viilattu leikkuuhammas muistuttaa erittäin loivaa c-kirjainta.

Moottorisahan teräketju vaatii säännöllistä viilausta. Terän kunnosta on syytä huolehtia viilaamalla se muutaman tankillisen välein, vaikkei terä olisi osunut esimerkiksi kiveen. Niin kutsutulla ylläpitoviilauksella varmistetaan, että sahaaminen on tehokasta, mukavaa ja turvallista.

Jos moottorisaha on satunnaisessa käytössä vaikkapa kesämökillä ja teräketjun kunnostus ei ole ennestään tuttua, Metsälehden selkeän opastusvideon avulla pääsee hommasta kärryille.

Terän kunnostusta varten tarvitaan sopivan paksuinen pyöröviila ja sahaliikkeistä saatavat viilanohjain sekä ohjauslatta, jolla viilataan alennushampaiden korkeus sopivaksi.

Tekemällä oppii

Teräketjun viilauksen rutiinin oppii kokemuksen myötä. Mistä sitten tietää milloin terä on hyvässä iskussa? Varmin konsti saada tuntuma hyvästä teräketjusta on ostaa sahaan aika ajoin uusi teräketju. Sopivan teräketjun omaan sahaan saa varmimmin, kun ottaa sahan tai vanhan teräketjun mukaan sahaliikkeeseen.

Uuden ketjun leikkuutehoa voi kokeilla vaikkapa leikkaamalla kiekkoja parikymmensenttisestä pölkystä. Näin mieleen painuu tuntuma siitä, miten ketju parhaimmillaan puree puuhun. Kohti uuden teräketjun leikkuutehoa voi sitten jatkossa pyrkiä viilaamalla terähampaat säännöllisesti.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Artikkelit