Sanoista tekoihin – koivuvajetta paikkaamaan

Itä-Suomen puunhankkijoille on luvassa pitkiä päiviä ja ehkä unettomia öitä, kun Venäjän puuta aletaan tosissaan korvata kotimaisella.

Stora Enson aluejohtaja Heidi Hämäläisen viesti metsänomistajille on yksiselitteinen. Kaikenlaiselle puulle on nyt kysyntää. Talvileimikotkin otetaan vastaan avosylin.

”Viime talvi oli erinomainen, ja talvileimikoita saatiin korjattua runsaasti, joten uusille on korjuuohjelmissa tilaa”, Hämäläinen sanoo.

Metsänomistajille on siis luvassa hyvä puukauppasyksy. Puunhankkijoille sama asia tietänee suurta savottaa, kun itäpuun korvaamisessa siirrytään sanoista tekoihin.

Tavoitteen saavuttamiseksi Stora Enso on muiden metsäyhtiöiden tapaan pestannut lisää puun ostajia, koska suuri osa puukaupoista tehdään edelleen kasvotusten. Toistaiseksi puukauppa ei kuitenkaan ole käynyt toivottuun tahtiin, vaikka kantohinnat ovat kohonneet.

Stora Ensolle Venäjän tuonnin katkaiseminen merkitsee vuosittain kahden miljoonan kuution vajetta koivukuitupuusta. Kaikkea sitä ei uskota kotimaasta saatavan kokoon, niinpä esimerkiksi koivusellulinja Enon Uimaharjussa on käännetty havupuuta jalostaviksi.

Tuonnistakaan ei näytä olevan apua. Koivun tuonti Baltian maista lähes puolittui tammi-kesäkuussa vuoden takaisesta.

4,58 miljoonaa m3

Luonnonvarakeskuksen mukaan viime vuonna Venäjältä tuotiin Suomeen 4,58 miljoonaa kuutiota koivua. Tänä vuonna ehdittiin tuoda 0,57 miljoonaa kuutiota, viimeiset puut tuotiin maaliskuussa. Tammi-kesäkuussa 2022 Baltiasta Suomeen tuotiin koivua 0,23 miljoonaa kuutiota.

Kommentit (1)

  1. juu ostakaa balttiasta. polttopuuna 5 kertainen hinta!

Puukauppa Puukauppa