Saukko tuli takaisin

Sukupuuton partaalla horjunut saukko on taas tavallinen näky, varsinkin talvisin.

  (Kuvaaja: Photographer:Benjam Pöntinen  Ti)
(Kuvaaja: Photographer:Benjam Pöntinen Ti)

Lapsuudessani ainoa luonto-ohjelma televisiossa oli Walt Disneyn ihmeellinen maailma. Yksi mieleenpainuvimmista eläimistä, joita ohjelma esitteli, oli saukko. 60-luvun pohjalaispojan näkövinkkelistä katsottuna saukko oli äärimmäisen mielenkiintoinen, jopa eksoottinen. Merkillisintä oli sen leikkisyys. Ihan vain huvin vuoksi se lasketteli mäkeä mahallaan.

Viitisenkymmentä vuotta sitten suuri osa Suomen vesistöistä kärsi epäpuhtauksista. Maatilojen, tehtaiden ja yhdyskuntien jätevedet laskettiin puhdistamattomina suoraan vesistöihin. Koskia perattiin ja vesistöjä säännösteltiin. Ei siis ihme, että saukot olivat vähällä kadota maastamme.

Samaan aikaan saukko myös koettiin kalastajien kilpailijaksi. Siitä jopa maksettiin tapporahaa. Aikaisemmin se oli myös haluttu turkiseläin. Saukkokantamme ei kestänyt metsästystä, ja se rauhoitettiin vuonna 1974.

Vuosituhannen viimeisellä vuosikymmenellä alkoi Pohjanmaan vesistöissä näkyä merkkejä saukosta. Pari vuosikymmentä aiemmin tehdyt luonnonsuojelulliset linjaukset alkoivat tuottaa tulosta. Olin kateellisena lukenut lehdistöstä, miten kaupunkilaiset Joensuussa saivat seurata vapaasti saukkojen elämää vain alle sadan metrin etäisyydeltä.

Saukko on elpynyt

Ensimmäinen kosketukseni saukkoon ei ollut ihan miellyttävä kokemus. Kyrönjoen varsia kuvatessani 90-luvun alussa kuulin tuttavaltani saukon hukkuneen katiskaan. Vaan pari vuosikymmentä myöhemmin pääsin vihdoin kuvaamaan Kajaanin keskustassa majailevaa, ihmiseen tottunutta villiä saukkoa. Sen paikan olivat löytäneet lukuisat muutkin kuvaajakollegat.

Tänä päivänä saukko alkaa olla jo melko tavallinen näky, etenkin talviaikaan. Sulapaikoilla sen voi nähdä keskellä kirkasta päivää. Sisämaasta alkanut lajin elpyminen näkyy jo rannikolla asti.

Elintavoiltaan saukko on kiertolainen. Se vaeltaa sulapaikalta toiselle. Se saattaa tehdä useiden kilometrien metsävaelluksia siirtyessään vesistöstä toiseen. Saukon tärkeintä ravintoa ovat kalat, mutta myös ravut ja sammakot kuuluvat sen ruokalistalle.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehdessä 3/2018

Kommentit (1)

  1. 1970-luvulla maillemme syntyi hiekanoton seurauksena hehtaarin kokoinen pohjavesijärvi, joka on keskimäärin noin 2 metriä syvä. Se on viehättävä järvi kauniilla kanervakankaalla. Siinä elää ja lisääntyy kotimaisia kaloja, lähinnä ahvenia. Se on noin 3 kilometrin etäisyydellä isommista järvistä ja sulista ojista. Käytännössä saukon on sinne päästäkseen kuljettava useita kilometrejä kuivalla maalla. Saukko käy siinä talven aikana useasti.

    Kesällä tein tämän järven rannalle saukolle tekotunnelin, jota pitkin se saattaa päästä veden alle talvipakkasillakin. Tunnelin teko jäi vähän kesken, mutta reilu viikko sitten saukko oli sitä käyttänyt ja nyt pari päivää sitten taas uudelleen. Ensi kesänä viimeistelen rakennelmani varmasti. Tämä tekorakennelma on samantapainen kuin majavan pesä. Niitähän saukko näyttää käyttävän veden alle pääsyssä. Kyllä on hieno eläin.

Luonto Luonto

Kuvat