Stihl uudistaa mallistoaan isosti

Luvassa on muun muassa markkinoiden tehokkain akkusaha sekä uusi teräketju- ja laippamallisto.

Uuden Light 04 -terälaippasarjan myötä yhtiön laippavalikoima yhdenmukaistuu.
Uuden Light 04 -terälaippasarjan myötä yhtiön laippavalikoima yhdenmukaistuu.

Omatoimiselle metsänomistajalle Stihlin kiinnostavin uutuus on kevyt polttomoottorisaha Stihl MS 194, joka sopii erinomaisesti rankapuun ja ensiharvennuspuun hakkuuseen. Saha painaa ilman terälaitetta vain 3,3 kiloa ja sen teho on 1,5 kilowattia. Edeltäjäänsä MS 193:een verrattuna moottorin tehoa ja vääntövoimaa on lisätty.

Ammattilaistenkin suosima kevyt-Stihl – MS 201 – on päivitetty uudella, entistä tarkemmin toimivalla M-tronic-moottorin ohjausjärjestelmällä. Moottorin teho tai sahan paino eivät aiemmasta muutu.

Myös maailman kevyimmäksi takakahvalliseksi polttomoottorisahaksi mainittu Stihl MS 151 on uudistettu. Sylinteritilavuudeltaan 23,6-kuutiosenttinen saha soveltuu lähinnä puiston ja puutarhan hoitoon.

Akkusahauutuudelta odotetaan paljon

Suurimmat odotukset Stihl asettaa uuteen akkusahamalliin MSA 220, joka kilpailee kevyemmän sarjan ammattisahojen kanssa. Uuden ammattikäyttöön tarkoitetun AP 300S -akun luvataan riittävän entistä pidempiaikaiseen sahaukseen. MSA 220 tulee markkinoille vielä tämän vuoden puolella.

MSA 220 on ensimmäinen akkusaha, joka käyttää 1,3 millin ketju-uralla varustettua 3/8-jaollista PS-ketjua.

Stihlin Suomen maajohtaja Timo Lindström rinnastaa MSA 220:n yhtiön historian ehkä tärkeimpään sahamalliin, 1950- ja 60-luvun vaihteessa esiteltyyn Stihl Contraan.

”Contra oli ominaisuuksiltaan modernien polttomoottorisahojen edelläkävijä. MSA 220 tulee tekemään saman akkusahamarkkinoilla”, Lindström arvioi.

Hän kertoo, että akkukäyttöisten moottorisahojen ja muiden pienkoneiden myynti on kolminkertaistunut vuosikymmenen alkupuolelta. Tämän vuoden alkupuoliskon myyntilukujen perusteella kasvu näyttää vauhdittuneen entisestään.

”Tänä vuonna akkukäyttöisiä pienkoneita on myyty lähes yhtä paljon kuin polttomoottorikoneitakin.”

Kapeisiin ketjuihin

Stihlin uuden Light 04 -terälaippasarjan myötä yhtiön laippavalikoima supistuu ja yhdenmukaistuu. Jatkossa kaikki Stihlin uudet terälaipat ja niihin sopivat ketjut aina 20-tuumaisiin (50 cm) asti ovat kapealla 1,3 millimetrin ketju-uralla varustettuja. Aiemmin Stihl ei ole valmistanut kapeaa ketjua ammattilaiskokoluokan sahoihin.

Uudet laipat ovat entistä kevyempiä ja solakampia. Samalla kärkipyörän hammasmäärää on vähennetty. Tästä syystä uusille laipoille tarkoitettujen ketjujen vetolenkkimäärä poikkeaa vanhoille laippamalleille tarkoitetuista.

Light 04 -sarjan laippoja valmistetaan 14–20-tuumaisina (35–50 cm). Jatkossa MS 261 -moottorisahan vakiolaipaksi tulee 14 tuuman laippa. Uutta laippasarjaa valmistetaan sekä 0,325- ja 3/8-jaollisille ketjuille. Laipat ovat pituudesta riippuen 10–20 prosenttia Stihlin vanhoja vakiolaippoja kevyempiä.

Samaan syssyyn myös ketjumallisto muuttuu. 23 RM Pro ja 23 RS Pro -teräketjujen rakenne on uudistettu. Niiden luvataan leikkaavan selvästi nopeammin kuin kilpailijoiden valmistamien ketjujen tai Stihlin vanhan malliston ketjujen.

Stihlin uusia teräketjuja valmistetaan myös perinteisen mittaisina, joten ne sopivat myös muihin kuin Stihln moottorisahoihin.

Uusia ketjuja on jo saatavilla. Light 04 -laipat tulevat myyntiin ensi vuoden alkupuolella.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat