Stihlin uutussahassa piisaa puhtia

Uuden Stihlin leikkuuteho päihittää kokoluokkansa kilpailijat.

Uuden Stihlin leikkuuteho on kokoluokkansa paras. (Kuvaaja: Mikko Riikil)
Uuden Stihlin leikkuuteho on kokoluokkansa paras. (Kuvaaja: Mikko Riikil)

Uusin versio Stihlin MS 261 -moottorisahasta vahvistaa mallin piikkipaikkaa 50-kuutiosenttimetristen moottorisahojen sarjassa.

Keskikokoinen mutta tehokas saha on toimiva sekä harvennuksilla että isompien puiden kaadossa – varsinkin, kun moottori on entistäkin tehokkaampi.

Jo Stihlin MS 261:n ensimmäinen, puolenkymmentä vuotta sitten esitelty versio oli piirun purevampi kuin tärkein kilpailijansa Husqvarna 550 XP. Molemmille luvattiin silloin 2,8 kilowatin huipputeho. Uusin Stihl tuottaa kolmen kilowatin huipputehon.

Stihlin moottoria ohjaa elektroninen M-tronic-järjestelmä, kuten tästä eteenpäin kaikkia merkin ammattikäyttöön tarkoitettuja moottori- ja raivaussahoja.

Mallimerkintä on sama kuin edellisellä versiolla, MS 261 C-M. Joku olisi voinut revitellä uutuudesta riehakkaamminkin, mutta ei perinteikäs saksalainen perheyhtiö.

Olennaisin uudistus on sylinterin jäähdytysripojen suuntaaminen niin, että jäähdytysilma kiertää entistä tehokkaammin. Ero on helppo huomata, kun vertaa vanhaa ja uutta mallia.

Muotoilusta on riisuttu stihlmäistä pyöreyttä madaltamalla moottorikoppaa. Muutos on vähäinen, mutta sillä on saavutettu moderni vaikutelma.

Sahan painoa on onnistuttu keventämään. Uuden, kylmäkahvaisen mallin paino on 4,9 kiloa, siis 300 grammaa vähemmän kuin edeltäjänsä. Käyttökunnossa saha painaa reilun kilon enemmän, kun terälaitteen sekä bensan ja teräöljyn paino lasketaan mukaan.

Paksu terälaippa antaa tasoitusta

Käsiteltävyydeltään uusi Stihl on jämäkkä ja mutkaton. Leikkuutehollaan se päihittää saman kokoluokan kilpailijat.

Tässä Stihl tosin antaa kilpailijoille turhaa tasoitusta. Saha on saatavilla vain paksulla terälaipalla, jonka ketju-ura on 1,5 millimetriä ja siihen sopiva teräketju leveämpi kuin kilpailijoilla.

Esimerkiksi Husqvarna käyttää ohuempia, 1,3 millimetrin ketju-uralla varustettuja laippoja ja ketjuja. Kapea ketju leikkaa puuta nopeammin kuin paksu.

Lähiaikoina terävalmistaja Oregon tuo markkinoille Stihlei-

hin sopivan kapeauraisen terälaipan, mikä mahdollistaa kapeiden ketjujen käytön. Tämä parantaa sahan leikkuutehoa vielä entisestään.

Kevään aikana Stihlin uutta mallia on kylmäkahvaisena myyty alle 700 euron tarjous¿hintaan. Tämän kokoluokan sahasta se ei ole paljon.

Stihl teki samankaltaisen uudistuksen myös pykälää isommassa kokoluokassa. Ainakin tehon ja painonsa puolesta uudistettu MS 362 haastaa vakavasti Husqvarnan 560 XP:n.

Stihl MS 261 C-M

Sylinteritilavuus: 50,2 cm3

Teho: 3,0 kW

Paino: 4,9 kg

Suositushinta: 799 euroa

Valmistusmaa: Saksa

Maahantuonti: Andreas Stihl Oy

Plussat ja miinukset

++ teho

+ hinta

+ lujatekoisuus

– ohuen (1,3 mm ketju-ura) terälaitteen puute

Tekniikka Tekniikka

Kuvat