Tuote & tekijä | Muovailemalla terveyttä

Metsäisellä mikrobiuutteella terästetty muovailuvaha antaa allergioilta suojaavan luontoaltistuksen.

Anniina Keskitalo päätyi kehittämään kemikaalivapaan muovailuvahan itse, koska ei löytänyt sellaista markkinoita. (Kuva Petteri Kivimäki)

Liika puhtaus ei ole hyvästä. Korkean elintason maissa yleistyneet allergiat ja muut kehon immuunipuolustuksen häiriöihin liittyvät sairaudet selittyvät osin hygieniatason nousulla ja konkreettisen luontoyhteyden katkeamisella.

Karkeasti yleistäen; kehon immuunipuolustusjärjestelmän pitää saada jatkuvasti jotain raksuteltavaa, jotta se pysyy kunnossa. Erityisen tärkeää se on varhaislapsuudessa, jolloin keho oppii ymmärtämään, mikä on ulkopuolista ja vaarallista.

Jos tämä kehon luontainen oppimisprosessi menee mönkään, niin se saattaa johtaa immuunivälitteisiin sairauksiin, kuten allergioihin. Silloin keho tulkitsee uhkiksi sellaistakin, mikä oikeasti ei ole uhka.

Uute Scientific Oy:n kehittämä mikrobiuute ja sen sovellukset antavat puuttuvan luontoaltistuksen. Markkinoilla on lähes neljäkymmentä mikrobiuutetta sisältävää tuotetta, lähinnä kosmetiikkaa.

Muovailuvahan vaaleanharmaa väri tulee mikrobiuutteesta. (Kuvaaja: Petteri Kivimäki)

Muovailuvaha lähellä luomua

Uusimpia tuotteita on Jyväskylässä toimivan Nukukuu-pienyrityksen vuoden verran markkinoilla ollut Luonnollinen metsä -muovailuvaha.

Nukukuun Anniina Keskitalo on työskennellyt lasten parissa sekä päiväkodissa että koulussa, ja lasten asia kiinnostaa ylipäätään.

”Omankin lapsen vuoksi mietin tuotetta, jossa ei olisi kemikaalikuormaa. Kun sellaista ei ollut markkinoilla, niin tuli idea tehdä sellainen itse.”

Muovailuvaha on luonnollinen sikälikin, että jojobaöljyä lukuun ottamatta kaikki ainesosat ovat myös luomuelintarvikkeita, vehnäjauho isoimpana. Myös väri on luonnollista, sillä harmahtava sävy tulee yksinomaan mikrobiuutteesta.

Kemikaalien puolelle meneviä aineksia ei ole. Niinpä muovailuvaha voi ajansaatossa homehtua, mikä tavallaan on luonnollisuuden merkki. Runsaan suolauksen tarkoitus on toisaalta estää, ettei lapsilla muovailu vaihtuisi syömiseksi, toisaalta parantaa säilyvyyttä. Säilytyspaikaksi suositellaan viileää ja kuivaa tilaa, mutta käyttöiän maksimi on silti puolisen vuotta.

Muovailuvaha toimitetaan muovirasiassa, toistaiseksi. Keskitalo on etsinyt puupohjaista ratkaisua myös pakkaamiseen, mutta eräkoon pienuus tulee vastaan.

Mikrobiuute muistuttaa kaakaojauhetta. (Kuva Petteri Kivimäki)

Tuotetta voi tilata Nukukuun verkkokaupasta. Keskitalo valmistaa sitä vain tilauksesta, tuoreustakuulla. Muovailuvaha sopii lapsille ja varttuneille lapsille kolmesta vuodesta ylöspäin ilman yläikärajaa.

Mutaleikeistä kaikki alkoi

Muovailuvahassa käytetyllä mikrobiuutteella on tarina. Iida Mäkelä Uute Scientific Oy:stä kertoo kaiken alkaneen siitä, kun tutkijat Aki Sinkkonen ja Olli Laitinen Helsingin ja Tampereen yliopistoista ulkoilivat lastensa kanssa. Mutaleikkejä seuratessaan he alkoivat pohtia immuunivälitteisten sairauksien yleistymistä hyvinvointimaissa ja sitä, miten luontoaltistuksen voisi laittaa purkkiin ja kaikkien saataville.

Lopputulemana oli vuonna 2019 perustettu yritys Uute Scientific Oy, jonka voi laittaa luokkaan spin out, eli tutkimusmaailmasta irronnut. Kerroimme yrityksestä ja uutteesta enemmän tämän vuoden ensimmäisessä Makasiinissa (1/2022).

Mikrobiuute on kaakaojauheen näköistä, mutta miten se tarkalleen tehdään, menee yrityssalaisuuden puolelle. Joka tapauksessa mikrobiuutteen ”juuri” on eräänlainen komposti, jonka bakteeriyhteisö vastaa monimuotoisia luonnonym-päristöjä, kuten metsää.

Mikrobiuute ei ole elävää bakteeristoa, mutta olennaista on, että altistumisen laukaisevat bakteerien molekyylirakenteet kuten proteiinit ovat muodossa, jonka keho tunnistaa.

Mikrobiuute on patentoitu Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Isot markkinat ovat maailman metropoleissa, joissa luonto on oikeasti kaukana.

”Ensisijaisesti: menkää metsään, mutta jos sinne ei pääse, niin mikrobiuute toimii lisänä”, on Mäkelän terveysviesti.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut