Tuote & tekijä | Visaiset kihlat

Puusta valmistetuissa sormuksissa on luonnetta.

Idea puisista sormuksista syntyi, kun Lotta ja Jari Paretskoi olivat muuttaneet maalle ja entiset työt jäivät kaupunkiin. (Kuva: Matias Honkamaa)

Idea syntyi oikeastaan vahingossa. Lotta ja Jari Paretskoi olivat muuttaneet lasten takia kaupungista maalle, Ylä-Savon Tervoon, ja työt jäivät entiselle asuinpaikalle. Jotakin uutta piti siis keksiä.

”Meillä oli sitten siinä niin sanottu neuvottelu, jollaisia avioliitossa joskus saattaa olla, ja Jari lähti tuulettamaan päätään verstaalle. Myöhemmin hän tuli sieltä ulos anteeksi pyydellen ja ojensi puusta tehdyn sormuksen. Ajattelin heti, että näitä me voisimme myydä”, Lotta Paretskoi kertoo.

Design by Paretskoi -yritys on valmistanut sormuksia kaksi ja puoli vuotta. Tuotevalikoimassa on nykyisin muitakin pieniä puuesineitä, kuten korvakoruja ja puupäällysteisiä mustekyniä.

Kummallakaan Paretskoin pariskunnasta ei ole korualan koulutusta. Jari on harrastanut puutöitä jo pienestä pitäen, mutta tehnyt uran myynnissä. Lotta on työskennellyt lastentarhanopettajana, ja hänellä on myös yrittäjätaustaa. Design by Paretskoi on Lotan nimissä.

Työnjako toimii niin, että Lotta tekee alkuvalmistelut ja loppuviimeistelyt ja Jari vastaa varsinaisesta sormusten valmistamisesta.

Sormukset valmistetaan puuviilusta bentwood-menetelmällä, joka tekee rakenteesta lujan. (Kuva: Matias Honkamaa)

Luonnetta ja lujuutta

Sormukset tehdään puuviilusta bentwood-menetelmällä. Siinä alle millimetrin paksuinen viilu kiepitetään itsensä ympäri useita kertoja, jolloin saadaan aikaan vahva rakenne. Myös puun kuviointi säilyy, ja jokainen sormus on omannäköisensä.

Visakoivu ja koivu ovat olleet suosituimmat puulajit, ja varsinkin visakoivusormuksissa puun luonne näkyy vahvasti. Sormuksia tehdään kuitenkin asiakkaan toiveiden mukaan mistä tahansa viilusta: pähkinäpuusta, sapelimahongista, tammesta tai mitä vain on saatavilla.

”Viilut tilataan suomalaisilta toimittajilta. Koivu ja visakoivu ovat varmasti kotimaista puuta, mutta muiden puulajien kotimaisuutta emme aina pysty takaamaan.”

Sormuksen voi tilata joko täysin puisena tai erilaisin upotuksin koristeltuna.

Puun viimeistelyyn käytetään syanoakrylaattia, suomeksi pikaliimaa. Se viimeistelee pinnan, kestää vettä ja kolhuja ja on ihoystävällinen.

”Olemme kokeilleet upottaa sormuksia eri aineisiin, muun muassa bensiiniin. Ainoa kemikaali, jota pintakäsittely ei vaikuta kestävän, on asetoni”, Lotta Paretskoi sanoo.

”Sormusten mukana lähetämme asiakkaalle hoito-ohjeen, jossa kehotetaan välttämään esimerkiksi kynsilakanpoistoainetta.”

Käsiä voi Paretskoin mukaan pestä ja käsidesiä käyttää sormus kädessäkin, mutta uimaan mennessä se kannattaa riisua.

Toki puu on materiaalina heikompaa kuin metalli. Se ei välttämättä kestä voimakkaita iskuja tai voimakasta puristusta, kuten vaikka maastavetoa kuntosalilla.

Sormusten pitkäaikaisesta kestävyydestä ei vielä ole tietoa, mutta toistaiseksi yksikään asiakas ei ole saanut runkoa rikki. Paretskoit luottavat siihen, että asianmukaisella käytöllä sormus säilyy.

Design by Paretskoin sormuksissa näkyy puun luonne. (Kuva: Matias Honkamaa)

Eniten tilauksia pariskunnille

Useimmiten sormukset halutaan pitkäaikaiseen käyttöön. Suurin osa tilauksista tehdään pareina, ja siitä päätellen eniten Paretskoi-tuotteita päätyy kihla- ja vihkisormuksiksi.

”Olisi mukava tietää, kuinka sormukset jatkavat elämäänsä, mutta emme tietenkään voi laittaa asiakkaalle viestiä ja kysyä, kuinka juhlapäivä sujui.”

Jotkut kuitenkin laittavat internetiin hääkuviaan, joissa näkyvät Design by Paretskoi -sormukset.

Puusormus on tilaustuote, ja toimitus kestää muutaman viikon. Yrityksen verkkosivuilta löytyy malliksi monenlaisia sormuksia erilaisin upotuksin, mutta tuote voidaan tehdä alusta alkaen asiakkaan toiveiden mukaan.

Koska puun kuviointi vaihtelee, sormuksia ei voida valmistaa täysin identtisiksi. Lotta Paretskoi arvelee, että uniikkius on heidän asiakkailleen pelkästään myönteinen asia. Toinen syy ostaa puusormus on ekologisuus. Metalleja säästyy, vaikka Design by Paretskoin tuotteisiin tehdäänkin pieniä metalliupotuksia.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Keskustelut