Uuden ajan ummenajokas

Kotimainen Snowlion on oiva peli ainakin pilkkimiehille ja muille jäällä liikkujille.

Pienoiskelkkaa ei voi verrata täysveriseen moottorikelkkaan, sen paremmin hyvässä kuin pahassakaan.

Snowlion on edullinen, runsaat kolmetuhatta euroa lisävarusteineen. Sillä rahalla saa muun muassa katetun ahkion sekä sähköstartin ja virran ulosoton kännykkää tai karttaplotteria varten. Perusmalli maksaa 2 500 euroa.

Oikeiden moottorikelkkojen hinnat ovat kymppitonnista ylöspäin.

Toinen etu isoihin kelkkoihin verrattuna on helppo kuljetettavuus. Nopeasti purettava ja koottava Snowlion mahtuu jopa henkilöauton peräkonttiin.

Kahdelta epätekniseltä toimittajalta kului viitisentoista minuuttia koota kelkka ensi kertaa. Harjaantumisen jälkeen ajanmenekki hupenisi merkittävästi.

Iso plussa siitä, ettei kokoamiseen ei tarvita työkaluja. Osat liitetään toisiinsa pikakiinnikkein, jotka lukitaan sokilla. Erinomaista on, että sokat ovat kiinni ohuissa vaijereissa, joten ne eivät huku lumeen.

Edulllisen hankintahinnan lisäksi Snowlionin vakuutus on selvästi halvempi kuin oikean moottorikelkan. Vakuutusyhtiö Ifin mukaan pienoiskelkan pakollinen vakuutus maksaisi 50 euroa vuodessa. Sylinteritilavuudeltaan 300 kuutiosenttimetrisellä moottorilla varustetun moottorikelkan vakuutus maksaa Ifissä 174 euroa.

Maltillista kyytiä pilkkiapajille

Snowlionin voimanlähteenä on kuuden ja puolen hevosvoiman nelitahtinen bensamoottori – tyyppiä ruohonleikkurit. Polttoaineen kulutus on valmistajan mukaan noin litra tunnissa. Se vastaa suunnilleen omia havaintojamme.

Voima siirtyy moottorilta telamatolle ketjun välityksellä. Vakiovarusteena oleva vetoratas antaa laitteelle noin 20 kilometrin tuntivauhdin.

Lisävarusteena on tarjolla eri kokoisia vetorattaita, joilla vauhtia voi mukauttaa mieleisekseen. Tosin moottorin pienehkö teho rajoittaa vauhdin hakemista vetorattaita vaihtaen, jos lumi on vähänkin pehmeää.

Telamatolla on mittaa kaksi metriä, ja sen leveys on 40 senttiä. Leveys on sama kuin kapeatelaisissa moottorikelkoissa, telamaton pituus on reilu puolet oikeiden kelkkojen vastaavasta.

Snowlionia markkinoidaan ensisijaisesti pilkkimiesten kyytipeliksi, ja siihen pikkukelkka sopiikin. Tosin kaukaisille apajille suunnistettaessa voisi vauhtia olla lisää. Kalavehkeet, eväät ja yhden makkaranuotion klapit kulkevat muoviahkiossa mukavasti mukana.

Syvän lumen kulkupeliksi ainakaan metsämaastoon Snowlionista ei kokeilumme mukaan ole. Vetokyky ja kantavuus eivät tähän riitä. Vauhdin hidastuessa telamatto kaivautuu hangen sisälle.

Auraamattomalla metsätiellä kelkka kulki syvässäkin lumessa. Minkäänlaiseen puunajoon pikkukelkka ei sovi.

Tosin koeolosuhteet olivat haastavat: pulverilunta oli reilu 60 senttiä. Haaste olisi ollut melkoinen testi mille tahansa moottorikelkalle.

Julkaistu Metsälehdessä 4/2018

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka