Viilapenkin korvike koetuksella

Viilausteline on oiva apu raivaussahan terän kunnostukseen, Metsälehden pikatestissä arvioidaan.

Raivaussahanterä on helppo kunnostaa viilaustelineessä.
Raivaussahanterä on helppo kunnostaa viilaustelineessä.

Suuret keksinnöt ovat yksinkertaisia ja yksinkertaiset keksinnöt joskus suuria. Uittokaluston valmistuttama viilausteline on yksinkertainen, mutta ei kovin suuri keksintö.

Itse asiassa laite on vanha keksintö, jollaisia kyläsepät ovat värkkäilleet vuosikymmenet, mutta aiemmin niitä ei ole ollut vapaasti ostettavissa. Yhtä kaikki viilausteline helpottaa raivaussahan terän kunnostusta, jos käytössä ei ole viilapenkkiä.

Teline asennetaan pöytään kiristysruuvilla. Alustaksi sopii enintään kuusi senttiä paksu pöytälevy. Kiristysvaraa on runsaasti, joten telineen saa kiinni hyvinkin ohueen pöytään. Leveäkantainen kiristysruuvi on helppo kiristää.

Terä kiinnitetään telineen rungossa olevaan istukkaan ja kiristetään kannaltaan samannäköisellä ruuvilla. Telineeseen sopii sekä 20-millisellä että 25-millisellä akselinreiällä olevat 200- ja 225-milliset terät.

Helppoa viilausta

Telineessä terää on helppo viilata ja harittaa. Kun yksi hammas on saatu kuntoon, terää pyöräytetään pykälä eteenpäin, jotta seuraava hammas asettuu sopivalle kohdalle. Runkorauta tukee terää, mikä helpottaa viilausta.

Kun samaan suuntaan osoittavat hampaat on viilattu, terä on käännettävä toisin päin. Sama koskee haritusta.

Viilaustelineen käyttökelpoisuutta heikentää terän takana olevaan runkorautaan tehty puolen raudan levyinen ylöspäin sojottava uloke. Sen merkitys jäi hämäräksi, mutta haitta on ilmeinen. Uloke estää kohtisuoraan ylöspäin olevan terähampaan viilauksen ja harituksen.

Vika on helppo korjata leikkaamalla uloke pois rälläkällä. Kyläsepän tekemissä viilaustelineissä uloketta ei ollut.

Pienistä puutteistaan huolimatta teline on hintansa – 29,90 euroa – väärti. Laitetta myydään esimerkiksi Uittokaluston nettikaupassa.

Julkaistu kokonaisuudessaan Metsälehti Makasiinissa 6/2017

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Tekniikka Tekniikka

Kuvat