Keskustelut Metsänomistus EU:n metsäpolitiikkaa

Esillä 10 vastausta, 1,541 - 1,550 (kaikkiaan 2,133)
  • EU:n metsäpolitiikkaa

    Hamuaako EU jo kohtuuttoman paljon päätösvaltaa sen suhteen, miten Suomen metsiä käytännön tasolla hoidetaan, metsäneuvos Heikki Granholm?

    http://areena.yle.fi/audio/1-50799758

    EU:sta on tulossa paljon lainsäädäntöä joka koskee metsiä: LULUCF-asetuksen tarkennus, biodiversiteettistrategia (mm. suojelupinta-alan tavoite 30 %), kestävän rahoituksen kriteerit ja ilmastopaketti. Haastattelussa taustaa.

  • Per Ä Reikäs

    Plää plää plää 🖕🙄😁❤️

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ville Niinistö vastustaa energiapuuta ideologisista syistä: se parantaa avohakkuumetsätalouden kilpailuasetelmaa jatkuvaan kasvatukseen nähden. Ville ei ole vielä ymmärtänyt että ”hiilinielujen vahvistaminen” jota hän kovasti painottaa LULUCF-neuvotteluissaan, tarkoittaa että nuorten metsien hoitoa ja avohakkuumetsätaloutta tarvitaan edelleen. Emma Kari on ehkä ymmärtänyt, jos on, niin voisi selittää Villelle.

    Käyttäjien pitää nyt maksaa energiapuusta enemmän, ja valitettavasti se johtaa kansalaisten kaukolämpölaskun nousuun. Syyttäkää sitten sähkön ja kaukolämmön hinnannoususta Putinin sotaa, joka johti energiapulaan Keski-Euroopassa. Sitä vielä pahensi saksalaisten nuiva suhtautuminen ydinvoimaan.

    Vaikka hakerangan hinta nousisi kysyntää vastaavalle tasolle, haketta ei ehditä hankkia ja turvetta nostaa kesän aikana tarpeeksi. Millä sitten lämmitetään taloja kaupungeissa ensi talvena – ilmeisesti kivihiilellä ja öljyllä. Jospa Ville Niinistö miettisi tätä, kun äänestää parlamentissa risujen polttoa vastaan. Energiapuuta pitää nyt edistää ja tukea eikä kampittaa!

    (Stilisoitu klo 9.01.)

    Kurki

    Juuri näin kuin AJ kirjoittaa.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hesarin jutun kommenteissa eräs lukija kirjoittaa että Virossa ja Itä-Euroopassa tehdään tukkipuusta pellettiä ja viedään Länsi-Eurooppaan bioenergiaksi. Ehkä tällaiset ilmiöt saisi karsittua pois bioenergian kestävyyskriteereitä kehittämällä. Polttoon vain ne puujakeet joilla ei ole arvokkaampaa käyttöä ja eivät ole monimuotoisuuden kannalta tärkeitä jättää metsään.

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008832129.html

    Visakallo Visakallo

    On jälleen kerran tarkoituksellisesti tai tietämättömyyttään suurenneltu asioita ja alettu tehdä tukeistakin pellettiä. Sahatavaran kysyntä on Euroopassa ja maailmalla ollut niin kovaa, että kaikki mahdolliset tukit on kyllä sahattu. Pelletiksi päätyy vain täysin sahauskelvoton tavara.

    Visakallo Visakallo

    EU:n komissio ja parlamentti alkavat päivä päivältä muistuttaa yhä enemmän edesmenneen Neuvostoliiton polibyroota ja korkeinta neuvostoa. Vieraantuminen vallitsevasta todellisuudesta kun alkaa olla suorastaan käsin kosketeltavaa. Eihän näin voi enää jatkua, tai EU hajoaa ja silloin Putin pääsee tavoitteeseensa.

    Nostokoukku

    Eilen polttopuurantetta siivotessa sauvakävelyllä ollut kaveri tuli kysymään olisiko myydä ensitalveksi kymmenkunta mottia takka ja leivinuunipuita. Lupasin, jos ei puulajilla ole väliä. Ei ollut, kunhan on kuivaa. Hintakin sovittiin, pyysin aika kovan hinnan polttoöljyn jä sähkön ”indeksiin” vedoten. Kävin hakemassa syksyllä tienpenkasta tuulen kaataman tukkimännyn. Pilkoin heti, tuli komea kasa. Laskeskelin, että eipä kannata enää tukkeja köyhille suurostajille myydä, tehdäänpä klapeja, saa aivan Viron kuutiohintoja. Lähdenpä kaatamaan muutaman rungon lisää, että saa kaupan täyteen.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Neuvoja metsäläisille nimimerkiltä V.K.:

    Lisäksi propagandan suoltamisesta pitää luopua. On täysin käsittämätön väite, että hoitamaton metsä sitoo vähemmän hiiltä kuin hoidettu. Metsä on luonnontilassaan hoitamaton ja siellä on silloin enemmän hiilen sitomiseen kykenevää kasvimassaa. Metsät sitoivat hyvin hiiltä ennen kun niitä alettiin keinotekoisesti ”hoitamaan”.

    A.J. vastaa:

    Jos ihminen ei käsitä jotain, se ei tarkoita ettei asia voisi olla totta, eikö niin?

    Jos verrataan Pohjoismaiden hoidettuja metsiä muihin pohjoisen havumetsävyöhykkeen metsiin, huomataan mielenkiintoisia seikkoja. Ensinnäkin nuoret metsät sitovat enemmän hiiltä kuin vanhat metsät, koska niissä on yhteyttävää lehtibiomassaa eniten. Toiseksi hoitamattomissa luonnonmetsissä tapahtuu runsaasti itseharvenemista ja metsätuhot ovat niissä yleisiä. Jos luonnonmetsäalue säästyy metsää hävittäviltä tuhoilta, se voi olla suuri hiilivarasto, mutta yleensä se ei ole suuri hiilinielu.

    Pohjoisen havumetsävyöhykkeen maiden hiilinieluista on julkaistu hiljattain vertaileva raportti. Linkki raporttiin on esimerkiksi Luken uutisessa: ”Pohjoismaissa metsien hiilivarasto kasvanut nopeammin kuin Kanadan ja Venäjän vähemmän hyödynnetyissä metsissä”.

    Ainakin aiemmin EU:n ilmastopolitiikassa oltiin aika tarkkoja siitä, että EU-alueella ne maat joissa on merkittävä hiilinielu eli Suomi ja Ruotsi eivät saa kuitata metsiensä hiilinieluilla muiden sektoreiden päästövähennyksiä. Kirjoittaja kuitenkin ehdottaa että muut ihmiset saisivat olla vapaamatkustajia, ja vain metsänomistajia ja metsäteollisuutta kuristettaisiin. Muistuttaisin että metsiemme hyvä hiilinielu ei ole syntynyt metsiin itsekseen, ilman työtä ja pääomia, joten sen hyödyntämismahdollisuuttakaan ei voida vielä pois ilman korvauksia.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Edelleen…

    Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen:

    ”Nykyinen hakkuutaso näyttää tarjoavan paremman tasapainon metsien kasvuun liittyvien epävarmuuksien, ilmastotavoitteiden saavuttamisen, metsien taloudellisen hyödyntämisen, metsätuhoriskien hallinnan ja hiilivuodon välttämisen suhteen sekä antavan paremmat edellytykset myös metsien monimuotoisuuden turvaamiseen lähitulevaisuudessa kuin nykyistä korkeammat hakkuutasot”.

    Äkkinäisiä suuria liikkeitä kannattaa välttää, koska sekä hakkuiden lisäämiseen että niiden vähentämiseen sisältyy riskejä. Hakkuiden vähentäminen toisi kyllä meille suuremman metsien hiilinielun lyhyellä tähtäimellä, mutta pitkällä tähtäimellä saattaisi käydä päinvastoin. Hakkuita voidaan puolestaan lisätä pohjoisissa havumetsissä pienimmin haitoin Alaskassa, Kanadassa ja Venäjällä. Suomi ja muut Pohjoismaat ovat puuraaka-aineen tuottajana noihin alueisiin nähden ikään kuin ylisuorittajia ja ne puolestaan meihin nähden alisuorittajia.

    Venäjän puun tuonnin loputtua jostain pitää löytää korvaava raaka-aine energiahakkeelle ja koivukuidulle. Nuorten metsien tarpeellisista harvennuksista pitäisi löytyä noihin tarpeisiin puuta yllin kyllin.

    Ilmastotavoitteet ovat maapallonlaajuinen kokonaisuus, jossa Suomen metsien hakkuut ovat vain yksi pieni osanen. Otetaan tästä meille kohtuullinen taakka kannettavaksi. Meille riittää hyvin se että tavoittelemme hiilineutraaliutta samassa tahdissa muiden EU-maiden kanssa.

    Rane

    EU:n metsäpolitiikkaa luotsaa mies jonka nimi on Maria,joka ei välitä tosiseikoista ja jonka lähin avustaja on ex-Greenpeacen johtaja.Voi kysyä mihin luontojärjestöt tarvitsevat enää lobbareita?

    EU-komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans on ympäristöherännäinen, joka vähät välittää pohjoisen metsätalouden ongelmista – Uutiset – Maaseudun Tulevaisuus

Esillä 10 vastausta, 1,541 - 1,550 (kaikkiaan 2,133)