Keskustelut Metsänhoito Istutuksen hinta

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 73)
 • Metsuri motokuski

  Niin se lannoite pullo on 15 cm korkea ja nelisen senttiä leveä pullo.  Niitä menee hehtaarille noin kolme – neljä  Ei lannoitetta tarvii satoja kiloja kantaa. Hyödyistä en tiedä ja uskon että hyvällä taimikonhoidolla voidaan kompensoida lannoitteen hyöty. Kyllähän tuolla juuriston kehittymisellä on tärkeä merkitys. Niin kasvuun lähdöllä kuin myös kuivuuden kestolle. Mitä nopeammin juuristo kehittyy niin sitä parempaa on kasvuun lähtö.

  Puuki

  Jos lisäkustannus on satoja euroja/ha , ei juurten parempi kasvu tuo koskaan kuluja takasin mo:lle ellei esim. puun ostaja maksa lisäkuluista suurinta osaa.

  Männyllä on harvoin ongelmia kuivuuden kanssa.

  aegolius

  Lisäkustannus on noin 60-65 e / ha (alv0) ja lisäksi jokin väline annosteluun. Käsiannostelija on n. 35 e ja pottiputkiautomaatti 450-480 e (alv0). Annosteluvälineen kustannusta en itse laske suoraksi kuluksi, vaan ajattelin laittaa putken sisäänajettuna kiertoon. Tai oikeastaan onnistuin jo saamaan sisäänajetun kappaleen.

  Panu Panu

  Onhan nää Ruotsin tulokset aika hurjia jos ovat luotettavia:

  ”Mittaustulostemme mukaan kuuset olisivat kolme vuotta istutuksen jälkeen noin kaksi kertaa suurempia kuin lannoittamatta istutetut.”

  Puuki

  Hyötynä voi olla parempi alkuun lähtö , jos on rehevä kasvupaikka.  ”Kuusella 20-35 % parempi kasvu” .   Kustannuksena lannoke , lisälaitteen osuus ja kalliimpi istutus.  Kovin kauan  ei lisälannote luultavasti vaikuta ; sen mahdollisesti kriittisen alkuvaiheen yli kuitenkin.

  Paras kasvupaikka olisi puiden taimillekin  hyvä ravinnetasapaino, puulajille sopiva pH   ja kosteus-ja lämpöolosuhteet tasaisena säilyttävä maaperä.

  Tolopainen

  Tällä uudella istutusmenetelmällä tähdätään mätästyksen lopettamiseen, eli jatkossa istutusalueelta rapastaan kunttakerois pois äestämällä kevyesti. Taimien kasvu saadaan kemikaaleilla yhtä nopeaksi kuin mättäässä.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Ei lannoitus ole mätästyksen vaihtoehto, koska äestyksessä jää saamatta mätästyksen kasvua parantava ojitus-, kuohkeutus-, lannoitus- ja lämpövaikutus sekä taimien nosto enemmän pintakasvillisuuden yläpuolelle.

  Tolopainen

  Et nyt tainut ymmärtää, tällä menetelmällä saavutetaan nopeampi kasvu kuin minkä mätästys antaa. Vähemmän muokkausta vähemmän päästöjä helpompi taimikonhoito.  Sekin tehdään nykyisin fossiilisella energialla.

  Ei tietenkään sovellu kaikille istutuskohteille, joissa vesitalous ei ole kunnossa.

  A.Jalkanen A.Jalkanen

  Luonto tekee myös muokkausta, esimerkiksi tuulenkaatojen juuristojen kohdalta paljastuneet laikut. Jos lannoitus parantaa kasvua, sen voi toki yhdistää muokkaukseen. Sen sijaan en käyttäisi äestystä rehevillä ja/tai vedenvaivaamilla mailla mätästyksen vaihtoehtona enkä varsinkaan muokkaamattomaan maahan istuttamista. Taimia vaivaa muokkaamattomassa tukkimiehentäi ja äestysjäljessä vesi, sammal ja heinikko.

  Tolopainen

  Niin ja hirvet mielellään syövät mehevät taimet ja metsäkanalinnut käyvät rypemässä joka ainoassa mättäässä, kun niissä on sopivasti hiekkaa.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 73)