Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 14,471 - 14,480 (kaikkiaan 14,487)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Kurki Kurki

    Norokorpi:Pienilmaston ja valaistuksen raju muutos tekee mahdottomaksi useimpien metsälajien, erityisesti uhanalaisten lajien, elämän.

    Norokorpi jakaa yksipuolista tietoa. Kaikista uhanalaista metsälajeista 833 paahderinteilla elää 58 (7%), joille pitääkin olla avohakkuuta. Lisäksi lehtojen uhanalaiset lajit 377 (45,3%) sekä rantojen uhanalaiset 283 lajit pitää poistaa metsien uhanalaisten lajien listalta, sillä lehdoille on omat hakkuusuositukset ja rannoille on lain määrittelemät suojakaistat, joille ei sallita avohakkuuita.

    Nyt uhanalaisia metsälajeja olisi enää 833-58-377-283= 115, joihin avohakkuilla olisi vaikutusta. Tämänkin 115 lajia on yläkanttiin, sillä siitä pitäisi poistaa vielä paloalueiden lajit 25 ja pienen popun ja toisenlaisen ilmaston lajit.

    Norokorpi voisi paremminkin käyttää ilmaisua, avohakkuu tekee ”muutamalle metsälajille” elämän mahdottomaksi.

    Lisäksi Norokorpi sortuu alokasmaiseen todisteluun yhden hehtaarin avokakkuun esimerkillä yleistämään sen koskemaan Suomen kaikkia metsiä. Sen avohakkuun vieressä kasvaviin metsiin avohakkuulla ei ole vaikutusta ja ajan myötä ne ”muutamat metsälajitkin” kyllä tulevat sinne.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Webinaarista huomioita.

    Jussi Saarinen (Silva ry) kertoo, että metsikön rakennetta ei ole tarkoitus pitää jatkuvasti samanlaisena. Kaikki toimet näkyy olevan nykyään sallittuja ml. kevyt muokkaus, istutus, taimikonhoito ja ennakkoraivaus. Hakkuuesimerkki. Melko hyvät hinnat saatiin ja metsään jäi 150-200 m3/ha puusto; poistuman keskijäreys oli tässä laatuharvennuksen vuoksi 300 litraa, mutta on yleensä korkeampi. Ensimmäisen hakkuun jälkeen voidaan kuusikossa tehdä vielä 2-3 harvennusta ennen suurempaa väljennystä, männikössä ehkä yksi ennen kuin väljennetään enemmän taimien synnyttämiseksi.

    Minna Kujala (Arvometsä). Suunnittelun ja valvonnan hinta on konsulteilla korkeampi kuin esimerkiksi mhy:n valtakirjakaupan toteutus, eli Arvometsän taksa on 6 prosenttia hakkuuarvosta. Varsinaisen metsäsuunnitelman hintaa ei tässä kerrottu.

    Erno Lehto (Innofor). Hyvää pohdintaa pienaukkojen tekemisestä ja alikasvosten toipumisesta. Sateenvarjomaisilla liian pimeässä kasvaneilla alikasvoskuusilla ei ole hyvä ennuste. Niiden neulaset ovat sopeutuneet varjoon ja valoshokista toipuminen vie pitkän aikaa. Koivun ja männyn alta vapautettu kuusi toipuu nopeammin. Pienaukkoon kasvoi ensin heinää, mutta 5-6 vuoden jälkeen syntyi kuusen taimia, heinittymättömille alueille myös mäntyä sekä niiden ylispuustoksi koivuja. Vuonna 2012 tehty noin 0,3 hehtaarin pienaukko on vuonna 2024 eli 12 vuodessa taimettunut aivan hyvin.

    Huom. Tällaisella alueella olisi kenties saatu syntymään metsälain avohakkuulle vaatima puolen metrin pituinen taimikko 10 vuodessa (etelässä) reunametsän siemennyksestäkin, varsinkin jos olisi käytetty apuna maanmuokkausta. Jos alue olisi normaali iso aukko ja istutettu, oltaisiin 12 vuoden kohdalla jo lähes ensiharvennuksessa rehevällä paikalla etelässä. Eli pitää muistaa että kun jk-kasvattajat vinoilevat pitkistä odotusajoista avohakkuun jälkeen, pienaukossa odotusajat ovat vielä olennaisesti pitemmät.

    Jk-sertifikaatti on kehitteillä ja julkistetaan syksyllä.

    Yleisökommentti. Lain vaatima jäävä puusto on kuutiometreinä 100 – 150 m3/ha, ja tuulituhoriskin kannalta enemmänkin voi kannattaa jättää. Suuri osa ongelmista johtuu siitä, että hakataan tiheä metsä kerralla harvaksi pohjapinta-alaan 10. Mieluummin vaiheittainen tuulenkestävyyttä lisäävä harvennus joka estää myös heinittymistä.

    *

    Sivuhuomiona tuli mieleen: käytetäänkö laserkeilauksen antamaa tietoa metsän kokorakenteesta jotenkin hyväksi metsaan.fi-aineiston laadinnassa? Luulisi että erirakenteisuus, puujaksot ja -lajit niissä sekä taimikonhoidon tarve tarkentuisivat sen ansiosta ja tarvittaisiin vähemmän maastoarvioita.

    Ammatti Raivooja Ammatti Raivooja

    Mikä on kevytmuokkaus? Samanlainen brutaali laikkumätästys oli jatkuvan kasvatuksen tilalla tehty kuin muuallakin. Termikikkailu on sitkeässä kuin jotain mielikuvaa halutaan syöttää.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kurjelle huomio että rantojen uhanalaiset eivät ole kaikki metsälajeja vaan ovat osittain eri joukko.

    Kurki Kurki

    Kurjelle huomio että rantojen uhanalaiset eivät ole kaikki metsälajeja vaan ovat osittain eri joukko.

    Niinpä taitaa ollakin. Rantaniittyjen lajeja.

    konstapylkkerö2

    6% hakkuuarvosta konsulteille on rosvousta. Neuvonta jk:een ei ole mitään rakettitiedettä.

    Perko

    Ihmismieli on erinomainen löytämään tuttuja kuvioita sattumanvaraisista muodoista – kuten puun kuoren uurteista, maaston kohoumista tai jopa kasvien epätavallisista käyttäytymisistä. Tätä ilmiötä kutsutaan pareidoliaksi, ja se saa useinkin meidät pysähtymään ihailemaan luonnon hienouksia. Joillekin kasvien hidastunut kasvu, siementen itämättömyys tai maaperän omalaatuiset muodot saattavat näyttäytyä jonkinlaisina viesteinä, vaikka todelliset syyt ovat usein löydettävissä tarkemmalta analyysiltä.

    Kasvien viljelyssä jokainen yksityiskohta vaatii huomiota. Taimen kasvattaminen voi tuntua aluksi yksinkertaiselta, mutta sen taustalla piilee valtava määrä tietoa. Yksittäisen kasvin optimaalinen kasvu edellyttää tarkkoja olosuhteita: oikea valon määrä, ilmankosteus, maaperän ravinteet ja jopa sopiva istutusväli. Ammattimaisessa kasvatuksessa kerätään jatkuvasti dataa kasvien tilasta, ja modernit viljelymenetelmät, kuten hydroponiikka, nojaavat tietokoneiden ja sensorien avulla kerättyyn tietoon. Joidenkin kasvilajien kohdalla tutkimusdataa voi olla jopa teratavujen luokkaa, erityisesti jos kyseessä on myyntiin kasvava laji tai avaruuskasvatuskokeilu.   Ilotulitusraketin  tiedoilla   jää tulos heikoksi.

    Luonto on täynnä ihmeitä, ja pareidolian kaltaiset psykologiset ilmiöt saattavat joskus viedä ajatuksemme syvemmälle kasvien salatun maailman äärelle. Mutta lopulta kasvien menestykseen vaikuttavat tarkat olosuhteet ja viljelijän tietämys – oli kyseessä sitten pieni yrttiruukku kotipuutarhassa tai laaja puun tehotuotantolaitos.

    Jovain Jovain

    Jostain syystä jk:n määrittelyssä keskitytään 0.3 ha pienaukkoon, joka pinta-alassa mitattuna on pienaukon yläraja. Ja joka umpimetsään tehtynä voidaan määritellä avohakkuuksi. Jk:lle ominainen kasvutekijä, kasvatettava puusto puuttuu. Sen sijaan, jos pienaukko tehdään sen varsinaisessa tarkoituksessa. Esim. yhden suuren puun poisto, puuryhmän poisto tai taimiston vapauttaminen. Jk:lle ominainen kasvutekijä on mukana ja toimenpide luokitellaan kasvatushakkuuksi. Nämä ovat niitä yö ja päivä juttuja, metsien kasvun ja tuoton osalta. Siinä mielessä tuskin on tarpeen vertailla pitkillä odotusajoilla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kannattaa muistaa että jk-metsän rakenne ei ole ajallisesti ja paikallisesti (spatiotemporaalisesti) tasainen ja tasaisena pysyvä: siinäkin on välillä tiheämpiä ja avoimempia kohtia ja vaiheita. On myös esitetty, että jos puusto on uusiutumisen sallivassa tiheydessä, maapohjan puuntuottokyky on vajaakäytössä. Samanlainen vaihe on jaksollisessa mallissa avohakkuun jälkeen.

    Alaneva

    Pienaukoista ei ole itsellä kuin huonoja kokemuksia. (Aukot on tehty edellisten omistajien toimesta) Huonosti ovat taimettuneet männiköissä ja varsinkin jos on yhtään pidempää varpua, niin ei taimia ollenkaan. Sitten vielä hirvet ovat suosineet näitä pienaukkoja metsän siimeksessä… Pien aukkojen taimikot 10 – 15 vuotta takamatkalla istutettuihin verrattuna. Vaatii Tricoa, hikeä ja kyyneleitä, että pienaukoissa kasvaa joskus nuori kasvatusmetsä. Toki osuutta asiaan on puulajilla ja maapohjalla, mutta työläitä hieskoivikoita on itsellä tuollaisiin kasvanut ja pikkuhiljaa hoitamalla saa männiköitä tilalle ja osan joutuu jättämään hieskoivulle.

Esillä 10 vastausta, 14,471 - 14,480 (kaikkiaan 14,487)