Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 14,841 - 14,850 (kaikkiaan 14,858)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Aamun tv jutussa oli  muutama päivä siten, A . A .  kertoi, että taantuma havaittiin jo viisivuotta sitten.  VMI  mittaa mennyttä paremmin kuin tulevaa.   Otapas selvää  mistä johtuu?  Toisaalta  noilla ei ole yksittäisen mo: n  tuloihin vaikutusta.  Miulle simulointi ohjelma  näyttää paljaaksihakkuun toistumisen selkeänä taantumantekijänä.  Helpointa on päätellä, että 140 vuoden jaksoon mahtuu jo kaksi reilua taimivaihetta  yhteensä   on 60 vuotta  0 -2 m3/ha kasvua.  Odottamista toinen mokoma.

    mehtäukko

    N-koukku. Hamekangas ja hameenkannatus juotuu miespuolisen henkilön tyypillisestä sooloilu-esityksestä, jota tässä kaksoset ovat ansiokkaasti  harrastaneet. Älä tuijota seurauksia vaan syitä!

    konstapylkkerö2

    Sulla on paska simulointiohjelma,kun ei toimi.

    Minä olen simuloinut monella tavalla kuusikon käsittelyä ja jk olisi ollut huono vaihtoehto . Ja usein on myös mahdoton toteuttaa esim. vanhassa metsässä. Ei ainakaan mitään järkeä toteutuksessa olisi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Asikainen puhui eri asiasta eli koko valtakunnan metsien kasvusta. Minä puhun jaksollisen mallin nuorten metsien kasvusta. Niiden hyvä kasvu ei näy ainakaan vielä kokonaiskasvussa – mm. koska kaikkien metsien ikärakenne on vanheneva jolloin keskikasvu alenee. Kasvava ja aleneva trendi kumoavat osittain toisensa.

    Perkolaattorin parametrejä pitäisi ehkä vähän säätää. Katso vaikka VMI -tuloksista alueesi keskikasvu kasvupaikoittain. Luken tilastopalvelusta ainakin jotain löytyy.

    Perko

    Tarkista A J ,.. vielä kerran  parametrit, taimien kasvukuutiot ei kesää tee!!  No ei kiistellä, .mie kasvattelen tukkipuita mieluummin.  # kirjoittelu tökkii, pitää kahdella näppäimistöllä  naputella, toinen hajosi.

    Käytän kaikkia näitä saatavilla olevia Luken ja  ketkä kaikki niitä kuvia on ottanutkin.

    ______– Kävin etsimässä

    Suomen metsien kasvun ja hiilinielujen muutokset ilmastonmuutoksen aikana”**
    – **Tekijät:** *Timo Pukkala, Antti Kilpeläinen, ja Heli Peltola* (Luke)
    – **Julkaistu:** *Metsätieteen aikakauskirja (2023)* ja päivitetty raporteissa 2024
    – Luku: 10–20 % vähemmän puuntuotantoa vuosina 2000–2023 vs. 1970–1999

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    No, on sinne metsiin 70 vuodessa kertynyt jo tukkiakin. Etelä-Suomessa siinä ajassa ehtii mäntykin kuivahkolla kankaalla päätehakkuukokoon? Jaksollisen metsän kasvuja voisi esitellä aukon tuottoketjussa kuten jotkut ovat tehneetkin.

    Perko voisi katella juutuubista Lauri Mehtätalon esitelmän (Tiedekulma). Varmaan osa kasvujen heikennyksistä johtuu ikärakenteen vanhenemisesta. Muita syitä löytyy ehkä em. raportista? Avoimien alojen ja taimikoiden määrä ei lisäänny koska avohakkuiden määrä ei juurikaan kasva.

    Rukopiikki

    Päätehakkuukoko on suhteellinen käsite. Se on nykyään usein lapissakin 60 v ja yhden minimitukin puu. Sellaisen sahaaminen ei liene hyötysuhteeltaan ja tuottavuudeltaan kaikkein parasta bisnistä?

    Rukopiikki

    Satavuotiaat männiköt näyttää täälläpäin olevan vielä parhaassa kasvussaan. Ei se kasvu niin nuorena lopu.

    Jovain Jovain

    AJ: ”Tuskin metsien kasvun alenemaa” voidaan perustella taimistoilla ja nuorilla metsillä, joita metsät pääasiassa ovat. Eihän ikärakenne voi olla vanheneva ja keskikasvu aleneva, ei myöskään riittävä, pitämään kasvua yllä. Liiallinen avohakkuu ja vajaatuottoiseksi hakkuu, johtavat helposti kasvun alenemaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    No VMI kertoo että paras kasvu on noin ikäluokassa 30 – 50; etelässä nuoremmat pohjoisessa vanhemmat. Forest.fi palvelussa on kuva ikäluokkajakaumasta etelässä ja pohjoisessa. Isoja pinta-aloja siirtyy vanhempiin ikäluokkiin koko ajan. Jos ette usko minua, ehkä Mehtätaloa sitten?

Esillä 10 vastausta, 14,841 - 14,850 (kaikkiaan 14,858)