Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 1,801 - 1,810 (kaikkiaan 10,088)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Puu Hastelija

    Yläharvennus sopii meille puuhastelijoille, jotka käymme hakemassa niitä yksittäisiä susipuita pois. Muuten alaharvennuksena.

    Puuki

    Ei ei  alaharvennusta koska NNA-tuotto kärsii !  Niinhän se oli ainakin ennen. Nyt tosin Pukkalan linkin kuvassakin oli esim. alaharvennettu jk-metsä.  Kasvatusmenetelmät on sekaisin ehkä siksi että se toimii hyvin ja/tai sitten sopii joidenkin agendaan , että ei erotella , kun ei jk ehkä toiminutkaan  kuten paperilla oli suunniteltu.    Toisaalta ; saahan sitä muuttaa käsityksiään  kuka tahansa, kun näkee toimiiko  ja miten tai ei ollenkaan  jokin teoria luonnossa.

    PS  Vielä lisää juttua Pukkalan palstan tiimoilta ; siellä hän esittää (kuva) kuinka   yli puolet kuitupuusta päätyy energian tuottamiseen. Ei pidä nykyään paikkaansa uudemmissa tehtaissa varsinkaan koska sellun ligniini ei mene enää polttoon vaan se otetaan talteen entistä arvokkaampien tuotteiden valmistukseen.

     

    Jovain

    Ainakaan pinta-alojen suhteessa jk metsiä ei voi verrata 50-60 luvun metsiin. Aikaan jolloin peitteistä metsänhoitoa vielä toteutettiin. Siihen aikaan jk metsiä oli ja ei tarvinnut uutta jk metsää lähteä perustamaan.

    Hoitomuodot siihen aikaan olivat samoja, joita tälläkin hetkellä tavoitellaan ja onnistuu aivan hyvin myös jaksottaisena metsänhoitona. Hoidon päällekkäisyyksiä on, oliko sitten puute tai ei, luontaisesti muodostuneita jk metsiä on kovin vähän tällä hetkellä.

    Jovain

    ”Ei vakiintune yleismenetelmäksi”, mutta paineita peitteisen metsänhoidon suuntaan on. Toteutuu ilmeisesti jaksottaisen metsänhoidon kautta ja muistuttaa siinä mielesää 50-60 luvun metsänhoitoa. Metsänhoidossa venymiskykyä puoleen jos toiseen on. Eriyttämiseen tuskin on tarvetta ja tässä mielessä esillä ollut vapaa tyyli puolustaa paikkaansa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jaan linkin parin vuoden takaa: Sauli Valkonen käytti toissapäivänä webinaarisssaan samoja diakuvia mitä oli esillä jo seminaarissa keväällä 2019.

    Kaikki esitykset löytyvät kun hakee Youtubesta tekstillä ”Jatkuvan kasvatuksen seminaari 09.05.2019”.

    http://www.youtube.com/watch?v=9FeiDANUvAc&list=PL9uTWw8DGeHapkWi-dEUjZQAvVvGehhUF&index=4

    Sanotaan että kertaus on opintojen äiti, ja kyllä tästäkin esityksestä irtosi taas jotain uutta ajatusta. Tämänpäiväiseen Ilmastopaneelin sopeutumisraportin julkistukseen aihe liittyy monellakin tapaa. Ilmastonmuutos tulee ehkä parantamaan jatkuvapeitteisen mallin edellytyksiä monipuolistamalla puulajivalikoimaamme. Sauli mainitsi sen hyödyn, että metsäpuiden siemensadot saattavat parantua pohjoisessa osassa maata. Toisaalta metsäpaloriski lienee jatkuvapeitteisessä maisemassa suurempi kuin avohakkuiden pirstomassa maisemassa, ja lisäksi erirakenteinen kuusikko voi olla herkempi muuttumaan maastopalosta latvapaloksi.

    Puuki

    En jaksanut nyt katsoa/lukea linkkiä mutta miten jk lisää puulajien monimuotoisuutta , kun kuusi on ainut puolivarjopuu joka menestyy meillä alikasvoksena, muita ei ole kotimaisissa puulajeissa. Pyökki ei menestyne kunnolla ainakaan E-rannikkoa pohjoisempana.  Miten muut varjopuulajit ? Hopeakuusi ehkä , Pihdat uudistuu myös alikasvoksesta mutta ovat melko pehmeitä puuaineeltaan talouskäyttöön. Entä valoilmasto , miten vaikuttaa, kun pimeä tullee liian aikasin syksyllä (ja pakkaset) ja kevät myöhään.   Esim.  monia omenapuulajikkeita  voidaan kasvattaa entistä pohjoisempana mutta pitää olla sopivat lajikkeet ja hyvä kasvupaikkavalinta.

    Toinen ongelma jk:ssa voi olla ja onkin usein toistuvien harsintakertojen vähentäminen  jotta maaperä ja metsä puineen  pysysi kasvatuskelpoisena muuttuvissa korjuuolosuhteissa.  Tasaikäisissä pyritään vähentämään kuusikoiden harv.kertoja minimiin , jk:ssa ei ole oikein mahdollista.    Puun kasvun hekkeneminen vähän auttaa siinä mutta vähentää tal.tulosta jota myös kuitenkin suurin osa mo:sta haluaa metsänkasvatuksesta.  Pelkät kauniit maisemat tavoitteena  tms. ei yksistään riitä.  Molempi olis parempi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos jaksollisessa kuusikossa käydään harventamassa 20 – 30 vuoden välein riippuen missä päin maata ollaan, jatkuvassa metsässä pitäisi käydä ehkä 15 – 20 vuoden välein. Ratkaisevaa eroa ei ehkä synny tästä, mikäli korjuu tehdään käyttäen juurikäävän torjunta-ainetta. Riskitön korjuuaika juurikäävän suhteen tulee kyllä lyhenemään ainakin Etelä-Suomessa.

    Puulajivalikoiman laajentuminen oli aivan oma ideani. Ehkä joku muukin on tätä ajatellut, mutta en ole perehtynyt Ilmastopaneelin sopeutumisraporttiin, joten en tiedä ovatko ne siellä tulleet mainituiksi.

    Ajattelin tässä pääasiassa Lounais-Suomen tammivyöhykkeellä jo kasvavia vaahteraa ja tammea. Lisäksi valikoimaan tulisivat ainakin saarni ja jalava. Metsälehmusta kasvaa tälläkin hetkellä ainakin Keski-Suomessa saakka, ja noita muita puita paikoitellen.

    Jalopuissa on sekin hyvä puoli, että ne eivät kai ole yhtä herkkiä juurikäävälle kuin kuusi. Metsäteollisuuden pitäisi tietenkin oppia hyödyntämään näitä puulajeja esimerkiksi sisustuksissa. Niistä voisi aivan hyvin tehdä vaikka CLT-elementin sisimmän kerroksen tai vanerin ulkokerroksen, jolloin saataisiin nykyisestä poikkeavia sisustuksia.

     

    Jovain

    Hyvin toimii kotimaisilla puulajeilla ja hyvin näyttää toimivan eri hoitomuodot samassa metsässä. Ilmeisesti tuli tehtyä kaikkiin latvuskerroksiin kohdistuvaa harvennusta ja vielä harsintaa tiheissä ja huonolaatuisissa kohdissa. Vaihtoehto olisi ollut eriyttäminen ja ennakkoraivaus ja n. 25 vuotias istutus koivikko. Nyt jäi hyvä kasvuisen koivikon lisäksi hyvässä kasvussa oleva eri-ikäinen aluskuusikko. Haasteellista on motokorjuuna ja myös puukaupan osalta.

    jees h-valta

    Miten metsän puusto haastaa puukaupan Jovain? sekä kerro miten motokorjuu oli ongelma harvennukseen? Mutta ÄLÄ ALA taas samaa veisuuta alusta mihin selvästi jo yrität taas kammeta.

    Gla Gla

    Puulajivalikoiman laajentuminen talousmetsissä kuulostaa kaikesta huolimatta aika kaukaiselta visiolta. Vaahteraa on minulla luontaisena sekapuuna yhdellä kuviolla jo nyt. Jatkuvan kasvatuksen kanssa tällä ei ole mitään tekemistä. Paikalla vaan sattuu olemaan yksi iso vaahtera, joka siementää tehokkaasti ympäristöönsä. Mutta en edes mieti vaahteran kasvattamista ainespuuksi. Sekapuuna ”uusien” puulajien leviäminen kestää kauan ja toisaalta en kyllä tiedä, onko oikeasti monimuotoisuuden kannalta suurta merkitystä, jos minulla on talousmetsäkuviolla sekapuustona myös muutama vaahtera, kun naapurilla on vain haapaa, koivua, leppää ja muita vastaavia perinteisiä lajeja. Kunhan on vähän siellä sun täällä, eikä raivata puhtaaksi tai keskitetä näitä vain harvoihin pienialaisiin kohtiin. Samoin huolehditaan erirakenteisuudesta säästämällä koivikossa ja männikössä kuusen alikasvosta sen verran, että voidaan puhua erirakenteisuudesta, eikä taaskaan yksittäisistä riistatiheiköistä (joka terminäkin jo nyppii, aivan kuin vain riista olisi syy ylläpitää luontoarvoja talousmetsissä). Riippumatta siitä, aikooko kasvattaa alikasvosta jatkuvalla kasvatuksella, kaksijaksoisena vai ainoastaan luontoarvojen takia.

Esillä 10 vastausta, 1,801 - 1,810 (kaikkiaan 10,088)