Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 1,811 - 1,820 (kaikkiaan 10,342)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jovain

    Jees, pystykauppa tarkoittaa yleensä ennakkoraivausta ja jaksottaista metsänhoitoa. Tällä on aika vähän tekemistä peitteisen metsänhoidon kanssa, jossa ensin hakataan ja sitten raivataan. Menettelytavoilla on kuitenkin merkittävä vaikutus metsänhoidon kannalta. Sillä nykyisen käytännön mukaisesti jopa jk metsää ennakkoraivataan, että voidaan perustaa jk metsää. Mennään lakirajoille ja jäädään odottamaan taimettuuko. On kyseenalaista tarjoilla tällaisia jaksottaisen harveikkoja, tässä tapauksessa vajaatuottoista ja perustella, että on perustettu jk metsää.

    Onnistuu kyllä jaksottaisena metsänhoitona, mutta on huolehdittava peitteisen metsähoidon elementeistä. Koskee tahoja, jotka puukauppaa ja metsänhoitoa harjoittavat. Pystykauppa ohjaa perinteiseen jaksottaiseen metsänhoitoon.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä pystykaupan voi tehdä myös jatkuvan kasvatuksen hakkuuna. Kannattaa kuitenkin määritellä hakkuusopimuksen lisätietoihin hakkuutapa ja pohjapinta-alan minimi mikä pitää hakkuun jälkeen alueelle jäädä. Ehkä voisi  määritellä myös jäävien järeiden yli 25 senttiä paksujen kuusten määrän (jotka ovat siemenpuita), mikäli alueella tavoitellaan kuusen luontaista uudistamista. Jos on sopiva määrä alikasvosta jo valmiina, uudistaminen ei ole ajankohtaista ja tämä lienee tarpeetonta.

    Sauli Valkonen mainitsi webinaarissaan, että kuusikossa sopiva jäävä pohjapinta-ala olisi karummassa päässä 10-12 ja rehevässä päässä 12-14.

     

    Puuki

    ^ ” 10-12 ja 12-14 ”  Oli varmaankin E-Suomessa (?).

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    En muista tuota – varmaan Etelä-Suomi. Tarkemmin näkyisi dioista (linkki edellä). Varmaan sama suositus näkyy metsänhoidon suosituksista?

    Jovain

    Kieltämättä edellä Webinaarissa on hyvää palautetta peitteisestä metsänhoidosta, sen kannattavuudesta, niin myös puukaupasta ja korjuun edellytyksistä. Muutoksesta, ei tarjoilla vain yhtä hyvää ja onhan siellä paljon näkyvää ja näkymätöntä, jotka puoltavat monimuotoista metsänhoitoa ja toimintaa.

    jees h-valta

    Siis jaksottaista metsänhoitoa. Aivan Jovain. Siinä se monimuotoisuus metsän elinkaaressa todella toimii. Peitteisessähän ensin peittää sammal ja sen jälkeen metrinen heinikko. Jossa onkin sitten vitsit jo loppusuoralla kun aletaan uudistaa.

    Puuki

    Pari vuotta vanhassa webbiseminaarissa kerrottiin mm. että jk kannattaisi parhaiten , jos voisi tehdä harsinnan  2-4 m²/ha PPA:lle  (Valkonen) .    Sehän onkin hyvä ohje ; ihan kuin ennen vanhaan kun tehtiin sp-hakkuuleimikoita.  Saman verran jätettiin pystyyn puita männiköihin jotta uusia taimia pääsi syntymään.  Kun vielä s-puut valitaan etukäteen merkkaamalla , saadaan paras luont. siemenaines käyttöön . Maanmuokkaus tietysti kohteen mukaisesti  tehdään myös.    Kun vielä jonkin vuoden jk-hypetys kestänee ja kehitys kehittyy, palataan entisiin hyviksi koettuihin menetelmiin.

     

     

    Jovain

    Aivan, tässä ollaan pian puunkasvatuksen ytimessä. Ei sillä ole väliä onko jaksollista vai jatkuvaa, molemmat vaihtoehdot käy ja toimii samassa metsässä.

    Mennään hyvin pitkälti sen mukaan mitä metsänhoito oli joskus 50-60 luvulla. Harsintajulkilausuman jälkeen Mera-ohjelmalla ohjattiin metsien uudistamisesta ja hoidosta. On hyvin pitkälti samaa mitä tälläkin hetkellä tehdään. Peitteinen metsänhoito sovelletaan samaan ohjelmaan.

    Toteaisin Jeessin kommenttiin (on aiheellinen ja ajankohtainen). Ei kannata pyrkiä sammalpohjille ja sen jälkeen metrisiin heinikoihin. Vaan pyrkiä jatkon edellytyksiin, eli kehityskelpoisiin taimikoihin ja nuoriin metsiin. Niitä tulee jos on tullakseen. Jos edellytyksiä ei ole on viljeltävä. Tähänkin kiinnitettiin huomiota tuolla Webinaarissa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Siinä Valkosen webinaarissa oli kuva jossa oli mitattu kasvuja eri jatkuvan kasvatuksen tutkimusalueilta. Kuvan tulkinta meni jotenkin niin että kyllä kuusikon voi hakata harvaksikin, kyllä se kasvaa edelleen hyvin.

    Sitä hyvää kasvua voi tosin joutua odottelemaan pitkäänkin, koska alikasvoskuusen tarvitsee kasvattaa uudet valoilmaston muutokseen sopeutuneet neulaskerrat ja juuristojakin pitää vahvistaa. Tämä on yksi syy siihen, miksi jatkuvapeitteinen metsä häviää keskikasvussa pitemmällä aikavälillä.

    Kuvaa tarkemmin katsoessa huomaa myös, että yksittäisten tutkimusalueiden sisällä ne koealat joissa oli enemmän puustoa yleensä kasvoivat paremmin, vaikkakin koealojen välinen vaihtelu oli suurta. Kuusi ei kasva ilman hyvää pitkää vihreää latvusta.

    Puuki

    Puuttuuko vielä tutkimus opitimaalisesta metsän kasvatusketjusta jossa lähdettäisiin alkuun taimikon optimitiheydestä (kunkin kasvupaikan mukaisesti) mo:lle parhaan mahdollisen tuoton saavuttamiseksi  ?  En ole nähnyt ainakaan missään semmosta.  (”Omin päin” pitää tehdä jos sen haluaa selvittää; osin olen sitä tehnytkin) .

Esillä 10 vastausta, 1,811 - 1,820 (kaikkiaan 10,342)