Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 1,791 - 1,800 (kaikkiaan 10,350)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    http://blogs.uef.fi/forest-issues/

    ”Mikään viimeaikainen tutkimus tai kunnollinen laskelma ei siis osoita, että puuntuotos pienenisi, jos Suomen metsissä siirrytään jatkuvaan kasvatukseen, paremminkin päin vastoin. ” (AUGUST 25, 2020 / Jatkuva kasvatus yleistyy – pitääkö olla huolissaan?)

    ”Hävittääkö siis avohakkuumetsätalous metsämaan hiilivarastoja? Siltä vaikuttaa, jos vertailukohtana on peitteinen metsätalous tai se, ettei hakata lainkaan.” (MAY 7, 2020 / Hävittääkö avohakkuu hiiltä metsämaasta?)

    Miksi jaoin nämä? Siksi että keskustelu on todella haastavaa jos toisella osapuolella on eri luvut metsän kasvusta ja hiilivarastoista kuin toisella.

    Berza

    Asia on sen verran alkutekijöissään, ettei varmaa tietoa ole vielä saatavilla. Tulokset saadaan näyttämään tietynlaiselta  tutkimuksen tekijän aatteen pohjaltakin. Ehken 20-30 vuoden kuluttua alkaa fakta tietoa tulla ja silloin ehken ihmetellään syntyneitä käsityksiä.

    Teufelin Zumi

    Näköjään lähtöarvot ovat synnytys vaiheessa.

    http://www.metsalehti.fi/artikkelit/kauanko-taimikkoon-hiilen-lahde/#90ccf59b

     

    Puuki

    ”Hävittääkö siis avohakkuumetsätalous metsämaan hiilivarastoja? Siltä vaikuttaa, jos vertailukohtana on peitteinen metsätalous tai se, ettei hakata lainkaan.” (MAY 7, 2020 / Hävittääkö avohakkuu hiiltä metsämaasta?)

    Pukkala kertoi linkin jutuissaan mm. että oli joku tehnyt pitkän kaavan mukaan (paljon kealoja ja pitkä seuranta-aika)   tutkimuksen ja saanut selville, että mitä harvemmaksi kuusikot harvennettiin, sitä vähemmän kasvavat kiertoaikana puuta ja hiiltä sitoutuu sitä vähemmän.   Miten tuo vakuuttavan kuulonen tulos sitten vertautuu jk:n metsään, kun hakataan erikoisen harva kuusikko harsimalla jotta taimet saa tilaa taimettua ?   Minusta se on juuri sillä tavalla, että sama ilmiö tapahtuu mutta myös voimakkaampana vaikka kunka kasvatusmenetelmän nimi onkin vaihtunut jk:ksi  eikä ole kyseessä harvennus tasaikäiskasvatusmetsässä.   Sen  ilm. oli Pukkala unohtunut mainita jutuissaan jostain syystä.

    Hiilivaraston määrä riippuu tietysti myös mm. metsän kasvusta koska karikkeen määrä vaikuttaa maaperään kertyvän hiilen määrään.    Ja mikäs oli se tutkimus jonka mukaan avohakkuu ei vähentänyt yhtään maaperän hiilivarastoja .  Maanmuokkaustavastakin riippuu mitä tapahtuu tai on tapahtumatta hiilivarastolle korjuun jälkeen.  Toisesta julkaistusta tutkimuksesta ilmeni, että päinvastoin eniten muokatuilla metsämailla oli eniten myös maaperässä hiilivarastoa.   Ymmärrettävästä syystä, koska parantunut puun vuosikasvu lisää maan hiilivarastoakin.

    Kurki

    Pukkala:

    Ilmaston kannalta puun poltossa vapautuva CO2 on täsmälleen yhtä haitallista kuin kivihiilen poltossa vapautuva CO2.

    Roskaa.

    Koska fossiilisissa polttoaineissa on enemmän energiaa yhtä hiiliyksikköä kohti, bioenergia aiheuttaa itse asiassa jopa enemmän ilmastohaittaa kuin fossiiliset energianlähteet.

    Vaikka metsäbioenergia antaakin energiaa päästöyksikköä kohden vähemmän, niin sille on aina nielu olemassa niin kauan kuin postuma on pienempi kuin vuotuinen metsien kasvu eikä lisää hiilidioksidia kiertoon.

    Mutta fossiilisten poltto lisää täysimääräisesti hiilidioksia kiertoon eikä sille ole nielua.

     

    Metsänmies

    Oltiin tänään istuttamassa taimia paikassa, jonka viereen oli rakenneltu käsitykseni mukaan jatkuvan kasvatuksen metsää. Kuvio on pinta-alaltaan useita hehtaareja, maapohja OMT- MT. Kaikki suurempi puu on hakattu pois. Jäljelle on jäänyt kohtuullisen hyvä, lähes tukkipuun mitat täyttävä sekapuustoinen kuitupuumetsä, enimmäkseen harvaa. Tuon kuitupuumetsän alla, etenkin harvimmissa kohdissa on aliskasvos kuusta. Sitä on epätasaisesti, mutta kuitenkin välttävästi. Hakkuun jälkeen tilanne on ollut mielestäni sellainen, että jatkuva kasvatus olisi voinut onnistua. Kesällä myrskyt ovat kaataneet suuren osan jäljelle jääneistä puista maahan, osa on kallellaan. Jälki on säälittävän näköistä. Suuri epäilys on, että jäljellä oleva puusto tulee myrskyissä kärsimään vielä monta kertaa. Mietittiin, että mikähän tuon kuvion tilanne on jatkossa. Maahan kaatunutta puuta on melkoisesti, mutta alue on saaressa, hankalissa olosuhteissa, tuskin korjataan pois. Tultiin siihen tulokseen, että olisi kannattanut hakata kaikki pois ja uudistaa normaalisti, eli istuttamalla

    Rane

    ”lmaston kannalta puun poltossa vapautuva CO2 on täsmälleen yhtä haitallista kuin kivihiilen poltossa vapautuva CO2.

    Roskaa.”

    Klassinen esimerkki siitä että professorikin voi ymmärtää asiat päin persettä.Ilmeisesti tahallaan.

    Koko ilmastonmuutos johtuu siis siitä että ihmiskunta ryhtyi reilu sata vuotta sitten kaivamaan ja pumppaamaan fossiilisia polttoaineita maan pinnalle ja polttamaan niitä ilmakehään.Kiihtyvällä tahdilla.

    Puuta polttamalla ja uutta puuta kasvattamalla kierrätetään vain sitä hiiltä joka on jo maan pinnalla.Ei sillä toiminnalla olisi mitään kasvihuoneilmiötä syntynyt.

    Puun poltossa tiedämme että sen tilalle on kasvamassa uutta puuta.Kun poltamme kivihiiltä niin sen sitomiseksi pitäisikin keksiä jotain uutta.Jos professori ei tätä tajua niin on väärissä hommissa.

    Gla Gla

    Metsänmies: ”Jäljelle on jäänyt kohtuullisen hyvä, lähes tukkipuun mitat täyttävä sekapuustoinen kuitupuumetsä, enimmäkseen harvaa. Tuon kuitupuumetsän alla, etenkin harvimmissa kohdissa on aliskasvos kuusta. Sitä on epätasaisesti, mutta kuitenkin välttävästi. Hakkuun jälkeen tilanne on ollut mielestäni sellainen, että jatkuva kasvatus olisi voinut onnistua.”

    Jatkuva kasvatushan tarkoittaa sitä, että metsä pysyy jatkuvasti peitteisenä hakkuukerta toisensa jälkeen ja jos puhutaan talousmetsästä, puuston kasvun pitäisi säilyä tyydyttävällä tasolla. Vain silloin hakkuita voidaan toistaa kohtuullisin väliajoin jatkuvuus säilyttäen.

    Esimerkkitapauksessa näin ei ollut. Lähtökohta oli hyvä eli sekametsä, johon oli tullut alikasvosta eli erirakenteisuutta. Mutta kuten huomasit, alikasvos oli vain yhtä puulajia eli kuusta. Tällöin meillä ei pian olekaan sekametsää, vaan yhden puulajin metsä. Ja sinne alikasvosta muutama suht harvinainen kasvupaikkatyyppi poislukien ei enää tulekaan talousmetsävaatimus huomioiden. Metlan mittausten (huom., ei siis mallinnusten) mukaan jk-kuusikossa alikasvoksella kestää 30-50 vuotta kasvaa 1,3-metriseksi. Mitä se vaikuttaa edellytyksiin kasvattaa talousmetsää jatkuvasti peitteisenä, sen ymmärtää jokainen joka tuon haluaa ymmärtää. Tuloksena on, että jatkuvan kasvatuksen iloa kesti 1-2 hakkuukertaa. Ei kovin jatkuvaa ainakaan minun mielestäni, eikä varsinkaan vastaa sitä, miten menetelmää markkinoidaan. Kun metsän kasvukunto on romahtanut, tilanne sama kuin Suomen metsissä yleisesti 100 vuotta sitten. Silloin aloitettiin laajat metsänparannushankkeet.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tällä palstalla vaikuttaa olevan enemmän kannatusta päinvastaisille käsityksille kuin noissa Pukkalan blogista ottamissani sitaateissa. Eli uskomme ennemminkin että jaksollinen malli tuottaa enemmän puuta ja maan hiilivarastoa.

    Jatkuvapeitteistä kasvatusmallia pidetään riskialttiimpana ja vain harvoin ja vain jonkin aikaa toimivana. Erityiskohteissa ja erikoistilanteissa se ehkä löytää paikkansa, mutta ei vakiintune yleismenetelmäksi.

    Jolsajätkä

    Aika vähän on kohteita minne yläharvennus sopii. Rehevissä kuusikoissa voi jotenki toimia ja puronvarsi kohteissa joissa jo valmiina alikasvosta. Kivennäismaitten männiköissä  totuus tulee kyllä eteen.

Esillä 10 vastausta, 1,791 - 1,800 (kaikkiaan 10,350)