Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 1,961 - 1,970 (kaikkiaan 14,353)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Timppa

    Tässä jk-keskustelussa kannattaisi taas kerran muisgtaa asiakaasnäkökulma.  Siis milaisesta hakkuusta ostajat pitävät.  Työelämässä tuli opittua sellainenkin asia, ettei kaikki tavara käy samoilla ehdoilla kaupaksi.

    aegolius aegolius

    Tilley, olen täsmälleen samaa mieltä, ja pohtinut noita jo kuukausia sitten. Huomioni kiinnitti isommin täysin eri tyylillä kirjoitettu pahastuneen herran viesti, jossa hän kertoi usean reva-kirjoittajan olevan dosentti ja nimimerkki ei täällä hänen mukaansa saa arvoistaan arvostusta. Jäi siihen silloin heti vastaamatta, mutta olen sittemmin seurannut nimimerkin tekemisiä tarkemmin. Tyyli ja taso on säilynyt samana. Asia puuttuu kokonaan ja viestit ovat lähes pelkkää vinoilua ja nälvimistä. On vaikea uskoa uskoa kirjoittajien koulutustaustaa, koska kyllä jotain asiallistakin luulisi välillä lipsahtavan korkeasti koulutetulta ihmiseltä. Sen uskon, että kirjoittajia on useampia. Osa teksteistä on ollut niin eri tyylillä kirjoitettuja.

    mehtäukko

    Niinpä niin, Timppa. Kun jk:sta höyrytään kustannuksia aiheuttamattomana,uudistuvana ja 15 vuoden välein 100mottia hakattavana menetelmänä, yksi huru-ukko sekoittaa pakkaa milloin kehumalla milloin moittimalla systeemiään. Nyt hän tuntuukin heiluvan istuttamassa,raivaamassa…Illalla laskee alvit!

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    millaisesta hakkuusta ostajat pitävät

    Pitää huomioida myös se, millaisesta hakkuusta myyjät pitävät.

    aegolius aegolius

    Niin, jos vähän koetan täydentää:

    Jos pitää tärkeänä metsän taloudellista tuottoa, kannattaa muistaa millaisesta hakkuusta ostajat pitävät.

    Tavoitteita on ja saa olla muitakin. Mo päättää. Mielestäni on kuitenkin vastuutonta istuttaa ensin muutama sata kuusta hehtaarille, hoitaa taimikko, ottaa reilusti mukaan syntynyttä luontaista tainta, tehdä ensiharvennus erirakenteisuuteen pyrkien, puhua jatkuvasta kasvatuksesta (ja sen kiertoajasta!?) ja väittää, että tämä on erittäin hyvin kannattava vaihtoehto. Suomessa on erittäin paljon tutkittua tietoa helposti tarjolla ja tuossa kokonaisuudessa se ohitetaan täysin.

    Visakallo Visakallo

    Juuri näin! Jotkut tarttuvat markkinoinnin uhreina uskomusmetsänhoitoon, vaikka tutkittuja ja toimivia ratkaisuja on tarjolla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Miten puhtaasta kuusikosta päästään avohakkuun kautta jatkuvaan kasvatukseen? Olisi hyvä hankkia ensin alueelle ensisijaisesti luontaista tietä eli pienaukko-, siemenpuu- tai kaistalehakkuun avulla valopuulajeja, ts. mäntyä ja lehtipuuta. Niiden alle tulisi sitten seuraava kuusisukupolvi ilmaiseksi. Sitä voi kasvattaa jatkuvasti, kunnes kuusi on jälleen vallannut alueen kokonaan. Siitä sitten mentäisiin jälleen avohakkuun kautta uuteen kiertoon ja niin edelleen.

    En osaa oikein kuvitella millainen kierto turvemaalla toimisi, mutta asia taitaa olla Lukessa aktiivisen selvittelyn alla.

    suorittava porras suorittava porras

    Turvemaa on haastava kohde. On onnessa ,kumpi puut kaataa jatkuvan kasvatuksen mallissa. Tuuli ,vai isäntä. Puiden juuret ovat pintakerroksessa eikä paalujuurta synny. Harva kasvatustiheys johtaa normaalia suurempaan tuulituhuhoriskiin.

    Jovain Jovain

    Kiitos Aegoliukselle satuilusta!? Ei ollut kuusi istutuksista, ei väittämistä kannattavuudesta. Oli aloitus avohakkuualasta, yksi vaihtoehto sekin ja toimii. Aion käyttää jatkossakin.

    Jean S

    Turvemaalla ja jk:ssa ylipäätään kannattaa yrittää katsoa siemenpuiksi vähän edullisempia puuyksilöitä.

    Puumarkkinat ovat ostopuolen oligopsonin hallitsemat, käytännössä kyse on siis siitä, että ostaja valitsee haluamansa kohteet ostettavaksi. Jos myyjä pitää vääränlaisesta hakkuusta tai myyjän omaisuus on vääränlaista, myyjä ei saa tarjousta. Nollarajan sijainti on sitten jossain, sekä maantieteellisesti että leimikon tyypin ja kertymän mukaan.

Esillä 10 vastausta, 1,961 - 1,970 (kaikkiaan 14,353)