Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 2,151 - 2,160 (kaikkiaan 14,358)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Jätkä

    En sanoisi jatkuvaksi, koska lähtö on aukosta. Luontainen uudistuminen jne.

    Mutta jos metsätyyppi on kuivahko kangas tai karumpi, niin edullisin tapa uudistaa metsä se kuitenkin on, ottaen huomioon, että sellainen pohja ei kasva niin paljoa, että parin tonnin uudistuskulut tulisivat riittävän nopeasti takaisin verrattuna mihin tahansa sijoitusmuotoon.

    Timppa

    Kysyin kerran metsäasiantuntijalta, firman mieheltä että seurataanko kuviokohtaisesti kustannuksia ja kannattavuutta koko hakkuu kierron ajalta; ei seurata.

    Kuviokohtaisia eroja on valtavia.  On pieni kuvio, johon istutuin taimet kolmeen kertaan, kun myyrät soivät ne kahdesti.  Sitten perkasin sen 7 kertaa, kun tällä välin vatukko pääsi vauhtiin.  Nyt se kasvaa hienosti.  Viereisen kuvion perkasin vain kerran ja siihen kasvoi tosi nopesti koivuilla höystetty kuusikko.   Ei kannata liikaa tuijottaa yksittäiseen kohteeseen.  Se on kuitenkin varmaa, että ajoissa tehdyt perkaukset ovat halvempia ja tehostavat metsänkasvua.  Mukava on seurata 10-vuosittain uusittavia metsösuunnitelmia, joissa puuston kasvu ja’tkuvasti lisääntyy.

    Oleellista metsätaloudessa on seurata tilan kokonaistilannetta.  Esimerkiksi, jos tehdään aukko, niin loput tilan pathaista puista jatkaa kasvuaan.  Jos taas tehdään tehdään jatkuvan kasvatuksen hakkuu, niin isolta alata hakataan parhaat puut.

    Minun mielestäni tässä nykyisessä ilmastotilanteessa metsänomistajan kannattaisi kysyä itseltään sitä, että miten saan metsäni kasvamaan  tulevaisuudessa entistä enemmän.  Ei sitä miten saan  sen  kasvun heikkenemään, mikä vuoren varmasti seuraa, jos uudistustoimkissa pihistetään  tai siirrytään jatkuvaan kasvatukseen.

    Puuki

    Ei se aina ihan vuorenvarmaa ole, että kuluissa säästäminen heikentäisi tulevaisuuden tuloja.  Kuluva aika, korkotaso ja omistajan metsien rakenne mm. pitää ottaa myös huomioon. Jos esim. saadaan hyvä tukkipuusto kasvatettua jalostetuista taimista,niin kuitupuiksi kelpaa ihan hyvin luont. syntyneet puut.   Jk:kin voi olla perusteltua jossain olosuhteissa. Jos on valmiina siihen sopivat erirak. metsä ja olosuhteet mm.kasvupaikan ja korjuun kannalta. Pääsääntöisesti kuitenkin vain muut kuin taloudelliset tekijät puoltaa , jos puoltaa,  jk:n harjoittamista.

    Nykytilanteessa saattaa olla tärkeintä saada mahdoll. hyvin ilmastonmuutoksen kestäviä metsiä kasvatettua.

    Perko

    Kyselyyni on tullut jo reilut kymmenen vastausta.  Kiitokset  mielenkiinnosta!

    Mitä mieltä Anneli J. olet. Onko joukossa monta jk:n harjoittajaa? Entä onko kirjoittajien itsensä mielestä palstalla kirjoittajissa monta eri-ikäismetsän kasvattajaa tai sen oikein ymmärtänyttä?
    Tuolla toisessa ketjussa Puuki selvitti tuottavuuden parantamista, että pitää tuottaa vain parhaalla hinnalla myytävää puuta eikä haaskata resursseja mo:lle tuottamattomaan myyntiin. Sitä samaa miekin olen yrittänyt selittää eritavoin.
    Sahasin ”labrassa” kakkaroita, ja niin on edelleen, lusto on ollut toisellakin rinteellä kolme- viisi mm/ vuosi. Kuuset ovat nyt sitä arvopuuta ja valmista sahalle. Menetelmälläni kasvaa parin euron puut  nopeasti arvopuiksi ja myyntiin eikä säilytellä niitä tuholle alttiina omistuksessani. Alla oleva taimikko vapautuu samalla ja ennen selluksi mennet 3-4 euron propsit ja pikkutukit jäävät kasvamaan.
    Jätkällä on selkeitä huomioita kirjoituksista. Näkee , että on perehtynyt asiaan.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Perkolle. En osaa tunnistaa kirjoittajista varsinaisia jatkuvapeitteisyyttä suosivia. Emme me kuitenkaan tyhmiä ole: jos oikein hyvä tilaisuus tarjoutuu, niin monikin saattaa tehdä ainakin yhden hakkuun poimintana.

    Perko

    No niin  se olikin: ”Kaverit” ovat ne tämän palstan lukijat.   Tänne kirjoittajat ovat enimmäkseen aivan muuta porukkaa mutta eivät tyhmiä.

    aegolius aegolius

    >onko kirjoittajien itsensä mielestä palstalla kirjoittajissa monta eri-ikäismetsän kasvattajaa tai sen oikein ymmärtänyttä?

    Palstalla on useampikin eri-ikäiskasvattamisen oikein ymmärtänyt. Osa ehkä ei. Osa sitä harjoittavistakin kuuluu tähän ryhmään.

    >lusto on ollut toisellakin rinteellä kolme- viisi mm/ vuosi

    Hienoa! Jos kysyn, montako tällaista puuta siinä rinteessä on per hehtaari, voin olettaa etten saa todenmukaista vastausta.

    >Alla oleva taimikko vapautuu samalla ja ennen selluksi mennet 3-4 euron propsit ja pikkutukit jäävät kasvamaan

    Toteutammekohan sittenkin samaa filosofiaa? Minunkin tavoite on arvokasvun tulouttaminen. Johtuu ehkä lyhyestä kokemuksestani, mutta vielä ei ole tarvinnut taimikoita kuusikoiden alta vapauttaa, koska niitä ei ole ollut. Tulevana talvena on tulossa ehkä tähän suuntaan oleva kohde, kun poistan kuusikon päältä reilusti koivua. Eri-ikäisyys ei kuitenkaan ole siinäkään itsetarkoitus.

    Perko

    Miksi pitäisi vastata montako puuta on?   Vastaus on riittävästi.

     

     

    aegolius aegolius

    >Miksi pitäisi vastata montako puuta on?

    No siksi tietysti, että metsäalan tuottavuuskeskustelut käydään yleensä pinta-alaperusteisesti. Kenenkään tavoite ei pitäisi olla suuret lustot yhdessä tai kahdessa puussa – eikä edes muutamassa sadassa. Montako näitä 5 millin luston puita on hehtaarilla? Tai aarilla (koealaympyrän säde 5,64 m)?

    Berza

    Viime päivinä on tullut jatkuvapeitteisyyttä harrastettua. Olen poistanut suurempia koivuja kuviolta, johon on noussut ihan riittävästi kuusen taimia. Seuraava hakkuu on koivujen poisto ja kuusikon harvennus. Tämähän vielä menee saman hakkuumuodon nimiin. Näin ihanteellisessa tilanteessa homma toimii ainakin yhden puuston kierron ajan. Seuraavaa tuskin olen katsomassa.

Esillä 10 vastausta, 2,151 - 2,160 (kaikkiaan 14,358)