Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 3,031 - 3,040 (kaikkiaan 14,967)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Timppa

    Kuinka lähellä Annelin metsiä tuo ”koealue” on?   Tuosta metsästähän saattaa tulla kirjanpainajalinko.

    Harventunut kuusimetsä, jonka läpi tuuli puhaltaa, kuivaa entisestään.  Jatkuvasti kuolee puita.  Jokin aika sitten lähetin kuvan lähteen ympärille jätetyistä kuivavista kuusista.   Metsätuholain kuusta 10 m3/ha täyttyy helposti.

    Ainoa järkevä ratkaisu olisi hakata tuo alue aukoksi.  Niin me tehtiin Saarijkärvellä n 20 vuotta sitten, kun tehtiin tuollainen hakkuu ja vähän samanlaisella tuloksella.  Katseltiin pari vuotta ja sitten aukoksi.  Kyseessä oli vain pari hehtaaria, jossa kasvaa nyt hieno nuori metsä.

    Minä en edelläänkään näe mitään järkeä kivennäismaiden jatkuvassa kasvatuksessa.  Jaksollinen kasvaa selvästi paremmin.  Sinne sadaan syntymään sopiville paikoin sekametsää.  Hakkuut vat selväpiirteisiä.   Soveltuvat puunostajien tuotantoprosesseihin ja siksi niistä saadaan parempi hinta.

    Perko

    Metsäneuvojan ohjeilla on hävitetty aliskasvillisuus  ja puuttuva eri-ikäisyys ovat ne syyt avohakkuun reunametsä tuhoihin.  Raivaaja on se rikoskuppani ja raivausaha  rikosväline.   Menneessä systeemissä ei sallittu kasvatella lisänä taimia  kuin sellupuuksi lahjoitettavaksi.  Muu oli rikollista.

    Maatalouskoulutuksella syntyi Suomeen  kohtalainen elintarviketuotanto jolla nälkä saatiin hallintaan ja voin sekä juuston vienti  vauhtiin.     Muistan kun     50 vuotta  sitten punaiset hokivat,  mv lehmineen on Suomen  pahin tuhoaja ja voin syöjä hänen rikoskumppaninsa.

    Puuntuottajan ja Suomen kannalta on perin harmillista kun tuo  sementoitunut oppimissysteemi  on ollut pahasti jäljessä.  Itse asiassa sen tulisi olla metsäneuvonnassa  ”systeemiajattelun” kanssa ainakin 70 vuotta edellä tästä päivästä jotta jotain optimoinnin hyötyjä kertyisi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Petkeles, totta töriset, ei se mikään ehdoton sääntö ole; kyllä jokaiseen luontaiseen kohteeseen taimia tulee jossain ajassa jos muokkaus tehdään hyvin. Vielä varmemmin jos ajoittaa männyn sp-hakkuun juuri hyviä siemenvuosia ennen.

    Timppa, en tiedä kohteen sijaintia, mutta ei kai ole kirjanpainajalinko, kun kaatuneet puut pitää poistaa. Sen sijaan Istunmäen suunnalla Asta-myrskyn jälkeen suojeltu 150 hehtaarinen alue varmaan oli kaarnakuoriaislinko.

    Timppa

    Poistaako tuo porukka varmasti tuhopuut joka kovemman tuulen jälkeen?  Rohkenen epäillä.

    Tuossa hakkuussa on menetetty ehkä kolmannes alkuperäisen puuston arvosta, koska puita kuolee ja kaatuu jatkuvasti.

    Jos ne tuhopuut haetaan lain edellyttämällä tavalla, niin se vähäinenkin taimikko tuhoutuu.

    Koita nyt Perko uskoa, että se sinun systtemisi on susi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsätalousvaltaisten alueiden jokien ja järvien vesissä on etenkin korkeita orgaanisen typen ja hiilen pitoisuuksia.

    ”Nämä muutokset vedenlaadussa ovat sidoksissa valuma-alueen turvemaiden ojituksiin ja metsien hakkuisiin. Mitä suurempi osuus turvemaista on ojitettu, sitä heikompi jokivesien vedenlaatu on. Olennaista ei näytä olevan se, kuinka paljon valuma-alueella on turvemaata ylipäätään vaan se, kuinka suuri osuus siitä on ojitettu”, kertoo Suomen ympäristökeskuksen tutkija Annika Vilmi. (Metsäuutiset)

    http://www.metsalehti.fi/uutiset/selvitys-maa-ja-metsatalous-kuormittavat-vesistoja-entiseen-tapaan/#23e3039d

    Rane

    Tämä Konneveden jatkuvan kasvatuksen epäonnistuminen ja  aikaisemmin kertomani United Bankersin metsärahaston täkäläisten tilojen myrskytuhot kertovat siitä että riskit ovat isot.Hommaa markkinoidaan sillä että harsintahakkuun jälkeen vaan viheltelet ja kuuntelet kun metsä arvokasvaa.Kun todellisuus selviää niin vihellyskin loppuu.

    Kummassakaan tapauksessa epäonnistumista ei voi selitellä hakkuun väärällä toteutuksella.Toisessa hommasta oli vastuussa Arvo Kettunen todellinen JK-guru ja toisessa Arvometsä-firma.Kummassakin tapauksessa huippuammattilaisten jäljet joudutaan korjaamaan uudistushakkuulla ja metsän kylvöllä/istutuksella.

    Perko moitti jälkiviisaudesta.Sanotaan nyt etukäteen jk:ta harkitseville:Jätä kallis,riskaabeli,vaivalloinen ja hermoille käypänen välivaihe pois ja tee kerralla avohakkuu ja metsän uudistaminen.

    Visakallo Visakallo

    Taidan olla niitä harvoja tällä palstalla, joka on tunnustanut ja ihan omasta lompsastaan maksanut ja maksaa vieläkin nuoruusajan virheistä metsänhoidossaan. Älkää hyvät ihmiset sortuko jk-houkutuksiin, jos metsällä on teille vähänkin rahallista merkitystä!

    suorittava porras suorittava porras

    Tuota Konneveden tapausta olisi hyvä seurata pidempään ja pitää asiaa esillä. Lehdessä oli aika rehvakka markkinointipainotteinen artikkeli aiheesta siinä vaiheessa ,kun hommaa suunniteltiin.  Olisikin hyvä laittaa odotukset ja toteuma aika-ajoin esille ,että toimenpiteen riskit kävisivät kaikille selväksi. Voisi hieman hillitä katteettomia lupauksia. Seurantaan vain kymmeneksi vuodeksi. Metsälehti ottakoon kopin.

    Kurki Kurki

    AJ:n linkki.     https://www.metsalehti.fi/uutiset/selvitys-maa-ja-metsatalous-kuormittavat-vesistoja-entiseen-tapaan/#0f9046d9

    Mistä orgaaninen eli eloperäinen typpi on tullut turpeeseen?

    Ilmastako?

    Mikä myrkky hiili on vedessä?

    Tässä ketju, jossa keskusteltiin ojituksista.

    Linkki: https://www.metsalehti.fi/keskustelut/aihe/metsaojille-synninpaasto/sivu/2/

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Taannoinen Malo ja Tahvonen ym. optimointitutkimuksen uutinen (Metsäuutiset) antoi ymmärtää että käytännössä realisoituva uudistumis-  ja metsätuhoriskikään eivät välttämättä tee jiikoota kannattamattomaksi menetelmäksi. Jos nämä tapahtuvat, sitten siinä tietyssä metsikössä (kuten Konnevedellä) tietenkin meni pieleen, mutta keskimäärin isossa määrässä kokeiluja menee riittävän usein hyvin.

    Asiasta tarvitaan kuitenkin vielä paljon lisää tutkimusta ja käytännön kokemusta, ennen kuin voidaan luotettavasti ennakoida ne tilanteet joissa jiikoo on parempi vaihtoehto. Eihän jaksollinenkaan vaihtoehto takaa aina varmaa tuloa, mutta kuten edelliset kirjoittajat, veikkaisin että sen kanssa homma menee pieleen harvemmin. (Hirvi on kyllä paha vastus taimikoissa – melkein kaikkiin muihin riskeihin metsänomistaja voi itse vaikuttaa.)

Esillä 10 vastausta, 3,031 - 3,040 (kaikkiaan 14,967)