Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 3,351 - 3,360 (kaikkiaan 14,405)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Varmaan olen (tämänkin) jo ennenkin sanonut, mutta eikö olekin tärkeä kulttuuriteko Suomen Metsätieteelliseltä Seuralta, että nämä vanhat jutut on digitoitu? Muuten emme pääsisi niihin juuri mitenkään käsiksi, kun julkaisua pitäisi etsiä Viikin tiedekirjaston kellareista.

    Luotan edelleen enemmän koealojen mittauksiin kuin kasvumalleja ja simulointia apuna käyttäen tehtyihin tutkimuksiin. Simuloinneilla on helppo johtaa harhaan, tahallisesti tai tahattomasti. Parametrit ja mallit ovat musta laatikko, johon vain asiantunteva lukija voi pureutua – käytännössä siis vain saman alan tutkija.

    Timo P kertoo että hänen jatkuvan kasvatuksen hakkuissaan jäävä pohjapinta-ala on usein luokkaa 20 m2/ha. Tämä sopii varmaan hienosti kasvatusvaiheessa, eli silloin kun kehityskelpoista alikasvosta on riittävästi, mutta jossain vaiheessa maisemaa pitää avata jotta taimia tulee. Itse tekisin kuitenkin siinä vaiheessa mieluummin avohakkuun tai luontaisen uudistamisen hakkuun siemenpuineen.

    Jovain Jovain

    Aegolius olet oikeassa metsänhoidon määrittelyssä. Kylvöstä lisätty metsän kerroksellisuus, eli lisätty jaksottaisuus kuuluu jaksottaiseen metsänhoitoon. Avohakkuun kynnys ylittyy, mutta toisaalta myös, jos metsä taimettuu tai muodostuu erirakenteiseksi, kasvatusta voidaan jatkaa.

    Olen pitänyt näitä määrittelyjä keinotekoisena, eräänlaisena metsänhoidon karsinoimisena, eriyttämisenä, jolla voi olla toisenlaiset päämäärät ja tavoitteet. Eikö voitaisi vaan hoitaa metsää ja jättää tarkempi määrittely hallinnon tehtäväksi. Joka ilmenee tälläkin hetkellä metsänkäyttöilmoituksella, mutta hoitotavat eriytettynä, se ei ole se tavoite.

    Tuntuu jotenkin hullulta, että on tarpeen tehdä tiukkaa vastakkainasettelua ja vertailua ja väitellä aiheesta, jota oikeastaan ei ole olemassa. Metsänhoidossa ja yleensä metsätaloudessa on paljon muutakin väiteltävää ja korjattavaa. Luontainen metsänhoito voidaan aivan hyvin luokitella ja yhdistää jaksottaiseen metsänhoitoon kuuluvaksi. Se luokitus on vaan tehtävä ja jos tehdään, tulee näkyväksi esim.  metsänkäyttöilmoituksella.

     

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    aiheesta, jota oikeastaan ei ole olemassa

    On se olemassa meidän mielissä ja pitäisi olla aivan jokaisen metsänomistajan mielessä kun miettii mitä metsässään tekee.

    Metsuri motokuski

    Jovain. Vertailu, väittely ja vastakkainasettelu päättyy yleensä kun lopettaa kirjoittelun ja keskustelun. Osapuolia tarvii aina vähintäänkin kaksi keskusteluun.

    Jovain Jovain

    Kannattaako näin kallisarvoista asiaa päättää keskusteluosapuolen puutteeseen. Tutkimus sitä ainakin jatkaa, on tehnyt sitä jo historiallisen pitkään. Tuloksena, että sovelletaan käytäntöön, mutta eriytettynä. Eikö kannattaisi vanhakantaisuudesta pyrkiä eroon.

    Metsuri motokuski

    Onko siinä mitään hyötyä kun kaikki pysyy poteroissaan ? Oletko kertaakaan huomannut että joku olisi mielipiteensä muuttanut pitkänkin kirjoittelun jälkeen?

    aegolius aegolius

    >Timo P kertoo että hänen jatkuvan kasvatuksen hakkuissaan jäävä pohjapinta-ala on usein luokkaa 20 m2/ha.

    Niin kertoo, mutta luottoa ei näihin puheisiin ainakaan täältä suunnasta ole. Vaikka tässä mainostekstissä (https://arvometsa.fi/kolmas-jatkuvan-kasvatuksen-hakkuuni/?replytocom=207#respond) on varmasti tarkkaan harkitut kuvat, niin ei hakatut alueet 20 PPA:lta näytä. Hymyilytti pitkään myös tuo markkinointikuva neljästä komeasta petäjästä säästöpuuna. Niiden tarkoitus on täytetty, kun kuva on otettu. Käsi ylös, kuka uskoo niiden säilyvän tuossa myös seuraavien hakkuiden jälkeen? Säästöpuun käsite on väärä ellei niitä jätä pysyvästi. Eiköhän ne jääneet hetkeksi tuohon pienaukkoon siemenpuiksi ja lähtevät sitten sahalle. Kuvilla saa kaikennäköistä kivaa mielikuvaa aikaan.

    aegolius aegolius

    >Jaksottaisen runsaspuustoisia valtaosaltaan ovat minunkin metsät ja on jk hakametsiä, mutta vanhoja korpikuusikoita ja karumpia mt kuusikoita olen uudistanut kylvämällä muokattuun maahan. Ei kuuselle, vaan koivu mänty ja vähän kuusta sekasiemenellä. Valopuut edellä, pioneeripuut eli lehtipuut edellä ja ne sieltä nousevat ensimmäisenä. Olkoon kokeilumielessä, saada kerroksellisuutta metsänhoitoon ja korjuuseen. 

    Nämä edellä olevan kaltaiset ovat parhaita viestejä täällä. Olisi mukava nähdä (kuvia) ja kuulla näiden edistymisestä.

    Mitä jatkuvan kasvatuksen käsitteeseen ja ”vastakkainasetteluun” tulee, niin ainakaan minä en koe enää kannattavaksi jatkaa. En koe, että ymmärtäisimme toisiamme. Kukin saa omassa metsässään toimia ihan miten haluaa, mutta jos halutaan vertailla erilaisia kasvatusmenetelmiä tuottojen ja kannattavuuden osalta, tarvitaan erilaiset kasvatusmenetelmät ja määrittelyt niille. Jatkuvan kasvatuksen tärkein määrittely on jatkuvapeitteisyys ilman avohakkuuta. Ei tällaisesta vertailusta keskusteleminen ole vastakkainasettelua, jonkin vaihtoehdon poissulkemista tai ”eriyttämistä”. Minä en ole kieltämässä keltään mitään. Onnea toivotan kaikille valinnoissaan, myös Perkolle. Jos jotain (omaa) valintaa ylistää, saa varautua perustelemaan. Vähän tämäntyyliseen ongelmaan on hänen kanssa ajauduttu. Kovasti kuullaan kehuja (kymmeniä viestejä) ja muut saa arvostelua osakseen, mutta mitään kunnollista tietoa mistään ei heru.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    aegolius: neljästä komeasta petäjästä säästöpuuna Kiinnitin samaan huomiota, että säästöpuuryhmä nuo eivät kai ole vaan enempi siemenpuita. Hyvä sinänsä että on jätetty, mutta kehittyvätkö männyn taimet heikosti, kun kuusen alikasvos varjostaa niitä?

    Jovain voisi kertoa tarkemmin mikä on vanhakantaista josta pitäisi päästä eroon? Minkä pitäisi muuttua? Et ole vastannut kysymykseeni: mitä eriyttäminen tarkoittaa? Tarkoittaako menetelmien yhdistäminen esimerkiksi sitä jeesin harrastamaa käytäntöä että avohakkuualalle jätetään kaikki kehityskelpoiset puut. Tämä haittaa metsänhoitotoimia mutta tuo alueelle kaivattua erirakenteisuutta.

     

    aegolius aegolius

    >Kiinnitin samaan huomiota, että säästöpuuryhmä nuo eivät kai ole vaan enempi siemenpuita.

    Äläs nyt AJ. Kyllä ne ovat säästöpuita, kun alan korkeimman tason osaaja niin sanoo. 😉 Kyllä hän eron tietää säästöpuiden ja siemenpuiden välillä. Toki tekstissä kertoo niiden myös siementävän, mutta… Koko juttuhan on jälleen puhdasta mainosta. Kuvassahan ei juuri muuta olekaan kuin nuo ”säästöpuut”. Vaikka männyntainta tulisikin, niin mikä on niiden tulevaisuus noiden säästöpetäjien alla? Ehkä niistä jokin on pikkutukki jo vuonna 2100. Kuvassa on enintään VT-kangasta ja panokset ovat jo latvaltaan kelvottomissa sateenvarjokuusirisuissa. Veikkaan, että Perkonkin rehevän maapohjan kuuset pyyhkivät noilla lattiaa. Minun näkemys ei tietenkään kelpaisi kuvatekstiksi, mutta se on se kolikon toinen puoli, mikä mainoksessa aina jätetään kertomatta.

Esillä 10 vastausta, 3,351 - 3,360 (kaikkiaan 14,405)