Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 3,501 - 3,510 (kaikkiaan 14,390)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Puuki

    Ei ole  juuri uutta ei , vaikka keskusteluketju on jo tosi piiiiitkä.

    Henk.koht. on yksi jk:n tarjouspyyntöön vastaus tulollaan puron varren hakkuusta.  On hyvä ku-alikasvos  epätasalaatuisen metsän alla eikä avohakkuuta kannata muutenkaan tehdä puron varteen.

    isaskar keturi

    Kun ja jos kevät koittaa, niin pääsen katsomaan, miten oman kohteeni kanssa pääsee eteenpäin. Sekalainen monijaksoinen kuusikko tukkipuusta pieneen taimeen jäi jäljelle, kun pari vuotta sitten terveet koivut laitettiin päältä sahalle. Pitäisiköhän jotain tehdä pihlajille ja lepille, että kuuset pysyvät kasvukunnossa???

    Perko

    Kiitän ensin Tikkulaa !  Tuolla toisessa ketjussa Martti J. Karin tutkimus ryssästä  on tiukka tietoisku.

    Keturi,   leppiä reilusti ne lannoittaa nykyhinnoin 700 € /ha /v ja suoria pihlajia myös,  pihlajista joskus saa hyvää sisustus pintaa, vaikka saunaan kaiteita.  Pihlajan marjoja ostetaan myös.   On vaan tukkurilla hupa korvaus 0,80 € /kg, Parempi kun tekee likööriä niistä niin  ei maistu puulle homma.

    Rahallisen hyödyn metsästäjälle on hyvä osata muutamia keskinopeuden vertailuja. Vaikka se miten saman matkan pilkkominen kolmeen osaan erinopeuksilla  muuttaa lopullista kokonaisnopeutta.  Urheilussa  saa  hyvää harjoitusta  50 km hiihtämällä!    Siitä vaan kokeilemaan sehän sujuu jokaiselta.

    Puukilla  on mainio puronvarsikohde.  Startti on kuin varaslähtö kun sitä ennakointia ei saanut käyttää. Miltähän  yhteislähtöstartissa tuntuisi jos toiset olis jo  ohi puolimatkan?

    Puuki

    Varaslähtöhän siinä puronvarressa on, kun sen vanhan luontaisesti syntyneen kuusikon aukkokohdat on istutettu 16v. sitten kuuselle.  Osin heikkolaatuinen ylispuukuusikko joutaa hakata päältä pois.  Erirakenteisen siitä kuusikosta tekkee se, että toisin paikoin joutuu jättämään suurempia ja pienempiä kuusia ja ne on  puut on eri-ikäisiä.

    Jovain Jovain

    Mikä varaslähtö tuo on, jatkuvapeitteiseen metsänhoitoon sopii oikein hyvin täydennysistutus, kuin myös avohakkuu. On sekin perusteltua tehdä jossain vaiheessa ja aloittaa alusta. Teettääkö tuo erirakenteisuuskaan eroa metsänhoidon välillä, voidaan käyttää hoitomuodosta riippumatta. Mutta onhan tasarakeinteinen tai erirakenteinen käsitteinä hyvinkin suuntaa antavia, minkä laisesta metsänhoidosta on kysymys. On syytä säilyttää metsänhoidon luokituksessa kasvatushakkuina omassa luokassaan. Ja muut metsän uudistamiseen tähtäävät hakkuut omassa luokassaan. Tässä ei eri metsänhoidon muotoja (jatkuva/jaksottainen) eriytetä, vaan sisältyvät rinnakkaisina samaan metsänhoitoon ja samaan luokitukseen.

     

     

    mehtäukko

    No, sitten sanoista tekoihin, eikä loputonta vatulointia.

    Jovain Jovain

    Puukilta hyvä ulostulo metsänhoidosta. Jatkuva kasvatus on vielä kovin uusi kokemus, ei ole ehtinyt vielä muodostua kokemusta ja näkemystä ja käsitteet ovat kovin kaukana toisistaan. Onhan ne päivitetty lakiin ja ohjeisiin, mutta eihän uudetkaan ohjeet ole koskaan lopulliset. On oikeastaan hyvä, että keskustellaan ja käytetään retoriikkaa, kyllä ne ohjeet sieltä päivittyvät.

    Puuki

    Käsitteet on olleet selvillä jo kauan ja jos jollain ei ole vielä, niin tietoa löytyy esim. metsäkeskuksen ohjeistuksesta.  Tässä ketjussakin niitä on kerrattu jossain kohtaa.  Ihan omia uusia e i ole tarvetta laatia ainakaan toisille markkinoitavaksi, ihte saa kukin nimittää hommiaan(tai niitä tekemättömiä)  miten haluaa.

    Jovain Jovain

    Hukkaan menee, jos keskitytään ohjeiden vahtimiseen. Ohjeet on tiedossa ja ovat suosituksia ja laki määrittelee rajakohdat. Puutekohtiin saa puuttua. Itse lähtisin siitä, että kasvatushakkuita ovat tasarakenteinen ja erirakenteinen ja muut hakkuut, pienaukkohakkuu ja myös uudistamiseen, taimettumiseen tähtäävä poimintahakkuu ovat uudistamishakkuita.

    Puuki

    Ohjeita ei vahdita tarkkaan, Kyse on siitä miten jk:n markkinointifirmat kertoo ”totuuksia” jk:n paremmasta kannattavuudesta ilman kustannuksia. Kyllähän jk:kin saadaan toimimaan usein ihan hyvin mutta ei niillä kustannusvertailuissa käytetyillä oletuksilla joita käytetään laskelmissa.   Pienaukkohakkuun ideakin on se , että ei tule norm. uudistamisvelvollisuutta ja seuraukset on sitten yleensä sen näköiset, kun aukot heinittyy rehevillä kasvupaikoilla.

Esillä 10 vastausta, 3,501 - 3,510 (kaikkiaan 14,390)