Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 3,541 - 3,550 (kaikkiaan 14,403)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • aegolius aegolius

    Ei se ole HS:n palstoille tarkoitettukaan.

    Sanon vaan, että se joka väittää parhaiden puiden kasvavan arvokasvua tukeiksi ilman sahalla tehtävää puunvalintaa, ei ole metsässä juuri käynytkään. Tai sitten omat metsät läntisessä Suomessa vaan ovat jotenkin outoja. On lenkoutta, kiinni toisissaan kasvamista, poikaoksia, monihaaraa, latvanvaihtoa, jne. Kuitenkin aina se, jonka latva on ylimmäisenä, voittaa. Voittaja ei ilman sahaa useinkaan ole se laadukkain tyvi. Onnea Teukalle fiksummista metsistä. Omani ei osaa.

    Eikä tämä itse metsästä mitenkään kelvotonta tee, vaan kyse on jälleen siitä menetelmän tuotosta ja kannattavuudesta. Havaintoni on se, että ilman minkäänlaista sahalla tehtävää valintaa, puun laatu taloudellisessa mielessä on huonompi. Vaikka luonto lopulta puuvalinnan tekeekin, niin siinä vuosien kuluessa maaperän antama kasvupotentiaali on ohjautunut myös niille loppuvaiheessa alle jääneille puille. Alle jääneen puun ravinteet tulevat toki muille jälleen käyttöön, mutta viiveellä, ja sen voittaneenkin yksilön latvus saattaa olla tiukasta kilpailusta selvästi pienentynyt ja kasvun jatko hitaampaa. Ainakin näistä syistä ”luonnonmetsä” kehittyy/järeytyy hitaammin kuin sahan kanssa käsiteltävä.

    Edit. >puun laatu taloudellisessa mielessä on huonompi.

    Tarkoitan tässä nyt laadulla lähinnä euroja per hehtaari. Olin ehkä epäselvä. Ymmärrän hyvin, että lujimmat sydänpuut löytyvät nuorena hitaammin kasvaneista jk-metsistä.

    Kurki Kurki

    Ei se ole HS:n palstoille tarkoitettukaan.

    Miksi ei olisi tarkoitettu. Sinnehän se sopisi jk-uskovaisten harmiksi. Hesarissa on paljon enemmän lukijakuntaa ja voisi vaikuttaa laajemmin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuossa Emma Kari -ketjussa ei ollut aiheena jk. Jos koettaa kammeta keskusteluja takaisin otsikkoon, ne etenevät ja ovat siten hyödyllisempiä kuin jos kaikissa ketjuissa toistuvat samat argumentit. Mutta se on totta että lukijoita voi olla siellä enemmän.

    PS. Hesarin digitilaus on halvempi kuin paperiversio ja sen lukuoikeuden voi jakaa samassa taloudessa asuville. Jos taloudessa on opiskelija, lehti tulee vielä halvemmaksi.

    aegolius aegolius

    >Sinnehän se sopisi jk-uskovaisten harmiksi.

    Uskovaisten usko tuskin argumenttien avulla muuttuu. Se taitaa vaatia ensin oman henkilökohtaisen pettymyksen.

    Visakallo Visakallo

    Nyt kun metsälain uudistamisesta on kulunut aikaa riittävästi, olisi hyvä hieman selvittää, mitkä tahot olivat sen erittäin voimakkaan lobbauksen takana, jotka saivat lain lopulta siihen muotoon kuin se nyt on. Itsekin pieneltä osalta lain uudistamisvaiheessa mukana olleena olin todella yllättynyt lain lopullisesta sisällöstä.

    Perko

    Aikaisemmassa laissa oli, että mo:lla oli  pajarinosa.  Jos ei toiminut oikein  otettiin  hallinta pois.  Nykyisessä hallinta säilyy hieman pitempään, mutta tsaari saa syöttää edelleen elikoita vapaasti musikan mailla tuhoista välittämättä.

    PS.  Mesäkäsittelyn ekumenia  lahkoineen kestää hyvin arvostelun, mikäli pidättäytymällä ensimmäisen kiven heitosta ne eivät paljon riitele. Uskonpuute  koettelee vain  vanhoollista papistoa  joka vahtii omaa osan säilymistä.   Uskonpuute ei ole pakanallisen uudistajan ongelma.

    mehtäukko

    Et sekottaisi Perko uskonasioita nyt niinkin faktoilla todistettaviin metsänkäsittelyn asioihin!?

    Rane

    Perko ja Putin ovat vitsiniekkoina samaa tasoa:ei naurata edes itseään.

    Puuki

    Tähän jatkoksi vielä jotain jk:n etuja puun kasvatuksessa joita niitäkin on joskus oikeastikin olemassa : Jos ku-taimi on saa kasvaa  terveenä sille sopivalla kasvupaikalla n. 2 m mittaan , niin se voittaa pituudessa istutustaimen  seuraavan 10 v:n päästä ainakin toistaiseksi (entisellä 2000-luvun jalostushyödyllä ja  ilman laikkumätästyksen & siirron  tuomaa lisäetua  )  Muutenhan esim. n. 10 cm pit. luont.syntyneiden kuusten kasvu rk-mittaan alikasvoksena voi kestää tutkim. mukaankin yli 40 vuotta.

    Eli alkutilanne (taimien puulaji, koko, määrä  ja tilajärjestys ja kasvupaikka ) ratkaisee suurimman osan siitä onko jk tod.näk. kannattavaa vai ei. Lisäksi vertailun ollessa kyseessä pitää ottaa huomioon myös mm. aloitusvaiheen erot kantohinnoissa ja puustopääoman kulut jk:n menoja lisäävinä,  ja erot kasvatustapojen  riskissä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos jk:ssa metsään jätettävä puusto on arvokasvussaan parasta a-ryhmää, johon ilmeisesti pyritäänkin, niiden jättäminen voi olla jopa kannattavampaa kuin vastaavan rahan sijoittaminen muualle.

Esillä 10 vastausta, 3,541 - 3,550 (kaikkiaan 14,403)