Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 3,621 - 3,630 (kaikkiaan 14,405)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Timppa

    S Vuokon MT pakinan mukaan metsälajien sukupuuton kauhistelu on luonnonsuojelija-lehden pääkirjoituksessa mennyt niin pitkälle, että yleisen metsätyypin tuoreiden kankaiden vertailukohta on esitetty 1700-luku. Siihen verraten on siis katoa syntynyt! Vmi inventoinnin mukaan järeiden puiden määrä on kuitenkin sadassa vuodessa 4-kertaistunut…

    Tästä olen aiemminkin kirjoittanut.  N 1750 sallittiin tilojen jako, mikä oli aiemmin kielletty.  Kansa alkoi villisti harjoittaa uudisasutusta.  Esimerkiksi kotilkylälläni  Muuramessa Jyväskylän eteläpuolella lisääntyi tilojen luku 9:stä n 40:een vuoteen 1800 mennessä.  Tämän seurauksesena kaskeamiskelpoiset alueet poltettiin kaskiksi, mistä kertoo maanmittari v 1804 seuraavasti:

    Ovat he kaskenneet runsaasti  etenkin rintamaita, että nämä ovat paljolti puuttomia taim kasvavat heikkoa lehtipuuta.

    Britannian markkinoiden avautuminen ja höyrysahojen laajamittainen käyttöönotto 1860-luvulla toi hakkuiden piiriin myös kaskenamiskelvottomat metsät, jotka hakattiin usein määrämittahakkuilla käytännössä aukoiksi.  Näin ollen 1800-luvun loppuun mennessä miltei kaikki Suomen metsät olivat joitakin etäisiä kolkkia lukuunottamatta parturoitu ainakin kerran.  Tämän näkee selvästi siitä VMI-inventoinnista.  Esimerkiksi meidän yhterismetsän päätilan mailla kasvoi vuonna 1933 vain 6 tuuman yhden tukin puita.

    Mukavampi kuitenkin olla nykyajassa kuin vuoden 1750 savupirteissä ja yrittää pysyä hengissä kaskia polttamalla.   Vaihtoehtona silloin myös pestautuminen ruotusotilaaksi kuollakseen jossain vieraalla tauteihin tai luoteihin.

    Tomperi

    Olikohan kovinkin vapaaehtoista ruotusotilaaksi pestautuminen? Tuskinpa sahat olisi tulleet ellei täällä olisi ollut järeää puuta hakattavaksi.  Edelfeltin kertomuksissa muistan lukeneeni järeistä metsistä.  Järeä metsä ei ollut helppo kohde kaskeamista ajatellen.

    Timppa

    Sahat tulivat siksi, että kaskenpoltoilta oli säästynyt kivisiä tai asumattomien seutujen metsiä.  Kymijokisuun uusille sahoille alettiin 1860-luvulta lähtien uittaa tukkeja Viitasaaren reitin latvoilta saakka.

    Etelä-Suomesta järeät tukit olivat hävinneet niin vähiin, että 1851 säädettiin metsälaki, joka teki sahaamisesta luvanvaraista.  Kullekin sahalle määrättiin kiintiöt, joita ei saanut ylittää.  Nämä kiintiöt olivat kuitenkin niin pienet, että sahureiden piti ylittää ne, minkä vuoksi he jotuivat lahjomaan tarkastavia viranomaisia, mikä ei tietenkään heitä ilahduttanut.  Aika juhlallista tuo sahaaminen oli, sillä sahauksen aloitus- ja lopetuspäivät kuulutettiin kirkossa.

    Ei se ruotusotilaan homma varmaan kovin houkuttelevaa ollut.  Silloin, kun tilojen jako oli kiellettyä, nuoremmilla veljeksillä ei ollut paljon vaihtoehtoja.  Joko rengiksi vanhemman veljen tilalle tai sotilaaksi.

    Gla Gla

    Tomperi, tämä: ”vaikkei kukhaan ymmärtänyt mitä se metsänhoito on”

    aegolius aegolius

    >Tuskinpa sahat olisi tulleet ellei täällä olisi ollut järeää puuta hakattavaksi

    Tuskinpa sahat olisivat täällä vieläkään ainakaan tässä mitassa ellei täällä olisi tieverkostoa metsiin asti. Kaikkialla.

    mehtäukko

    Voidaanpa todeta, että keskustelut jk:sta tällä foorumilla ovat olleet linjaa selkiyttäviä ja luulotauteihin tuudittautumista ehkäisevää epätietoisille lukijoille. Kun uskomuksille ja utopistisille haavekuville ei anna joutavaa painoa, taustat ratkaisuille ovat selkeitä.

    MaalaisSeppo

    Eiköhän kohta huomata, että puun tuotannon nostaminen on välttämätöntä Ukrainan kriisin johdosta. Jatkuva kasvatus jäänee unholaan. Ehkä joku pesäke jää kytemään Helsingin vihreään kuplaan.

    Gla Gla

    Se hyvä puoli maailmantilantessa tosiaan on, että yhä vähemmän on tilaa haihattelulle, johon vielä viime vuonna tuntui olevan varaa.

    Seuraava muutos olisi luopua kemikaaliasetuksen lyijypatruunoiden käyttökiellon ajamisesta. Mutta se ei enää liity metsänhoitoon, eikä siitä sen enempää.

     

     

    aegolius aegolius

    >Se hyvä puoli maailmantilantessa tosiaan on, että yhä vähemmän on tilaa haihattelulle, johon vielä viime vuonna tuntui olevan varaa.

    Näin. Aivan kuin omasta kynästä. Olen juuri samoilla sanoilla hokenut lähipiirille, että Suomella on tällä hetkellä varaa nykyiselle jatkuvan kasvatuksen keskustelulle. Se vara on syntynyt jaksollisella kasvatuksella. Jaksollisen kasvatuksen harvoiksi eduiksi voi lukea sen, että hakkuukoneet saattavat tämän menetelmän ansiosta päästä myös sellaisille kuvioille, joihin muuten ei olisi asiaa. Vapaus valita on hyvä asia, mutta valitsijan vastuu seuraa aina perässä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kertauksen vuoksi! Metsänhoitotieteilijä Peitsa Mikola kirjoitti vuonna 1984 otsikolla ”Harsintametsätalous” seuraavasti, siteeraten Risto Sarvasta vuodelta 1948: ”On selvää että tämä menetelmä (varsinainen harsinta) on toteutettavissa vain sellaisten puulajien kohdalla, jotka sietävät runsaasti varjostusta, kuten esim. varsinainen jalokuusi (Abies pectinata) tai punapyökki (Fagus silvatica). … edellä mainittujen ”varjopuiden” levinneisyysalueiden pohjoisrajat merkitsevät myös varsinaisen harsinnan pohjoisrajaa”.

    Tämän muistaen, on mahdollista, että jonkinlainen ”jatkettu” kasvatus voi toimia jossain jonkin aikaa mutta ei kaikkialla kaiken aikaa. ”Varsinainen harsinta” rajautuisi erikoiskohteisiin kuten ranta- ja virkistysmetsiin ja muihin joita ei haluta avohakata ja joissa ei ole niin nökön nuukaa uudistuuko vai ei. (Edit)

Esillä 10 vastausta, 3,621 - 3,630 (kaikkiaan 14,405)