Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 3,681 - 3,690 (kaikkiaan 14,420)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Puuki

    Voi sitä kannattavuutta arvioida eteenpäin laskemallakin, jos on esim. iso ala samanlaista metsää ( vaikkapa koko palsta tietyssä kehitysluokassa) johon pitäisi saada sille kohteelle mahdollisimman sopiva kasvatusketju valittua .

    Korkea laskentaprosentti ei takaa hyvää lopputulosta , jos esim. suuri osa kasvupaikan tuottokyvystä jää käyttämättä.  Suhteellinen  tuotto on eria asia kuin euromääräinen tuotto, sehän on selvä.  Mitä tekemistä sillä hyvällä suhteellisella tuotolla on uusien metsäpalstojen oston kanssa ei ole ihan niin selvää.

    Gla Gla

    Visakallo: ”Metsänkasvatus on siitä erikoinen toimiala, että siinä joka sukupolven on keksittävä pyörä uudelleen. Täällä Suomessa on jo yli sata vuotta tutkitusti tiedetty, miten metsät meillä paraiten kasvaa ja tuottavat tulosta omistajilleen, mutta osalle ihmisistä se pitää aina todistaa uudelleen, ja mikä pahinta, oman kantapään kautta.”

    Kunpa kolhisivatkin vaan omat kantapäänsä, mutta kun yrittävät muuttaa muiden metsien hoitoa keksimänsä pyörän mukaiseksi.

    Käyköhän niin, että naapurin Puttesta tulee suomalaisen metsätaloudenharjoittajan kaveri. Nyt ei enää ole varaa leikkiä jk-metsänhoidolla ja avohakkuukielloilla. Ensin koronavelka ja nyt sotavelka siihen päälle. Eiköhän ala rahat loppua jo vihreiltäkin. Benssn hinnastakin ovat huolissaan, kun yli kahden euron mentiin ja itse pitää maksaa. Loppui hurskastelu tarpeesta vähentää päästöjä hintojen korotuksilla yllättävän nopeasti.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    liiketulos = metsien kasvu euroissa vähennettynä kuluilla

    Kyllä, mutta on kiinnostavaa myös se kuinka suuri tämä luku on verrattuna metsätilan arvoon eli suhteellinen kannattavuus. Sitä en tiedä miten järkevää on laskea yhden puun tai yhden metsikön suhteellista kannattavuutta.

    Petkeles Petkeles

    ”Kunpa kolhisivatkin vaan omat kantapäänsä, mutta kun yrittävät muuttaa muiden metsien hoitoa keksimänsä pyörän mukaiseksi.

    Käyköhän niin, että naapurin Puttesta tulee suomalaisen metsätaloudenharjoittajan kaveri. Nyt ei enää ole varaa leikkiä jk-metsänhoidolla ja avohakkuukielloilla. Ensin koronavelka ja nyt sotavelka siihen päälle.”

    Vaude, kognitiivisen dissonanssin värisuora.

    aegolius aegolius

    Avohakkuukielloilla? Missä sellainen on?

    Teufelin Zumi

    Mihin kemeratukia sitten tarvitaan jos tämä näin ylivoimaisen tuottavaa on?
    Nykyaikana on paljon tärkeämpiäkin sijoituskohteita.

    Visakallo Visakallo

    Kemera on vapaaehtoinen kannustinpalkkio metsänhoidon edistämiseksi, sitä ei tarvitse anoa jos ei halua.

    Teufelin Zumi

    Kannustinpalkkio joka alentaa kantohintaa, jonka kustantaa ne joilla on asiat kunnossa. Käytännössä tuottaa byrokratiaa ja kommunismia joka johtaa sitten 70- luvulle, Putin maisemaan.

    Visakallo Visakallo

    Ainakin minulla kemera on nostanut kantohintaa, sillä metsät ovat nyt hyvässä kunnossa ja leimikoiden kilpailutus toimii hyvin. Toki osaltani myös kustannan kemeraa, koska minulla on asiat kunnossa. Metsätalouteni on 2020-luvulla. Miten Teukan tilanne on?

    Jovain Jovain

    Ennen aikaan, kun vielä peitteistä metsänhoitoa harjoitettiin, avohakkuilla tai avohakkuukiellolla metsänhoitoa ei rajoitettu eikä peloteltu. Metsänhoito oli muutenkin erilaista siihen aikaan. Myös alusmetsä hoidettiin ja se tehtiin hakkuun jälkeen. Käytännöstä on luovuttu, tällä hetkellä mennään motojen ehdoilla ja metsiä hoidetaan sen mukaisesti. Jopa säästettävää puustoa raivataan ja se tehdään ennen hakkuuta.

    Voi olla totutusta tavasta ja kun on peitteistä metsänhoitoa tai sellaiseksi luokiteltavaa, on hyvinkin perusteltua, että raivaus tehdään hakkuun jälkeen. Puhtaasti jaksottaisessa metsänhoidossa raivaus ennen hakkuuta toimii.

Esillä 10 vastausta, 3,681 - 3,690 (kaikkiaan 14,420)