Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 3,871 - 3,880 (kaikkiaan 14,891)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    A. J.  kuvauksesi selittää, että  menetelmä ei  ole hallinnassasi kuten arvelin.  Mistä nuo sairaudet tulisi terveisiin puihin, ei oo 30 vuoteen  moisista havaintoja.  Kiitos kuitenkin varoituksesta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei ole menetelmä hallinnassa enkä ole väittänytkään omaavani jk-kokemusta vaan teoriaa. Teorian mukaan poimintahakkuu on nuorehkossa metsässä luonnonvastainen tapa: ei luonnossa kuole päällä kasvavia nuoria puita vaan vasta hyvin suuria ja vanhoja. Luonnossa puita kuolee pääasiassa alaharvenemisen kautta (harvennushakkuut) ja toisaalta suurten häiriöiden eli metsätuhojen kautta (avohakkuut). Päällä kasvavat kuolevat kyllä lopulta vanhuuteen jos sitä ennen ei satu tuollainen suuri häiriö. Näitä alueita ovat etupäässä rehevät ja kosteat alueet jotka säästyvät pitkään metsäpaloilta.

    mehtäukko

    Perkon ”oletus ja kokemus” saa jäädä omaan arvoonsa. Ne rutkulat ja tatit kyllä kääntyvän kaksikerroin tai päivettyvät paikalleen. Kattavaa metsää ei tule kun on puu siellä toinen täällä.

    RR:n huoli on taas ennen kuulumaton.”millä ilveellä saada ylimääräinen puusto metsästä pois…” Kuvastaa, että kitkaa on ostoportaaseen enempi kuin konsanaan tällä foorumilla!

    Puuki

    Sehän se on usein ongelmana kun ” kone ei käy ” kuten suunnitelmissa. Ja siihen on monta selvää syytä olemassa.   Helppoa on minkälainen tahansa puun kasvatus joskus.   Kun aletaan vertailemaan tuottomahdollisuuksia, niin pitää laskea tarkemmin kuin vain silmämääräisesti  Perkon tyyliin -”honteloista puista tulikin tukkipuita heti kohta”.

    Ei ole Perkolla ilm. kokemusta esim. uusista jalostetuista taimista , niiden kasvatuksesta ja sopivista maanmuokkaustavoista . On luettu vain jk-firman mainoksia ja todettu toimivan teoriassa  niin hyvin että mitäpä sitä muuta tarvii tietääkään sen jälkeen,  kun on jo polkupyrävertauskin opittu aikoja sitten.  Sen kun vain yhdistää sen ja  metsänkasvatuksen harhaopit , niin asia on muka selvä.

    Jovain Jovain

    Myös edelleen kasvatus perustuu parhaaseen puustoon, oli missä kokoluokassa hyvänsä. Ilmeisesti Puukilla menee parhaat puut hintakompensaatiossa (jättää ruikulat), kun on saatava paras hinta puulle tai sitten niitä puita ei jää ollenkaan ja on verrattava nolla tulokseen. Mutta sillähän ei ole väliä missä ne puut ovat, kun on vaan riittävä kattaus tuloksen tekemistä varten.

    Puuki

    Saapi sitä toki harrastaa jatkuvaa kasvatusta sen kun jaksaa ja kehtaa omissa metsissään. Olen tehnyt itsekin niitä koealueita.  Mainostus ilman todettuja faktoja ja toisten harhauttaminen samaan ei ole sallittua.   Se lobbaus kun voi vaikuttaa nykyään moniin päätöksiinkin miten sitten muut saa hoitaa metsiään tulevaisuudessa.    Vuosikymmenten aikana tutkittuja , opittuja ja jatkuvasti kehitettyjä toimivia mh-tapoja ei pidä ”laskea pöntöstä” alas vain parin- kolmen jk-firman mainostuksen ja niiden oman edun takia.

    Jovain Jovain

    Niinköhän faktat ovat avautuneet, sisältävätkö harhauttamista tai lobbausta, tuskin kuitenkaan. Fakta on myös se. että varttuneen metsän jatkoajoilla hoitotöitä on vähän. Hoitotöitä ei vaan ole, korkeintaan raivattavaa siistittävää on, jos metsän tuotto säilyy ilman täydentäviä hoitotöitä. Tuossa esimerkkitapauksessakin korkeintaan raivausta siistimistä korjuun jälkeen on ollut. Tamppaaminen on eriasia ja se on jaksottaiseen metsänhoitoon, sen alkuvaiheeseen ja nuoren metsän hoitoon liittyvä asia. Varttuneet metsät alkavat olla  vesakoitumisen kynnysarvon paremmalla puolella, se helpottaa hoitoa huomattavasti.

     

    Perko

    Paljonko  supertaimet tuottaa istutuksen jälkeen het 25 vuodessa?   Toinen juttu vielä.    Silloin kun ne kuusi ”viisasta miestä”  julisti aukkohoidon ainoaksi sallituksi  niin mihin tutkimukseen   se  päätös perustui jolla se perusteltiin?  Sanoit sen  olleen tukittu juttu.

    Miulle on noista  mainoksista turha marmattaa,  jos ne  vie elämänheikoksi niin valittaa sinne rahastoiden pitäjille ongelmista.  Miulla ei ole sellaisia rahastoja ja enkä ole heille tehnyt mainoksia muualle kyllä.

    aegolius aegolius

    >Paljonko supertaimet tuottaa istutuksen jälkeen het 25 vuodessa? 

    Miksi vastata, kun jo käsite ”tuotto” on sinulle niin vieras. Oletko kuullut yrityksestä nimeltä Alphabet? Sinun logiikallasi sekään ei ole ”tuottanut” mitään, vaikka sen arvo on 30-kertaistunut 17 vuodessa. Osinkoa ei ole maksettu.

    Koeta hieman avartaa omaa näkökulmaasi asioihin. Jokainen toisin ajatteleva ei ole väärässä.

    Perko

    No jopas sattui. Juu ihan tuttuja istutuskavereita Alphabetassa,   Kaliforniassa  2014 tapasin   Larry  Pegen ja Sergei Brinin . Heillä oli istutusvarusteet ja tietysti tamppauskengät jalassa. Pojat huhki taimia maahan niin vimmatusti.  Pusikkoinen rinne pölisi siellä täällä kasvoi kuivettuneita malvola   ja käärmeitä vilisti ihan haitaksiasti mutta eivät he välittäneet niistä. Sanovat miulekin ,  ota vaan siekin kuokka.  Mie  siinä kerroin heille Suomesta ja  buisneksestä, että  perustetaan mehtärahasto jolla kerätään ihelle kokomaaliman fyrkat. Siihen heittivät kuokat ja taimivasut, tämä tamppaus jo osataan sanoivat mennessään. Muistan heitä aina kun avaan GOOGLEN.   Ovat tosi velikultia mutta huumorimiehiä kuitenkin. Käyvät silloin tällöin täällä Haminassa ja  varmaan  ihailemassa taimikoita Ylämaalla.

Esillä 10 vastausta, 3,871 - 3,880 (kaikkiaan 14,891)