Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 3,891 - 3,900 (kaikkiaan 14,883)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • aegolius aegolius

    >mutta ei voi käsittää, jos on selvä näyttö vaihtoehtoisesta, sitä vaan ei pidetä mahdollisena. 

    Nämä oudot väitteet toistuvat säännöllisesti. Kerro nyt mikä nimimerkki täällä ei ole pitänyt jatkuvaa kasvatusta mahdollisena? Edes mehtäukko, Timppa tai Visa ei ole väittänyt näin, vaikka ovat ehkä tiukimmasta päästä mielipiteessään. Minäkin olen vahvasti puoltanut jk-menetelmää suojakaistoille, taajamametsiin, kuntien omistamille lähiöiden ulkoilualueille ja lisäksi sellaisten metsiin, jotka eivät muuten sahanterää metsäänsä päästäisi.

    Puu Hastelija

    ”Tarkoituksena oli hankkia hakkumahdollisuuksia mahdollisimman edullisesti ja myydä ne välittömästi pinta-alaverolla verottomasti ja kulupuoli mieluummin myyniveron puolelle. Taimikoista ei mitään tarvinnut maksaa. Tili tehtiin heti eikä 50 vuoden kuluttua. Silloin pitää takoa, kun rauta on kuumaa – kylmän kanssa se on hankalaa.”

    Onko tämä nyt esimerkki,  mitä jatkuva kasvatus on ja miten sillä tehdään rahaa? Miten tämä on sovellettavissa tähän päivään? Tämä on samaa viisautta,  kuin Tolopaisen 4e forttumit nesteellä ( joita ei edes ole ollut, tuolloin kurssit olivat markoissa) Voisin myös ilakoida, miten mahtavia tuottoja 2009 sijoitukset pörssiin ovat olleet, tai esim.  parin vuoden takaiset Rapala (osake) ostot ym ym.

    Vittuillaksenikaan en sen sijaan aio kertoa seuraavia sijoituksiani (ok, tuskin se ketään kiinnostaisi  ostetaan kahvia ja sokeria vaan), mutta ajattelin sitten jälkiviisastela viimeistään parin vuoden kuluttua.

    Tätä kirjoittaessa muuuten lasiin vaihtui Marques de Arienzo rioja (2013) tilalle ehkä aavistuksen liian makea   mutta ihastuttavan kirsikkainen Roberto Sarotton Barbaresco (2017). Voin suositella.

    aegolius aegolius

    >Onko tämä nyt esimerkki, mitä jatkuva kasvatus on ja miten sillä tehdään rahaa? 

    Näin minä ymmärsin ja jäin harmittelemaan RR:n puolesta, kun hän nyt niin vastentahtoisesti metsää enää omistaa. Moni asia on ollut vaikeaa, tuotto sakkaa, kuviot pirstaloituvat ja hikoilu taimilaatikon kanssa harmittaa. Jotkut hikoilevat ihan sisätiloissa raudan ääressä eivätkä silti osaa harmistua.

    Toivon, että oikeasti tilanne ei ole näin alakuloinen, vaan palstalle olisi vaan piirtynyt virheellisen negatiivinen kuva. Sitä kuvaa vaan on vaikea muodostaa mistään muusta kuin tänne kirjoitetuista viesteistä.

    Gla Gla

    mutta ei voi käsittää, jos on selvä näyttö vaihtoehtoisesta, sitä vaan ei pidetä mahdollisena. 

    Nämä oudot väitteet toistuvat säännöllisesti. Kerro nyt mikä nimimerkki täällä ei ole pitänyt jatkuvaa kasvatusta mahdollisena?

    Minä. Kiinnostaa tuo selvä näyttö ja miten siinä jk määritellään.

    aegolius aegolius

    Ok, minä puolestani keskityn tuohon sanaan ”mahdollisena”. Kyllähän metsää puustoisena voidaan pitää. On siitä näyttöä esimerkiksi vanhoista ilmakuvista viime vuosisadan alkupuolelta. Puita on ja peitteistä metsää. Puita ei vaan ole kovin paljon. Jovainin jk-määrittelyitä en oikeastaan halua kuulla. Hänellä on käsitteille ihan omat merkitykset ja se pelkästään sekoittaa keskustelua.

    Puu Hastelija

    Oma jk palsta on 2 hakkuuvaoheessa, eihän siitä tosin tunnu tuleva ns. Hebon vittua, mukuitenkin. Ehkä kuvion (ei siis tilan) historiaa kuvaa että tullut voudin kautta.  Nyt osaa aluetta,  ku hakkaa kaikki kuuset pois jää jäljelle sorvikoon koivua + toisin paikoin n. 40-50v mäntyä   joka käuitukoossa.. olen 100 varma   että ottaa ku tainta alle. Kasvupaikkatyyppi omt. Mutta suht. Kivikkoinen. Miten muuten tuo kivikkoisuuden vaikutus kasvupaikkatyyppiiin määritelläään tällä Liljeroosin kirjasssakin mainitulla tökätäään teroitettub tikkumetallin maajan ja siitti sitten kasvupaikkatyyppi luokka slemmas kun mitään ippoumaa tai muuta selvää mittalukemaa ei anneta?.

    Juu. En uskob että tuollalaan kuviolla kun seuraavaksi Koskiselle koivut (venäjä tuonti salkaksi, jostain sen ob pakko ostaa rhkä jo hintaakin maksaa) minä.myyn.b niin sitten miten kun männyt hakkaa itse tai lapset ehkä jo, niin onko muuta kuin ku tainta alla. Voin kattoo joskus ppa ja mikä on ppa ilman koivuja,  eli heti kohta kun saa jotain valmista tai sitten ei.  Toistaiseksi hankintahakkuu on edennyt suuunnitelllussa aikataylussa, olen käynyt metsässä kun on huvittanut – harvoin.

    Jean S

    Supertaimet tuottavat heti, koska taimikon pituus on metsäarviossa arviointiperuste.

    Toki jos kolmannes Suomen metsäpinta-alasta ”ennallistetaan”, niin uudistamiseen ei hirveästi kannata panostaa.

    Jovain Jovain

    Kovin on takamatkalla, jos puistometsänhoidolla perustellaan ja käsitteissä on epäselvää. Täällä väitellään, otan mieluusti tuplat ja kun siihen pääsee ilman hintakompensaatioita. Sehän täällä närästää ja monen näyttää olevan vaikea uskoa, että myös vaihtoehtoinen metsänhoito tuottaa. Sen suhteen RR on tehnyt oikeita ratkaisuja ja kysymys ei välttämättä ole edes jatkuvasta kasvatuksesta.

    Kysymys siitä miten sitten jatkuva kasvatus määritellään. Jatkettuja kiertoaikoja on pidetty jatkuvana kasvatuksena. Kieltämättä näin on, mutta kysymys on myös päällekkäisyyksistä ja se helposti johtaa määrittelyn suohon. Virallisesti jk on avohakkaamatonta.

    Noudatettava käytäntö on kuitenkin toista, molempia vaihtoehtoja käytetään. Mutta onko tällaisessa ristiriita tilanteessa väliä, onko tasarakenteista tai erirakenteista tai jaksottaista vai jatkuvaa. Avohakkuuta käytetään ja molemmat vaihtoehdot ovat toimivia ja lopulta kysymys on kuta kuinkin samasta asiasta.

    Ratkaisu jää metsälakiin ja metsänhoidon ohjeisiin, metsänhoidon luokitukseen, josta onkin jo kerrottu.

     

    Gla Gla

    Ihan tuttu tehosekoitin taas käynnistyi. Piti olla selvä näyttö jk:sta.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Joko Jovain ehti lukea Tapion metsänhoitosuositukset? Opitko niistä jotain?

Esillä 10 vastausta, 3,891 - 3,900 (kaikkiaan 14,883)