Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 3,941 - 3,950 (kaikkiaan 14,874)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Per Ä Reikäs

    Jatkuvan kasvatuksen harjoittajana

    No eipäs EU Säädökset haittaa

    Jovain Jovain

    Aegolius, on hyvä kun tuot esiin. Se ei sitten avohakkuu riittänyt metsän uudistamiseen. Määriteltiin pienaukko ja määriteltiin kasvatushakkuuksi, ilman uudistamisvelvoitetta. Saatiin jatkuva kasvatus metsälakiin ja nimen omaan avohakkuuttomana vaihtoehtona, vaikka toteutus on avohakkuu. On hallinnollinen kompromissi, mitä sitten onkin.

    Pienaukko on selvästi uudistushakkuu ja pitäisi luokituksessa sellaisena pitää. Asian vielä ymmärtää, jos pienaukolle olisi vaatimuksena pelkästään taimistojen ja nuoren metsän vapauttaminen. Voisi olla siinä tapauksessa kasvatushakkuu, mutta aukeaksi hakkaaminen ja alueen taimettuminen/ taimettaminen on selvästi uudistushakkuu. Sitä on myös uudistamiseen tähtäävä poimintahakkuu.

    Kasvatushakkuissa voisi olla esim. tasaikäisrakenteisen ja eri-ikäirakenteisen hakkuun lisäksi;  Taimistojen ja nuoren metsän vapauttaminen omalla kolungillaan.

    Visakallo Visakallo

    Ylispuiden poiston nimissä voi aina tehdä taimistojen ja nuoren metsän vapauttamisen. Eihän siinä mitään ongelmaa ole.

    Jovain Jovain

    Ei siinä ongelmaa olekaan, tässä oli jatkuvan kasvatuksen sovittamisesta metsänhoidon luokitukseen. En jaksa uskoa, että jatkuva kasvatus pyritään säilyttämään luokituksessa eriytettynä ja omissa luokissaan. Tai se on sitten eriytettävä täysin muusta metsänhoidon luokituksesta omaksi luokakseen. Se voisi olla raadin mielestä hyväkin ratkaisu?

    mehtäukko

    Ratkaisu on se, että lopeta tuo luokaton vanutus.

    jees h-valta

    Taitaisi olla parempi että tällainen termi kuin jatkuva kasvatus unohdettaisiin vallan. Nykyinen termistö ilman jk:ta palvelee aivan jokahetken metsän kasvatuksen kulkua alusta loppuun. Ja sen jatkumon tapaisen eli ylispuun poistonkin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jatkuvapeitteisen kasvatuksen ongelmista luokituksen ruksiminen metsänkäyttöilmoitukseen on sieltä vähäisimmästä päästä. Metsänkäyttöilmoituksella on kasvatushakkuulle vaihtoehdot: tasaikäisrakenteinen, poimintahakkuu ja pienaukkohakkuu. Pienaukkojen väliin jäävät alueet käsitellään yleensä poimintahakkuulla.

    Jovain Jovain

    Metsänkäyttöilmoitus on yhtä lain ja mh. ohjeiden kanssa ja on ajantasainen. Luokituksessa pyrit säilyttämään jatkuvan kasvatuksen eriytettynä ja omissa luokissaan. Näinhän sen kuuluu ollakin lain voimassa ollessa, mutta on esitetty myös vaihtoehtoisia malleja.

    Omassa toiminnassani noudatan näitä jälkimmäisiä. En tee uudistamiseen tähtääviä pienaukko ja poimintahakkuita. Mutta sen sijaan vapautan taimistoja ja nuorta metsää ja teen varttuneemmissa metsissä tarvittaessa kunnostushakkuita.

    Puuki

    Tuskin tarvitaan mitään vaihtoehtosia malleja sotkemaan selviä käsitteitä ja asioita.  Kasvatushakkuut ja päätehakkuut on jo eroteltu toisistaan syystä, että toiset ei edellytä uudistamista ja toiset edellyttää sitä.     Erirakenteinen kasvatus sopii tosin paremmin kuin jatkuvakasvatus koska nykyään , kun myös jk:n firmat on siirtyneet ”oikeaan” suuntaan sopivimpien käsittelyve:en vallinnassa tilanteen mukaan , niin kuvaa paremmin tilannetta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jovain: En tee uudistamiseen tähtääviä pienaukko ja poimintahakkuita. Mutta sen sijaan vapautan taimistoja ja nuorta metsää ja teen varttuneemmissa metsissä tarvittaessa kunnostushakkuita.

    Eikös nuo ole käytännössä suunnilleen sama asia. Poiminta tehdään usein metsään jossa on jo valmiiksi alikasvosta. Sitä en tiedä mitä on kunnostushakkuu.

     

Esillä 10 vastausta, 3,941 - 3,950 (kaikkiaan 14,874)