Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 3,951 - 3,960 (kaikkiaan 14,873)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Metsuri motokuski

    Ei tosiaankaan tarvita enää mitään kasvatusmalleja nimetä. Näitä on jo nyt ihan riittävästi jokaiseen käyttöön. Turha keksiä pyörää kun se on jo keksitty.

    Timppa

    Jovain: En tee uudistamiseen tähtääviä pienaukko ja poimintahakkuita. Mutta sen sijaan vapautan taimistoja ja nuorta metsää ja teen varttuneemmissa metsissä tarvittaessa kunnostushakkuita.

    Meikäläisen mielestä jotain on mennyt pieleen, jos tuo taimistojen vapautus on yleistä.

    Jovain Jovain

    Ei ole yleistä ja eihän nykyisissä metsissä jaksottaisen metsänhoidon jäljiltä ole tällaisia metsiä yleisesti. Ovat jaksottaisia ja voi olla hoitamattomia ja eihän kaikki alikasvos tai nuori metsä ole kelvollista edelleen kasvatettavaksi. Vaatimus edelleen kasvattamiselle voisi olla samaa tasoa, mitä jaksottaisessa metsähoidossa on. Ja lähtökohtahan on, että kelvollinen säästettäsiin. Tuskin tässä on tarve lähteä mitään uutta keksimään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    https://metsanhoidonsuositukset.fi/fi/toimenpiteet/jatkuvaan-kasvatukseen-tahtaaminen

    Otsikon alla olevia valikoita klikkailemalla pääsee ohjeiden seuraaviin lukuihin.

    Jovain Jovain

    Ottamatta kantaa Tapion metsänhoidon suosituksiin, nehän ovat kaiken kattavat, ohjaukseen ja tutkimukseen perustuvat. Närästää kuitenkin, minkä takia eri metsänhoitotavoille on oltava erilliset ohjeet. Perustuuko ohjeistus vaatimukseen jatkuvan kasvatuksen avohakkuuttomuudesta. Sillä perusteellako on laadittava hoitomuodoille erilliset ohjeet ja pitää myös käytännössä erillään. Jollain tavalla on aika kova päätös, ovatko edes ko. tutkijat avohakkuuta vastaan? Eiköhän metsänhoito muussa tapauksessa (ilman tuota päätöstä)  ole päällekkäistä ja on toteutettavissa yhdellä ja yhtäläisellä tavalla.

    Metsuri motokuski

    Eikös tuo jovain nyt ole metsänhoidon perusajatus että eri kasvatustavoille ja metsän eri kasvuvaiheessa on myös erilaiset hoito-ohjeet. Jos vielä luet niitä Tapion ohjeita niin varmaan huomaat että ne ovat jatkumoita. Kun ensimmäinen vaihe saavutetaan siirrytään seuraavaan vaiheeseen luontevasti. Sitähän metsänkasvatus yleensäkin on.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jatkuvapeitteisen ohjeet ovat niitä metsänomistajia varten laadittu ketkä ei halua avohakata. Tekijät eivät ota kantaa siihen kumpi on parempi, koska paremmuus riippuu mo:n tavoitteista.

    aegolius aegolius

    >Perustuuko ohjeistus vaatimukseen jatkuvan kasvatuksen avohakkuuttomuudesta.

    En puhuisi vaatimuksesta, vaan jatkuva kasvatus ihan määritellään avohakkuuttomana menetelmänä. Olen tätä koettanut sinulle toistaa. Et ehkä kovin paljoa lue metsäaiheisia tekstejä jatkuvasta kasvatuksestakaan.

    >Jollain tavalla on aika kova päätös, ovatko edes ko. tutkijat avohakkuuta vastaan? 

    Jatkuvan kasvatuksen puolesta puhuvat tutkijat ovat luonnollisesti avohakkuuta vastaan, tai ainakin haluavat vähentää niitä. Osalla tutkijoita on mielestäni objektiivisuus kadonnut jo ajat sitten ja edetään enemmän ideologian mukaan. Ihmisiähän hekin ovat.

    Tapion metsänhoidon suositusten laatijat eivät luonnollisestikaan ota kantaa puolesta tai vastaan, vaan esittelevät molempia menetelmiä ja antavat ohjeita erilaisiin tilanteisiin.

    Puuki

    Hyvin hoidetun tasaikäisen metsän yläharvennus sopivilla kohteilla ja esim. kaistalehakkuu luont.uudistamisen aikaansaamiseksi on kannattavuudeltaan usein parempia vaihtoehtoja kuin jk:n harsinnat ja pienaukkojen tekeminen.   Jatkuva harsinta ym. puuhastelu sopii lähinnä vain erikoistapauksiin ja jk-firman mainoslehtisiin. . Näin on näreet.

    Teufelin Zumi

    Jatkuva tasaikäisen kohteen räpellys erilaisilla tekosyillä johtaa tuuli tuhoihin ja juurikäävän kasvatukseen. Selitykset vain muuttuu ja tulot pienenevät.

Esillä 10 vastausta, 3,951 - 3,960 (kaikkiaan 14,873)