Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 3,991 - 4,000 (kaikkiaan 14,866)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Ei huolta, aukkoon kasvaa Maitohorsmaa ne ovat 50% paremmin kasvavia kuin puuntaimet.  Sitä voi keväällä käyttää Parsan tavoin. Martoilta löytyy ohjeet.  Se mikä on Puukin lähtöruutu startissa on ratkaiseva.  Aukontallaajat jää aina sinne viimeisiin jos aika-ajossa on eri-ikäiskasvattajia etenkin rahanjaossa.  Tämän olen todistanut moneen kertaan.   On hankala korjata sijoitustaan  kun on tuhonnut neuvonnan mukaan  metsänsä aukoksi ja katselee elehvanttiheinikossa milloin karkkirahoja jaellaan.    Siinä riittää vuosikymmeniksi kunnostusta ja tarkastajille tehtävää.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Miten, jos aukkoon istuttaa taimet ilman maanmuokkausta, ottaako samallalailla aukko etelässä horsmaa ja heinää, yms. ?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Rehevällä kasvupaikalla (lehtomainen, mustikkatyyppi) voi kyllä hyödyntää valopuiden alle syntyvät ilmaiset kuusen taimet, alue estyy samalla heinittymiseltä. Mutta välillä pitää tehdä avohakkuutakin, että saadaan niitä valopuita alulle. Tämä on pääsääntö johon tietenkin poikkeuksiakin on ja taitava metsänkasvattaja voi niitä hyödyntää.

    Puuki

    Ahaa nyt alakoi selvitä. Perko on vähän   katkera kun on jäänyt itsellään tamppaus tekemättä taimikossa. Kun tekkee vähän eri tavalla,niin ei tarvi edes tampata ja silti kasvaa taimikot hyvin.

    Minä kerään horsmaparsat  yleensä jk.n kasvatuskokeilun pienaukosta. Siellä ei kasva kuin 2 kuusen tainta yli 20 vuoden odottelun jälkeenkään.

    Perko

    Täällä on vain fiksuja metsänhoitajia  ja mestarikasvattajia. Parin sukupolven koulutus on on langennut hyvään maahan. Myynnin suhteen olen hieman havainnut heikkoutta.” K. J.  ja  J.”  palveluksessa on kolmen pataljoonan verran ns  metsäasiantuntijoita osto-organisaatiossa joiden tehtävä on nylkeä myyjältä kaikki mikä lähtee. Tuovat kahvipaketin kuin alkuasukkaalle muinoin peilin ja veivät kullan.

    Perko

    Puuki oot ihan oikeassa. Olen nähnyt  ja kokenut nuo kaikki kusetukset ja nykyisin  vapaus eikä siihen entiseen  palata.  Pelaa niillä numeroilla millaisen eron tetkee 25v  karkkipussiisi kun myyt parisataa mottia tukkia tamppaamisen sijaan?  Ihan Ystävällisesti haluan sanoa.  Olen sen tehnyt.

    R.Ranta R.Ranta

    Neljännesvuosisata tappiolla on pitkä aika.  Metsänuudistamiseen investointi on kiistaton taloudellinen ongelma, joka pitää ymmärtää, jos taloudellisesta toiminnasta puuntuottamisessa puhutaan, On vaikea, ellei mahdotonta, löytää yhtäkään toimialaa, jossa 25 vuotta tappiolla tulisi pieneen mieleenkään. Eikä se tarkoita, ettei niin voi tehdä, jos katsoo sen tarkoituksenmukaiseksi (mikä korko, mitkä kasvuolosuhteet jne.), mutta ongelman kiistäminen on mieletöntä.

    Metsälain uudistamisen keskeinen sisältö oli taloudellisten tavoitteiden  huomioiminen, eikä vain aiemmat puutuotannon määrälliset tavoitteet.

    Tällä paimentavien keskeisen viestin voi sisällytää yhteen lauseeseen. Toimikaa tarkasti jo viime vuosituhannella olleiden metsänhoitosuositusten mukaisesti. Tapion tulisi poistaa kaikki, aivan kaikki vähääkään kriittiset kannaotot näistä suosituksista.

    Keskustelu on asenteellisuudessaan mieltä vailla.

    Jovain Jovain

    Eihän alikasvos tarkoita jatkettua kiertoa, ei ainakaan kustannusvertailussa. On verrattavissa jaksottaisen siemen-/suojuspuuvaihtoehtoihin ja ovat siinä mielessä vastikkeellisia. Jatkettu kierto tarkoittaa kunnon puustopääomaa aloitukseen. On aika hölmöä, että lähdetään vertaamaan avovaiheen taimistoon tai jollain ”alikasvoksilla”, jotka jättävät takamatkalle ja kunnon aloituksen puustopääoma tuottaa tuplat jaksottaiseen vaihtoehtoon verrattuna.

    Onko tämä tietoista vai tiedostamatonta harhaan johtamista. Lähtötilanne ratkaisee. Eihän jatkuvaan kasvatukseen tarjotut, ala-arvoinen puustopääoma voi kilpailla hyvin hoidetun ja menestyvän jaksottaisen vaihtoehdon kanssa. Ei senkään suhteen, jos vaikka rahat on laitettu tyynyn alle talteen.

    Fortuna Fortuna

    Meillä on suvun metsissä vajaa 4ha kuvio kangasmetsää kuusella. 90-luvun alussa my-asiantuntijan neuvoilla kuviossa tehtiin yläharvennus jatkuvan kasvatuksen opein, vaikka sitä ei kai silloin jk:ksi kutsuttu.

    Kolmessakymmenessä vuodessa ei uutta taimikkoa ole ilmaantunut. Ilmeisesti siemenet eivät edes pääse sammalikosta läpi. Pystyyn jätetyissä kuusissa ei ole ollut kasvuvoimaa enää ollenkaan ja kasvua ei ole ollut nimeksikään. Lannoituksestakaan ei olisi enää mitään hyötyä, nyt kuvio odottaa päätehakkuuta.

    Omissa metsissä olen yrittänyt suosia moni-ikäiskasvatusta muutamilla kuvioilla, mutta ravinteikkailla mailla heinät ja muu rikas aluskasvillisuus tappaa taimet alleen. Vain taimikonhoidolla, eli heinimisellä tässä tapauksessa, saa taimia pelastettua.

    Jatkuvaan kasvatukseen on ladattu ylimitoitetut odotukset. Taustalla ideologia, eikä se ole hyvästä kun reaalimaailmassa toimitaan,

    Gla Gla

    Kun otsikossa lukee ”Jatkuva kasvatus käytännössä”, voisit Reima edes joskus ottaa kantaa asiaan, josta muita moitit asenteellisuudesta. Varovasti olet jo vihjaissut, ettei mänty alikasvoksena uudistu, joten mänty lienee pois pelistä jk:n osalta. Sama pätee koivuun, vaikken muista sinun tästä milloinkaan maininneen. Ainoa peitteisen metsän taimivaihtoehto on siis kuusi.

    Ollaanko tähän saakka samaa mieltä, kyllä vai ei?

    Muistaakseni olit jo kerran samaa mieltä siitä, miten metsässä kehitys etenee. Metsät kuusettuu ilman avointa vaihetta ja jk-kuusikossa taimella kestää kasvaa 1,3 metriseksi 30-50 vuotta. Samaa mieltä, kyllä vai ei?

    Nyt siis kaipaan rautalankaa siitä, mikä on vaihtoehto mielestäsi vääränlaiselle asenteellisuudelle.

Esillä 10 vastausta, 3,991 - 4,000 (kaikkiaan 14,866)