Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 4,031 - 4,040 (kaikkiaan 14,881)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Visakallo Visakallo

    Mukava nähdä Leena noin hyväntuulisena heti maanantai-aamuna! Kokonaan poissa on luontainen aamu-äreys!

    pikkutukki

    Prosentit ! Nyt oli hyvä metsän tuottovuosi takana , koska maan hinta noussut . Kaipa se pitää laskea mukaan , mutta lompsassa se ei näy , onneksi siitä ei mene vuosittaista veroa .

    mehtäukko

    ”Miten eri työvaiheet kuluttavat nykykoneissa energiaa…” Mitä tuolla tarkoitetaankin, niin mottia kohti kulutus on suhteessa pienempi mitä optimaalisempi on rungon koko koneeseen nähden. Vaikuttaa tietysti kuskin taidot,säädöt…

    On selvää, että mitä suuremmalla alalla kerättävät puut ovat, kustannukset kasvaa. Sitä taas lisää suhteellisesti enempi liika lumi,louhikko, suot…

    Jk on siinäkin pelissä häviäjä.

    Perko

    Metsälain muutoksesta on vasta muutama vuosi niin vie kotvasen, että muutos voi toteutua ja osaaminen on siirtynyt ajatukseksi . Erityisen pinttyneen ajatuksen ( uskonnot )  muutos vie 300 vuotta oli japanialais tutkijan mukaan normaalia.  Venäjällä muutos yksinvaltasysteemistä on ollut mahdoton muutaman sataa vuotta..  Itse metsien palautuminenkin vie yli sukupolven jotta niissä on monikerroksellisuus oikeassa suhteessa.  Tuo  arvio 10 %  on ihan kohtalainen jk muutos, eikä mitään hätäilyä siinä voi tehdä.

    Gla Gla

    Leena on selvästi käynyt mielipidevaikuttamiskursseja. Heittämällä homma vitsiksi yritetään vesittää käsiteltävä asia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kannattavuudesta ja kuusiporista keskustelua jos näkyy… Jatkuvan kasvatuksen yläharvennetut kuusikot ovat kirjanpainajariski. Olenkin mietiskellyt, kaipaisiko Metsätuholaki päivitystä eli tiukennusta. Pitäisi varautua kuusiporatuhoihin ja velvoittaa metsänomistajat korjaamaan myös pystyssä olevat kirjanpainajia sisältävät puut.

    http://www.hs.fi/mielipide/art-2000008698843.html

    Puuki

    Sekametsät vähentää lounnontuhoja joten siihen suuntaan tulisi pyrkiä mahdollisuuksien mukaan.  Parhaiten onnistuu tasaikäisessä taimikoissa kasvupaikalle  sopivilla maan käsittelyillä ja luont. uudistamisen ja viljelyn ydistämisellä.

    Jovain Jovain

    Jk hypetyksessä jk osoitetaan kelvottomaksi ja vertailevissa laskelmissa suorastaan kannattamattomaksi. Näinhän se onkin, miten pystytäänkin tarkkaan osoittamaan, mitä uudessa metsälaissa tarkoitetaan.

    Tässä mielessä vanhakantaiset metsänkasvattajat kuten Visakallo, Timppa ja monet muut, metsäukko, ansaitsevat syvään kumarruksen. Metsätalouden tuotto ei ole risukoissa, vaan puustopääomissa, jota vielä vanhan lain aikana kunnioitettiin.

    Miten tuo sitten olisi osoitettavissa, olisiko metsätalouden tuotto jossain muualla. Vaikka erotuksessa, puunhinnan laskun ja metsämaan arvon nousussa, tai vanhan ja uuden metsälain erotuksessa. Metsien parturoinnissa, jota tehdään metsälain sallimissa rajoissa. Ja onhan metsätilakauppa keskittymässä pääomavaltaiseksi. Metsien kasvu taitaa näkyä jo VMI-tilastoissa negatiivisena.

    Mitä tulee sitten jatkuvaan kasvatukseen. Sekin tuottaa, mutta edellyttää riittävää puustopääomaa, siinä kuin jaksottainen metsänkasvatus.

    Perko

    Vertailuun kysymys, kumpaa kannattaisi mielestänne valmistaa Mersuja vai Ladoja?   Kumman myynnillä olisi parempi ennuste?

    Anneli J. riskianalyysi  saattaa olla oletus eikä niistä 10 % metsistä kokonaishaitta voi olla  merkittävä.   Vertailevaa jakaumaa ei kai ole tutkittu 10 /90 välillä.

    mehtäukko

    Jos nyt Mersu tai Latuska tähän jk ketjuun liittyy, merkit ovat ääripäitä joten vertailu ontuu. Harva suomalainen Lataa edes harkitsee, sillä ”pienellä” lisärahalla saa keskiluokan auton. Käytetty Mersu on usein sitten uuden keskiluokkaisen vakava vaihto-ehto jolloin Lattarauta on jo paalissa.

Esillä 10 vastausta, 4,031 - 4,040 (kaikkiaan 14,881)