Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 4,041 - 4,050 (kaikkiaan 14,882)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Gla Gla

    Anneli laittoi maininnan metsäkonfrenssista. Kuva kertoo paljon:

    https://www.sll.fi/2022/03/23/metsakonferenssissa-esitellaan-vaihtoehtoja-avohakkuisiin-perustuvalle-metsanhoidolle/

    Puusto on valopuuvaltaista sekametsää, kenties hiukan myöhässä hakattua. Erirakenteisuus on aika vaatimatonta, koska taimia joko ei ole riittävästi tullut tai ne on tuhoutuneet hakkuussa. Kaikki alemman jakson puut ovat kuusia.

    Oletetaan, ettei tuuli (eri asia kuin kuvan ottanut henkilö) tai lumi ei puustoa tuhoa ja se saa järeytyä 15-20 vuotta. Sen jälkeen tehdään seuraava harvennus. Nyt on kaksi vaihtoehtoa. Joko taimia on tullut tai sitten ei. Jälkimmäisessä tilanteessa on kaksi vaihtoehtoa. Joko tehdään avohakkuu tai luovutaan metsätaloudesta, koska puuston kasvu hiipuu olemattomaksi. Jos taimia on tullut, ne ovat kuusia, jotka voi kasvattaa päätehakkuuseen. Sitä ennen on pitkä väli hakkuissa. Asia, josta avohakkuun jälkeistä aikaa moititaan.

    Kuvateksti väittää, että luontoarvot on jk:ssa paremmat kuin jaksollisessa. Metsätaloudesta jouduttaessa luopumaan näin saattaa olla, muussa tapauksessa asia ei ole ollenkaan yksiselitteinen. Ehkä metsätaloudesta luopumista punavihreät putinilaiset tavoittelevatkin.

    Paremmuus ilmeisesti perustuu ajatukseen, että tuohon olisi tehty poimintahakkuun sijaan avohakkuu. Se ei kuitenkaan ole menetelmien eroja kuvaava asetelma. Vaihtoehto on tarjolla, koska avoin vaihe on tällaisen vaihtoehdon mahdollistanut. Noin valopuuvaltaista puustoa ei peitteiseen metsään voi syntyä.

    suorittava porras suorittava porras

    Jk-guru A. Kettunen teki vastikään jatkuvan kasvatuksen hakkuun paikallisen hiihtoreitin varrelle. Kertoi palaavansa palstalle hakkuun merkeissä 15 vuoden kuluttua. Näkymä samaa luokkaa ,kun Gla:n linkissä . Mielenkinnolla seuraan tilanteen kehittymistä. Näkemäni perusteella en yllyttäisi muita tekemään vastaavia toimenpiteitä metsässään.

    Timppa

    En minäkään näy tuossa kuvasssa minkäänlaista jatkumoa.  Sitä paitsi tilannetta pitää tarkastella vaikka 5 vuoden kuluttua, jotta nähdään miten nuo kuuset ovat harvennusshokista selvinneet.   Kannattaa taas kerran lukea tuo Berzan aloitus.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Yritin houkutella A. Kettusta FaceBookista tänne, mutta ilmeisesti ei ole paikalla. Tuo mainostamani seminaari voisi olla valaiseva sen puoleen että miten tutkijat ja kokeilijat nyt näkevät menetelmän mahdollisuudet.

    Gla Gla

    2 pv englanniksi on minulle liikaa. Eniten kiinnostaisi se, miten hahmotetaan puuston kehitys kuusettumisen ja taimettumisen hidastumisen/taimien kasvun hidastumisen suhteen. Muutama muukin jk-maekkinoinnin yksityiskohta olisi hyvä ottaa esille, mutta ehkä siinä on enemmän kyse vain markkinoinnista, jota mm. käytettyjen autojen kauppiaatkin harrastavat.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Voi poimia parhaat palat ja koettaa syöttää kysymyksiä kommenttikenttään… vaikka nämä:

    Boreal Eco-Forestry

    Case studies: Examples of close-to-nature forestry in Sweden

    Close to Nature under the EU Forest to Nature Strategy for 2030

    Case study: Multifunctional forestry in southern boreal Sweden

    Natural disturbance-based forest management

    Integrated process protection – The Lübeck model of forest management close to nature

    Panel discussion

    Puuki

    Tuon lsl:n linkin kuvan alla on teksti, että jk on huomattavasti parempi vaihtoehto monimuotoisuuden kannalta.    Maiseman kannalta voi ollakin jossain tapauksessa noin yläharvennettu metsä parempi mutta monimuotoisuus vaatii mm. sitä, että myös suurimpia puita jätetään pystyyn (–> säästöpuuryhmät tasaikäisissä metsissä)  ja lahopuuta on olemassa ja ainakin tulossa juuri säästöpuuryhmistä ja eurokannoista.

    Kasvultaan kuvan kuuset ei tule olemaan kovin kummoisia seuraavaan 5-10 vuoteen ainakaan.  Etualan kuusen taimi esim. antaa osvittaa siitä, että ei ole kasvureaktiota  odotettavissa ihan heti.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Nyt kun jk:ta on vielä vähän, sen käytön lisääminen lisäisi maisematason monimuotoisuutta. Tästä puhui Mai Suominen Metsänomistajan Päivän paneelikeskustelussa: metsäaluetasolla pitäisi päättää, mihin kutakin metsäkuviota kannattaisi parhaiten käyttää. Heli Viiri huomautti, että päätös käsittelystä pitää tehdä aina uudelleen tilanteen mukaan eikä hirttäytyä yhteen vaihtoehtoon. Systeemiä voidaan siis muuttaa ”lennossa” jos edellytykset muuttuvat.

    Onko teille tuttu termi ”kuukkelihakkuu”? Se saattaisi olla aika lähellä jatkuvapeitteistä mallia.

    Timppa

    Nyt kun jk:ta on vielä vähän, sen käytön lisääminen lisäisi maisematason monimuotoisuutta.

    Aika monimuotoisia meidän maisemat ovat jo nyt.  Ei jatkuva tuo paljoakaan lisää.  Tulevaisuudessa tarvitaan ensisijaisesti entistä paremmin kasvavia metsiä.

    Puuki

    Aina uudelleen voi toki muuttaa käsittelytapaa mutta se ei sovi oikein hyvin, jos on  esim. parhaan taloudellisen tuoton tavoite.  Parempi jo etukäteen tilanteen mukaan miettiä tavoitteen kannalta tod.näk.  paras vaihtoehto.   Harrastuspalstalla voi toki tehdä paremmin kokeiluja ja sitten vaihtaa suunnitelmaa, kun huomaa esim. jk-kuvion heinittyneen ja/tai kuusten kaatuneen tuulissa. (Kuten usein käykin).

Esillä 10 vastausta, 4,041 - 4,050 (kaikkiaan 14,882)