Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 4,051 - 4,060 (kaikkiaan 14,883)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Helpotan vertailua, kumpaa on kannattanut tuottaa sellupuuta vai sahatukkia?   Auton tuotantovertailussa  ladat jäi harmittavasti myymättä,  muuttivat johtajaa ja linjat mersuille sopiviksi niin on homma toiminut + merkkisesti.

    Metsiin sopii myös menetelmä tuotantolinjasta mutta pitkät paussit ei siihen sovellu eikä puolivalmisteiden tuhoaminen. Sama toimii suurilla saloilla ja puutarhassa.

    Avohakuun jälkeiset toimet sisältää harrasteluontoista huomattavasti joista korvaus on hankala mo:n saada elossa ollessa.  Yhteiskunnan tukemana ja eläkeväellä tehtynä pääpimentyneenä monet jatkaa tamppausta teollisuuden hyödyllisinä puurtajina.

    Metsuri motokuski

    Perko. Eikös tämä ole jo aika puhki kirjoitettu.

    Gla Gla

    ”Helpotan vertailua, kumpaa on kannattanut tuottaa sellupuuta vai sahatukkia?”

    Ei tuollaista joko/tai-asetelmaa ole olemassakaan. Vai jäikö minulta jotain ymmärtämättä?

    jees h-valta

    Perkollekkin terveisinä että laskeppa vuosia kumpaa on nopeampi tuottaa elämänsä aikana. Kun sitäkin puolta esiin vedit. Kuitua alkaa tulla lehtipuuna jo kymmenellä kasvatusvuodella, havunakin parillakymmenellä. Tukkia vasta neljänkymmenen vuoden lähimailla. Tuotteen valmistuminen siis laskentaan mukaan niin alkaa tasoittua kummasti vertailupohja. Minulla on kannattanut tuottaa molempia eli sellupuuta ja sahatukkia.

    Timppa

    Helpotan vertailua, kumpaa on kannattanut tuottaa sellupuuta vai sahatukkia? 

    10-vuotiskaudella 2008-17 kuusistamme oli tukkia 65,5 %, mänyistä 66,5 % ja koivuista 21,1 %.  Jaksollista kasvatusta harjoitettu vuodesta 1963.  Kaikea on kannattanut tuottaa.

    Miten sinulla  Perko?

    Jovain Jovain

    Eihän jk:ta voida pitää harraste tai maisema metsänhoitona. Jk on todellista, siinä kuin jaksollinen ja toimii aika pitkälle samoista lähtökohdista. Tuo metsäkonferenssin kansikuva on hyvä, vastaavia on nähty Pukkalan julkaisussa. On siinä mielessä hyvä, että riittävä puustopääoma sen tuloksen tekee ja vetää vertoja jaksottaisen metsän kasvatukselle. Taimettuminen ja uudistaminen on sitten eri asia ja on ajallaan ajankohtainen. Jollain tavalla taimettumista pidetään jk metsänhoidon ehtona. Mutta kannattaako siihen takertua, jos taimettuu luontaisesti, sitä on pidettävä myönteisenä.

    R.Ranta R.Ranta

    Ns. jatkuvan kasvatuksen varjopuolet on varmaan tullut aika perusteellisesti jo käsiteltyäkin. Ehkä viisasta olisi syytä jatkossa keskittyä siihen, miten jatkuvaa kasvatusta voitaisiin kehittää ja kuinka sitä tulisi tehdä parhaalla mahdollisella tavalla missäkin olosuhteissa. Joku määrä sitä joka tapauksessa tullaan tekemään, kuka mistäkin syystä. Yleinen mielipidekään  ei ihannoi avohakkuita.

    Jos sinulla on metsä, jossa olet käynyt kuuntelemassa linnnunlaulua ja rauhoittumassa, niin valehtelet, jos väität, ettei se tunnu missään, vaikka se avohakataan. Siksi pitää vähän ymmärtää mitalin toistakin puolta.

    Siksikin,  ettei meitä yllätettäisi housut kintuissa, jos tai jopa kun, ulkoiset tekijät metsänhoidon siihen pakottavat. Ulkoiset tekijät valitettavasti tulevat joka tapauksessa  määrittämään vahvasti asiaa. Niin riippuvainen vientimarkkinoista ala on.

    Visakallo Visakallo

    Jos avohakkuut Suomesta syystä tai toisesta loppuisivat, niin kyllä siinä vähenisi vastaavasti puunkäyttökin. Maailma pärjäisi jatkossa ilman suomalaista metsäteollisuutta.

    Normandy Normandy

    Minun vajaalla kokemuksellani

    1) Jos MT-pohjalla ja maannousema ei kovasti vaivaa, niin voidaan poimia tukkipuita niin pitkään, kunnes joko kasvava puu on geneettisesti huonontunut tai taudit vaivaa (200v ?). Sitten uudistetaan avohakkuun kautta

    2) Jos ollaan mäntymaalla, niin männikköä (tai koivikkoa) ei oikein saa uudistumaan varjossa eli tosi harvaksi pitää hakata ennen kuin saa uudistumista tapahtumaan. Kuuselle ei oikein kannata antaa uudistua. Jaksollinen sekametsä on minusta perusteltu, toki siellä voi olla yläharvennuskin mukana niin kierto hieman pitenee.

    Visakallo Visakallo

    Nyt kun Venäjä ajaa itsensä vain Kiinan ja Intian raaka-ainetoimittajaksi ja Kanada ja USA pelaavat taas yhteen omilla säännöillään, niin millä metsäteollisuuden tuotemarkkinoilla Eurooppa aikoo jatkossa pärjätä?

Esillä 10 vastausta, 4,051 - 4,060 (kaikkiaan 14,883)