Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 4,121 - 4,130 (kaikkiaan 14,906)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Puuki

    Sopivalla kasvupaikalla oli kuusi kasvanut 36:ssa vuodessa kannolta n. 40 cm paksuksi.  Alkuun juronut n. 20v. , sitten 16 vuotta kasvanut erityisen hyvin.  Ei ollut jk oppi syynä puun hyvään kasvuun eikä mikään muukaan mh:n menetelmä vaan hyvä,  runsasravinteinen kasvupaikka vanhalla metsäniityllä puron varressa.    Heinää ei ole siellä koskaan tarvinnut tampata eikä hoitaa taimikkoakaan.  Hyvällä kasvupaikalla ja kasvuedellytysten ollessa kunnosssa virhe olisi hakata tuommonen alue vajaatuottoiseksi harsimalla tai  jättää viljelemättä päätehakkuun jälkeen.

    Perko

    Palstapoliisi on touhunnut nyt vallan kiivaasti. Aika pitkälti olen kuitenkin kirjoittanut  jotain puisesta metsästä  ja hieman vertaillut niitä paljaaksi hakattuun.  Siitä olen suuresti mielissäni, että luette niitä juttujani ja jopa laskeskellen  pohditte parhaita vaihtoehtoja.  Saan niistä  ainakin yhden kirjanverran päätelmiä miten metsiä ymmärretään, KIITOS  TEILLE! . Lähtökohtahan oli etteivät  metsäopiskelijajätkät huonon matikan takia kiinnostaneet nuoria naisopiskelijoita.

    Tunnen kaverin joka kalastusvalvojana vapaehtoisesti ja innostuneena kiertää vahtimassa naapureiden katiskoja.  Varoitukseksi,  näen palstalla samanmoista henkeä eikä se kyttäys  ole  haitannut harvoja kalaharrastajia mutta valvoja on joutunut väliin hoitokuurille ylirasituksesta.

    Tunnen  ettei miulla ole glooriaa tai hehkuvia ”voimakehiä”.  Palstapoliisin mielikuvitus on  harhassa  johon en just voi vaikuttaa —  joskus hiki ja savun hajusta tulee huomautuset,  voi tuntua lenkinjälkeen mutta olen silloinkin hetimmiten  peseytynyt.

    Teufelin Zumi

    Ei sitten boogien koulut menneet hukkaan, sopiva ja hyvä kasvupaikka on parempi kuin huono. Totesi sitten vielä että hakkuu/kasvatus tavalla ei ole merkitystä.

    Puuki

    Kasvatustavan nimellä ei ole juuri merkitystä , jos kasvupaikka on tarpeeksi hyvä mutta  korjuun  toteutustavalla on .     Kunhan opit tuffelikumi vielä lukemaan kommentit kokonaisuutena jotain asiallista itse ehkä lisäämäänkin jossain koulutuksen vaiheessa, niin hyvä siitä vielä tulee.

    Jovain Jovain

    Onhan tuo aika huolestuttavaa, että jatkuva kasvatus on ankkuroitu lakiin ja metsänhoidon ohjeisiin tavalla jonka tiedämme. Onko sillä väliä mitä on, jos metsänhoito toimii ja tuottaa hyvää tulosta. On tietenkin houkutus harsia pilalle ja jättää hoitamatta. Mutta saadaanko korjuutavallakaan eroa metsänhoitoon? Kasvatusmetsissä korjuun kustannus on kalliimpi, mutta saadaanko hoitotapojen välillä eroa, jos hoito päättyy metsän uudistamiseen ja avohakkuuseen molemmissa. Ei taida puunhinnalla tai korjuun kustannuksissakaan olla eroa.

    Gla Gla

    Ei laissa jatkuvasta kasvatuksesta puhuta. Yksittäisistä harvennustavoista ja uudistamisvelvoitteesta ainoastaan.

    Tuo on ihan oikein, koska kukaan ei voi sitoutua jatkuvasti peitteiseen  kasvatusketjuun, eikä lakiin tuollaista pidä tuodakaan. Erityiskohteet poislukien. Viimeistään seuraava omistaja muuttaa suuntaa, kun haluaa metsien kasvavan paremmin.

    aegolius aegolius

    >Onhan tuo aika huolestuttavaa, että jatkuva kasvatus on ankkuroitu lakiin ja metsänhoidon ohjeisiin tavalla jonka tiedämme.

    Melkoinen virke Jovain! Viittaat metsälakiin ja Tapion metsänhoidon suosituksiin. Olen tästä kommentista päätellen varma, että molemmat tekstit ovat suosituksistani huolimatta edelleen lukematta. Miksi viittaat jälleen teksteihin, joita et ole lukenut – ja vieläpä ”tavalla jonka tiedämme”, vaikka et itse tiedä?

    Syy tällaiseen toimintaan on enemmän huolestuttavaa.

    aegolius aegolius

    Jos nyt pelkkiä Jovainin rivienvälejä luen ja yritän ymmärtää mitä on saatettu tarkoittaa, arvaan kyseessä olevan uudistamisvelvoite. Jovainin tekstejä tuntien hän tuskin olisi uudistamisvelvoitetta laista poistamassa. Seuraava askel onkin sitten miettiä milloin hakkuu on sellainen, että uudistamisvelvoite ”laukeaa”. Jos Jovain tätä pysähdyt toviksi ja toiseksikin miettimään, huomaat ehkä, että jotain on hakkuun voimakkuudesta tai (pienenkin) aukon koosta säädettävä. Raja menee aina jossain.

    Nyt ne rajat ovat jäävän puuston pohjapinta-alan ns. lakirajat ja aukon koko 0,3 ha. Haluaisitko näitä rajoja muuttaa?

    Perko

    Jovainin hyvä oivallus ”Onko sillä väliä mitä on, jos metsänhoito toimii ja tuottaa hyvää tulosta”.

    Miksi sitä pitää valvoa ja jo siitä kertominen hävittää?? menettely ei ole rajan tältä puolelta!

    aegolius aegolius

    >Jovainin hyvä oivallus ”Onko sillä väliä mitä on, jos metsänhoito toimii ja tuottaa hyvää tulosta

    >Miksi sitä pitää valvoa ja jo siitä kertominen hävittää??

    En puuttunut tuohon virkkeeseen. Ei ole mitään väliä mitä on, jos homma toimii, se on itselle mielekästä ja se myös tuottaa itselle riittävästi joko maallista tai henkistä hyvinvointia.

    Silloin kannattaa tavoitteensa tuoda esiin myös tänne kirjoittaessaan, eikä siis väittää oman tapansa olla paras mahdollinen taloudellisesti, jättää perustelut sikseen, sulkea korvansa muiden perusteluilta ja halveksia muiden valintoja. Jos väittää oman tapansa olevan jollain tavalla parempi kuin joku toinen, joutuu perustelemaan ja keskustelu alkaa. Ei kai se outoa ole? Osa vaan jää tähän parasparasparas -asteelle eikä osaa tai halua selittää. Sellaisen voisi ennemmin jättää kokonaan kertomatta.

Esillä 10 vastausta, 4,121 - 4,130 (kaikkiaan 14,906)