Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 4,131 - 4,140 (kaikkiaan 14,911)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • mehtäukko

    Joovain…”1)Mutta saadaanko korjuutavallakaan eroa metsänhoitoon? 2)Kasvatusmetsissä korjuun kustannus on kalliimpi, mutta saadaanko hoitotapojen välillä eroa, jos hoito päättyy metsän uudistamiseen ja usein avohakkuuseen…”

    1) Milläs muulla ero saadaan taloudelliseksi tai järjettömäksi? Senhän ovat monet tutkimustuloksetkin ja käytännöt näyttäneet.

    2) Jk.ssa se on sitä koko ajan,jolloin kantohinta on aina huonompi ja päälle kaikki muut riskit. Jk-apostolithan paasaavat ”ilmaisesta ”pienaukkouudistamisesta, joka on muka menetelmän etu. Jaksollisessa avohakkuussa puustomäärät kasvuineen ovat niin suuret, että uudistamiskulutkin häipyvät luonnolliseen kuluvirtaan. Jk:n hatelikon avo on epä-onnistuminen menetelmässä ja riittääkö kantorahat lakisääteiseen uudistamiseenkaan?

    Siihen tilanteeseen pitäisi säätää vakuustalletus.

    Perko

    Miksi pitää tuhota  näyttö tuottavuudesta ja hävittää kirjoitukset jotka kertovat täällä menettelystä?

    aegolius aegolius

    Kukaan ei ole täällä tuhonnut yhtään mitään näyttöä mistään. Myöskään sellaisia kirjoituksia ei ole poistettu ainoatakaan. Kaikki tähän ketjuun kirjoitettu on myös tallessa, joten voit kertoa milloin täältä on jotain tärkeää poistettu, niin etsitään.

    Timppa

    En kyllä ole huomannut muita tosi-innokkaita riidankylväjiä kuin Perkon.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Yksittäisen metsänomistajan on hankalaa hankkia pitävää näyttöä menetelmien paremmuudesta, kun tietyn metsikön voi kasvattaa vain yhdellä menetelmällä kerrallaan. Varmempi näyttö tulee pitkäaikaisista koealojen mittauksista. Niissä samanlaista metsää käsitellään eri koeruuduissa eri tavoin. Näissä on se ongelma että tuloksia kertyy hitaasti, mutta on sentään Luken Erika-kokeet, joita on seurattu rapiat parikymmentä vuotta.

    Mitään täysin tyhjentävää joka tilanteeseen sopivaa vastausta menetelmien paremmuuteen ei meillä kai vielä ole, vaan ”riippuu tilanteesta” on aika hyvä vastaus edelleen.

     

    Jovain Jovain

    On täältä tekstejä poistettu, mutta Aegoliukselta hyvä kysymys. En tiedä onko ”parasparasparas”, mutta pienaukkoa ja lakirajoja on syytä protestoida, jos tarkoitetaan taimettuuko? Yleensä ei taimetu, mutta jos valmiina on valmis taimisto tai nuori metsä, on perusteltua käyttää. Avata ja antaa tilaa metsän uudistumiselle ja sen kasvulle.

    Pienaukot ja lakirajat voidaan rinnastaa jaksottaisen siemen ja suojuspuu hakkuisiin, joista mm. Timppa ja Visakallo ovat kirjoittaneet. Toimii kyllä, mutta vaatii tiettyä kokemustietoa. Ja näin kun on, voidaanko suositella yleisenä ohjeena, kun metsänhoito on lähinnä metsänomistaja kohtaista. Valmiit taimistot ja nuoret metsät ovat varmenpi vaihtoehto jatkaa luontaista metsänhoitoa ja ihan hoitotavasta riippumatta?

    Perko

    Tänään  on jo  kadonnut muutama.    AJ:lle  sen verran , että  omakohtaistakin  tietoa on 60 vuodelta metsänkasvatuksesta ja myynnistä..  Luulin tällä palstalla keskusteltavan ja kehitettävän  vapaasti monikerroksellisen metsän tuottavuutta. Se ei onnistu on aukonhoitajat päällimmäisenä selittämässä mutta  itse eivät tunne edes perusteita asiasta. Tavaksi jäänyt tamppaus jolla poljetaan jokaista   kirjoitustani vailla perusteita.  Kun ajan käsite ja vaikutus puuttuu niin on hyödytöntä kiistellä. Erika- koealat ovat jatkettu keskeytyneistä kokeista, ovat kuitenkin tehty.

    Puuki

    On aihettakin ollut joitain kommentteja poistaa, jos ja kun aletaan hakkua väärää puuta eli henkilöiden oletettuja ominaisuuksia tms. asian käsittelyn sijaan.

    Tuottavuuden parantamisesta ja vertailuista on  ollut juttua  jatkuvasti palstalaisten kommenteissa.    Jos on  vahva mielipide jostain ilman perusteluja, se ei tee  mielipidettä välttämättä ainoaksi  oikeaksi   ja sopivaksi toisille tyrkytettäväksi.

    Timppa

     Luulin tällä palstalla keskusteltavan ja kehitettävän  vapaasti monikerroksellisen metsän tuottavuutta.

    Metsä kasvaa omilla ehdoillaan.  Emme täällä palstalla voi siihen vaikuttaa.  Kerromme omista kokemuksistamme ja havainnoistamme.  Sekä mitattu data että omat havainnot metsistämme kertovat yksikäsitteisesti, ettei ainakaan meidän metsiin jatkuva kasvatus sovi.  Ei metsänkasvumielessä.  Eikä taloudellisessa mielessä.   Biologinen tosiasia on myös, että se päätyy lopuksi kuusikoksi, jota halutaan kaikin mokomin välttää.

    Sitten on vielä kaupallinen puoli.  Jaksollisen kasvatukset metsät soveltuvat selvästi paremmin metsäteollisuuden hankintaketjuihin.   Voivat ohjata korjuukoneensa juuri sinne, millaista tavaraa enemmän tarvitaan.  Jatkuvassa tulee pienellä teholla mitä sattuu.

    Oltaisiin hulluja, jos lähdettäisiin pilaamaan hyvät metsämme huonosti kaupaksi käyvällä tuotteella, jonka määräkin vain vähenisi.

    Kuten Perko olen moneen kertaan kirjoittanut, niin jaksollisessa kasvatamme parhaita puita parhaissa oloissa.  Jatkuvassa tasan päinvastoin.  Mietipä sitä.

    Perko

    Puuki, en ole kellekään tyrkyttänyt mitään menetelmää mutta olen Ankarasti arvostellut mennyttä pakkovaltaa enkä heitä edelleenkään ylistele.   Olet Puuki niitä harvoja palstalla joilla on jo hallinnassa menettelyt  monikerrosmetsästä myös omakohtaista tietoa ..    Ne jotka muutamalla siemenpuulla selittä kokeilevan paljaalta pohjalta ja jakavat päätelmänsä faktana jk- kokeilusta, he ovat täällä päällimmäisinä selittäjinä ja lukevat Hannikaista.   Siitä jos tulee se riita niin se on tarpeen.

    On vapaapäivä ja kirjastossa käynti seuraavaksi.

Esillä 10 vastausta, 4,131 - 4,140 (kaikkiaan 14,911)