Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 4,171 - 4,180 (kaikkiaan 14,420)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • aegolius aegolius

    >Aika hölmö on kun ei salli niiden näkyä.

    ??

    Minä en ole ylläpito. Kirjoita palstan sääntöjen mukaisesti asiallisesti, niin ylläpito ei poista niitä. Kyllä sinä aikuisena ihmisenä siihen pystyt, jos yrität.

    Gla Gla

    ”Miksi et halua lukea aiheesta mitään, jos se kerran kiinnostaa?”

    Tuo on yleinen ongelma. Syitä on varmaan kaksi.

    Lukemisesta on vaivaa. On helpompi muodostaa kulloiseenkin tilanteeseen sopivalta tuntuva ajatus, jonka voi säätää tarpeen mukaan vastustamaan viranomaisten tai keskustelukumppanin mielipidettä. Joskus voi jopa perustella raivaustarpeen laistamista eli välttää työntekoa, kun uskottelee ainakin itselleen asiat sopivasti.

    Toinen syy on välttää riski siitä, että joutuisi muuttamaan omaa mielipidettä asiasta eli tunnustaa itselle olleensa väärässä. Sehän vasta kolhu itsetuntoon tekisi, kun joku asiaa työkseen tutkiva professori jossain valtion laitoksessa tietäisi mukamas paremmin kuin MINÄ.

    On tällä palstalla ennenkin lukemista vastustavia ollut. Jopa lainsäädännöstä puhuttaessa piti vastustaa, vaikkei ollut lukenut lakiesitystä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Puun hinta on sikäli mielenkiintoinen aihe, että poimintahakkuussahan poistetaan periaatteessa järkiään suurempia puita kuin perinteisessä alaharvennuksessa. Jaksollisen mallin viimeinen harvennus yläharvennuksena vastaisi puun hintojen puolesta ehkä aika lailla poimintahakkuuta. Nyt kun on menty osittain runkohinnoitteluun, rungon järeyden vaikutus hakkuutyön kustannuksiin tulee paremmin näkyväksi. Molemmissa menetelmissä pitää varoa jäävää puustoa. Merkittävin ero on se, että jaksollisessa mallissa hakataan alussa todella pieniä puita ja lopussa todella isoja. Periaatteessa poimintahakkuussa kokojakauma poistettavissa puissa on kapeampi, mutta kuitenkin keskijäreys keskimäärin samaa luokkaa kuin jaksollisessa mallissa? Olisiko keskimääräinen korjuukulu per poistuman kuutiometri siis menetelmissä kumminkin samaa luokkaa vai olenko kovastikin hakoteillä? Tämä ei tietenkään ratkaise kannattavuutta, vaan siinä on monta muutakin liikkuvaa osaa.

    mehtäukko

    ”Jaksollisen mallin viimeinen harvennus yläharvennuksena vastaisi puun hintojen puolesta ehkä aika lailla poimintahakkuuta.”

    ”Molemmissa menetelmissä pitää varoa jäävää puustoa. Merkittävin ero on se, että jaksollisessa mallissa hakataan alussa todella pieniä puita ja lopussa todella isoja.”

    Kyllä jk:ssa mahdollisen taimi-ainesten varominen on iso tekijä. Niin iso, että osin ratkaistaan uudistumista. Poistettavana on myös huonolaatuiset ja sairaat puut, jotka alentavat keskijäreyttä. Jk:ssa ajomatkat pitenevät ja kantohinta laskee.

    Jaksollisessa poistettava puusto on peri-aatteessa enemmän tasaisen järeää ja menetelmänä selkeä. Metsänhoidon tasolla ja ammattimaisuudella on vaikutus, hakataanko ”todella pieniä puita”…!

    Timppa

    Jaksollisessa harvennuksessa tarvitsee varoa puustoa vähemmän, koska kaadettavat puut ovat pieniä.

    Kuten noista hintatilastoista näkyy, niin  harvennuksessa havutukki on n 10 euroa/m3 halvempi kuin uudistuksessa.  Hinta pätee useimmiten sekä tavallisessa harvennus- että poimintahakkuussa.  Hintaero muodostuu osin välittömästä työmenekistä, mutta myös siitä, että uudistushakkuu soveltuu paremmin firmojen tuotantologiikkaan.  Voivat ohjata korjuuketjunsa sellaisiin leimikoihin, mitä tarvitaan eikä tarvitse hakata sellaista mitä ei akuutisti tarvita.  Tietysti myös hankinnan sivukulut kuten ostomiesten tarve ovat jaksollisessa pienemmät.  Jos kaikki leimikot olisivat poimintahakkuuta, niin korjuuketjuja tarvittaisiin vähintään 2,5-kertainen määrä.

    Yhteismetsän 10-vuotistilasto kertoi, että, ensiharvennuksessa hakattiin keskimäärin 58.5 m3/ha, harvennuksessa 64.9 m3/ha ja uudistushakkuissa 267,4 m3/ha.  Uudistushakkuut kohdistuivat ”luontaisesti” syntyneisiin metsiin.   Nähdään siis, että n 68 % puusta kerättiin uudistushakkuusta uudistushakkuun hinnoilla.  Kasvatusmetsissä puusta n 75 % tulee kertymään uudistushakkuualoilta.   Ja tietysti myös kokonaismäärä/ha kasvaa.

    mehtäukko

    ”…koska kaadettavat puut ovat pieniä.”..pienempiä jääviin puihin nähden. Juuri niin.

    Jk:n päinvastainen käsittely vioittaa herkemmin kaiken kasvatettavan. Joskus mainostettu isojen puitten toisia päin kaataminen irrottaa juuristoa,murtaa oksia pakkasilla ja pyyhkii rikki kuorta suojalla. Ei siis käytännössä mitenkään hyvä.

    Puuki

    Puiden kaato jk-metsässä vaati jonkin verran enemmän suunnittelua ja varomista, jos puusto on erirakenteista. Taimikkopuskiin kaataminen kuulostaa melko arveluttavalta koska sehän jos mikä vaatii sitten raivaussahan käyttöä heti perään, ja sen piti kai olla  ”virallisten” jk:n oppien mukaan tarpeetonta.  Helposti siinä jäisi sitten vioittuneitakin taimia pystyyn ja juurilahoriskiä lisäämään.    Kyllä ne puun kaadot pyritään tekemään yleensä ajourille ja muihin aukkopaikkoihin.

    Jovain Jovain

    Jovain: ”Jos nyt voidaan tarkkaan ottaen edes tunnistaa eroa hoitomuotojen välillä”.

    Aegolius: ”Kaikilta muilta onnistuu eron tekeminen avohakkuullisen ja avohakkuuttoman metsänhoitotavan välillä”.

    Siinäpä se, en ole tunnistanut, kuulun vähemmistöön. Olen aika laiska lukemaan noita suosituksia, kun olen koko ikäni ollut niiden kanssa tekemisissä. Minun on valitettava, se ei kuitenkaan tarkoita, että pitäytyisin menneessä. Mieluummin uutta päin. Siitä varmaan johtuu, että olen aika huono tunnistamaan eroa ns. jaksottaisen ja jatkuvan metsänkasvatuksen välillä. Näitä metsiä leimattiin jo 60-70 luvulla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Välillä kannattaa lueskella uusia asioita, vaikka on ollut kauan metsänkasvatuksen teorian ja käytännön kanssa tekemisissä. Vaikka selvällä suomen kielellä Metsätieteen Aikakauskirjasta tai Tapion suometsäosaaja-sivustolta.

    Timppa

    Välillä kannattaa lueskella uusia asioita, vaikka on ollut kauan metsänkasvatuksen teorian ja käytännön kanssa tekemisissä. Vaikka selvällä suomen kielellä Metsätieteen Aikakauskirjasta tai Tapion suometsäosaaja-sivustolta.

    Tai vanhoja asioita.  P SW Hannikaisen Metsänhoito-oppi 3 painos 1903 vaikka alkajaisiksi.  Saisi pespektiiviä.

     

Esillä 10 vastausta, 4,171 - 4,180 (kaikkiaan 14,420)