Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 4,181 - 4,190 (kaikkiaan 14,412)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Gla Gla

    Kannatettava ajatus. Juuri nyt ei antikvariaatissa noita myynnissä ole, mutta kirjan saa luettua netissä. Linkki löytyy tältä palstalta. Kiinnostuneet varmaan löytävät itsekin.

    mehtäukko

    Aamun uutisankka oli taas kerran JKotiahon väite, jossa uudistamiskulujen välttämisellä jk on metsänomistajalle kannattavampaa.

    Puuki

    Ilmastopaneelissa tulleet siihen johtopäätökseen, että jk voi  olla kannattavampaa koska uudistuskulut mutta jäi taas heilläkin ottamatta tarkemmin selvää asiasta.  Voihan se ollakin kannattavampaa optimitilanteessa mutta pääsääntöisesti ei ole. Vain  harvoissa tapauksissa se voi olla kannattavampaa kuin viljely/tasaikäinen luont. uudistustapa.  Lapissa jossa kasvu melko yleisesti on hidasta (ei joka paikassa sielläkään) jk voi toimia parhaiten kannattavasti.

    mehtäukko

    Jos mo toiminta tai muut syyt ovat aiheuttaneet metsässä puuston vähä-arvoisuuden/vajaatuottoisuuden/-laatuisuuden kompleksin, onhan uudistuskulu suhteettoman kallis. Niin se on myös riskinotto jk:lla, joka päättyy raiskion kunnolliseen uudistamiseen.

    Kysymys kuuluu, miksi ottaa niin suuri tietoinen riski?

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Päivän pääuutisena Ylellä ilmastopaneelin jatkuvan kasvatuksen tietämys. Vasta 5% hakkuista Kotiahon toivomaa jk, joten eiköhän rummutus tule vaan kiihtymään. Jokainen metsänomistaja päättäköön kuinka hakkuunsa tekee, ei tarvita ulkopuolista painostusta.

    Timppa

    Ylen kotisivulla juttu on vielä yksipuolisempi.  Ainakin radiouutisissa kerrottiin, että Luken Jari Hynysen mukaan taimien kasvu jatkuvassa kasvatuksessa on erittäin hidasta.  Tämä piuiutui sieltä kotisivulta.

    Metsänmies

    Kuten Puuki toteaa, vain Lapissa, missä puun tuottaminen alkaa olla juuri ja juuri kannattavuuden rajoilla, jatkuva kasvatus on kannattavampaa, kuin jaksollinen kasvatus. Muualla se on sitä vain pokkeustapauksissa

    Puuki

    Tuo jk:n  mainostaminen on useinmiten  kuin olisi katseltu liian pienestä oksan reiästä metsän kiertoajan tuloja ja menoja ja niiden vaikutusta kannattavuuteen.  Vain sopivalta kantilta sitten kerrotaan hyötyjä.  Niin nytkin uutisissa.

    Gla Gla

    Yle ei avannut keskustelua juttuunsa. Ihan ymmärrettävää, kun tehdään noin yksipuolinen uutinen, joka olisi varsin helppo kyseenalaistaa. Radiossakin otsikkona oli jk:n parempi kannattavuus, vaikka Hynynen ihan oikein kyseenalaisti tuonkin. Mitään muuta perustetta otsikolle ei ole kuin halu ohjata ihmisten mielipiteitä oman ideologiansa suuntaan.

    Timppa

    Vielä siitä Ylen jutusta.  Siihen liittyvä kuva on kuusikosta, jossa on järeitä kuusiä ja sitten riukuunteneita pienempiä ja ehkä vähän nuorempia.  Yhtään taimea siinä ei näkynyt.  Kun nuo isot kaadetaan, niin ne riukuuntuneet kaatuvat myös.  Olisi ollut kiva kysellä, että missä ne taimet ovat ja millaiselta tuo näyttää, kun isot kaadetaan.

    Uutta tuossa jutussa oli, että jatkuvan kassvatuksen hakkuissa jätetään isoja siementämään.  Merkitsee siis sitä, että hakataan kuitukokoisia puita.  Ennenhän selitettiin, ettei kuitukokoisia hakata.  Jos metsässä kaadetaan vaikka kuution kuusia, niin ei sinne niitä pienempiä paljoa jää ehjiksi.

Esillä 10 vastausta, 4,181 - 4,190 (kaikkiaan 14,412)