Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 4,211 - 4,220 (kaikkiaan 14,393)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Linkki Luontopaneelin raporttiin.

    http://www.luontopaneeli.fi/ajankohtaista/luontopaneelin-raportti-jatkuvapeitteisen-metsankasittelyn-osuuden-lisaaminen-puuntuotannossa-vahentaa-luontohaittoja-ja-on-taloudellisesti-kannattavaa/

    Jos bd-strategian toteuttamiseksi lisättäisiin aluksi jatkuvapeitteisen osuus vaikka 10 prosenttiin metsämaan alasta, siitä suurin osa kertyisi varmaan jo ojitetuilta turvemailta. Lisäksi peitteisestä tykkäävien metsänomistajien maita.

    Noita prosenttiosuuksia pitäisi tarkastella jollain järkevällä mittakaavalla, esimerkiksi juuri maakuntatasolla. Tällöin jonkun metsänomistajan tila voisi olla vaikka kokonaan suojelussa, toisen kokonaan jatkuvapeitteinen ja kolmannen kokonaan tavallista talousmetsää. Nerokasta vaikka itse sanonkin!

    Visakallo Visakallo

    Kuten jokainen käytännön metsätaloutta tunteva tietää, Suomen oloissa pysyvä jk ei ole mahdollista, vaan ennemmin tai myöhemmin tuhojen ja kuusettumisen seurauksena avohakkuu on edessä. Tämän näyttää tietävän myös Luontopaneelin puheenjohtaja Janne Kotiaho. Markkinoimalla metsänomistajille pysyvää jatkuvaa kasvatusta, saataisiin heiltä myöhemmin ilmaiseksi uusia suojelualueita, koska pysyvässä jk:ssa ei voida avohakkuuta tehdä. Ennen vanhaan tuommoista olisi nimitetty huijaukseksi.

    Janne Kotiaho: ”Esimerkiksi 5–10 prosenttiyksikköä suojelutavoitteesta voitaisiin kattaa jatkuvapeitteisen metsänkäsittelyn kohteilla edellyttäen, että kohteet asetetaan maanomistajan vapaasta tahdosta kansallisen säädöksen, hallinnollisen päätöksen, tai sopimuksen perusteella pysyvästi jatkuvapeitteisen metsänkäsittelyn piiriin.”

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Voisihan niihin sopimisiin laittaa poikkeuspykälän sitä varten että alue ei uudistu? Jos peitteisen alueen kokonaismäärä edelleen alueellisesti täyttyy, tällaisilla poikkeama-alueilla ei ole merkitystä. Peitteisen metsän määrä voisi olla uusi metsäsertifioinnin kriteeri maakuntatasolla.

    Esimerkiksi tärkeät elinympäristöt ja suojakaistat ovat käytännössä jo nyt avohakkuiden ulkopuolella, mutta ominaispiirteet säilyttävät poimintahakkuut ovat sallittuja. Nämä kävisivät tuohon peitteisten määrän laskentaan suoraan. Metsäsertifiointi voidaan haluttaessa katsoa sopimukseksi ja elinympäristöjä suojaa jo metsälaki tai luonnonsuojelulaki.

    mehtäukko

    Kärvistely ja tamppaus ovat näitä Perkon laatimia työnimikkeitä metsänhoitoon.Ennen sellaisia käsitteitä ei ole ollut.

    ”…Ihehän olette metsänne hoitaneet niin turhaa on miulle valitella…” Tässä kun on mennyt aikaa ja tupakkia noiden käsittämättömien päännousemien torjunnoissa., ei valituksissa. Ei kuvion reunassa kärvistellä viisiäkymmeniä vuosia auringonnousuja odotellen! Sinne palataan tarvittaessa hoitotöihin ja eh tehdään kehityksen kuluessa.

    Jean S

    Asiallinen kysymys on myös se, onko meillä 120 vuoden päästä ylipäätään olemassa Euroopan Unionia ja sen ympäristövaatimuksia. Nyt 5-vuotiasta metsäähän voi hoitaa jatkuvan kasvatuksen periaattein ainakin 100 vuotta, pitempäänkin, jos kyse ei ole kuuselle uudistetusta kohteesta.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Luontopaneelin raportissa on yksi hyvä lause: ”Tilanteessa, jossa maanomistajilla on erilaisia tavoitteita, maanomistajasta riippumattomia yleisiä ja kaikkiin tilanteisin sopivia metsänhoidon ohjeita ei voi määritellä.”

    aegolius aegolius

    ”Tilanteessa, jossa maanomistajilla on erilaisia tavoitteita, maanomistajasta riippumattomia yleisiä ja kaikkiin tilanteisin sopivia metsänhoidon ohjeita ei voi määritellä.”

    Heh. Tarkoittaako tuo samaa kuin tämä aivan vähän muokattuna:

    Maanomistajasta riippumattomia yleisiä ja kaikkiin tilanteisin sopivia metsänhoidon ohjeita ei voi määritellä tilanteessa, jossa maanomistajilla on erilaisia tavoitteita.

    Tarkoittaa samaa, vai?

    Edit. Mietin koko virkkeen järkevyyttä. Miten siihen, voidaanko kaikkiin tilanteisiin sopivia ohjeita määritellä, vaikuttaa maanomistajien erilaiset tavoitteet?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ymmärtäisin niin, että erilaiset päätöstilanteet johtuvat juuri erilaisista tavoitteista. Jatkuvapeitteistä kasvatusmallia suosivalla metsänomistajalla on erilaiset tavoitteet ja (Tapion) ohjeet kuin jaksollista mallia suosivalla, koska suhtautuminen riskeihin ja hyötyihin eroavat.

    Timo Pukkala määritteli äskettäin Boreal Eco Forest -webinaarissa metsän tuomat hyödyt mielestäni osuvasti: tulot, monimuotoisuus, monikäyttö, säätely. Näitä pitäisi sitten miettiä kun valitsee kasvatusmallia. Laskisin ehkä säätelyyn mukaan hiilen sidonnan (merkityksessä ilmaston säätely) niin kauan kuin siitä ei saa tuloja. (Pukkala, T. 2022. Assessing the externalities of timber production. Forest Policy and Economics. Volume 135.)

    Teufelin Zumi

    Välillä kannattaa lueskella uusia asioita, vaikka on ollut kauan metsänkasvatuksen teorian ja käytännön kanssa tekemisissä. Vaikka selvällä suomen kielellä Metsätieteen Aikakauskirjasta tai Tapion suometsäosaaja-sivustolta.

    Tai vanhoja asioita.  P SW Hannikaisen Metsänhoito-oppi 3 painos 1903 vaikka alkajaisiksi.  Saisi pespektiiviä.”

    Putinillakin on unohtunut nykyaika ja tulevaisuus, lopputulos nähtävänä Ukrainassa.

    jees h-valta

    Mitä siellä sitten näkyy?

Esillä 10 vastausta, 4,211 - 4,220 (kaikkiaan 14,393)