Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 6,271 - 6,280 (kaikkiaan 10,115)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Timppa

    Meillä on korpisoiden kuusikko syntynyt ainakin joskus siten, että ojituksen jälkeen hieskoivikko on kiihtynyt hyvään kasvuun ja sitä on sitten perattu ja harvennettu.  Alle on syntynyt luontaisesti kuusikko, jonka kasvu on parantunut, kun ylispuukoivut on hakattu.

    Sitten on pienialaisia soita, joilta ojat päätyvät alapuoliseen kangasmetsään ilman yhteyttä vesistöön.  Tällaisen suon naveromätästys ja istutus kuusella antaa  erittäin hyvän tuloksen.

    En minäkään yrittäisi kasvattaa missään olosuhteissa kuusia harvassa.  Kaatumisriskin lisäksi tulee kuivumisriski.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos kyseessä on korpikuusikko, jossa kuuset ovat koko ikänsä ajan kasvaneet turpeessa, niillä on laajat juuristot. Jatkuvaan kasvatukseen siirtyminen on kuitenkin niilläkin se riskipitoinen kohta, koska alikasvoksia vapautettaessa tuulen nopeus metsän sisällä lisääntyy äkillisesti.  Jos halutaan siirtyä jiikoo:hon, puiden totuttamiseksi pitäisikin ehkä tehdä peräkkäin useita lieviä harvennushakkuita ja/tai harventaa kasvustoa vaikka jo ennen mitään varsinaisia hakkuita tekemällä ei-kasvatettavien pienpuiden ennakkoraivauksia?

    Visakallo Visakallo

    Juuri Timpan kertomalla tavalla syntyneen turvekorpikuusikon aavistus-hakkuutin aukoksi kevättalvella. Havut ja kannot korjattiin myös talteen. Keväällä istutetaan uudet kuuset. Lahoa ei hakatuissa puissa ollut.

    Timppa

    Meillä korpikuusikkojen hakkuu toivottavasti onnistuu ensi talvena.

     

    Gla Gla

    AJ: ”Se tuossa tekstissä oli käytännön kannalta merkille pantavaa, että jatkuvapeitteinen kasvatus voisi havaintojen mukaan onnistua paremmin rehevillä ojitetuilla korpisoilla kuin varpuisilla tai karhunsammalia kasvavilla rämeillä.”

    Joskus aiheesta oli puhetta. On ollut ennenkin tiedossa, että korpi on kuusen uudistumisen kannalta suotuisa kasvupaikka. Korpia on muistaakseni n. 5% pinta-alasta. Jossain Ylen(?) propagandauutisessa jk-markkinointi lavensi kuitenkin korpien suotuisuuden koskemaan turvemaita, jolloin osuus pinta-alasta kasvoi merkittävästi.

    Karummilla soilla kulkiessa huomaa kyllä heti, mitkä edellytykset luontaiseen uudistamiseen varsinkin ilman muokkausta siellä on.

    Jovain

    Kovin on rajoitettu tulkinta jatkuvasta kasvatuksesta metsälaissa ja huonosti soveltuva muuhun metsänhoitoon. Tulkinta on kuitenkin raadin mieleen. ”Pienaukon tehtävä on luoda valopuulajeille mahdollisuuksia uudistua jatkuvan kasvatuksen metsään joten se ei ole tarpeeton metsälaissa”. Ei ole tarpeeton metsälaissa ja ei ole tarpeeton nimenomaan jatkuvan kasvatuksen metsissä. Samaan syssyyn voi kysyä missä jatkuvan kasvatuksen metsät ovat. Tilastojenkin mukaan niitä on kovin vähän. ”Ongelma ei ole jos taimia ei synny ja ei senkään suhteen jos uudistamisvelvoitetta ei ole”.

    Tuskin metsänomistajat kuitenkaan näin hölmöjä ovat, sitä vastoin lain laatija tuntuu olevan ja metsien hyväksi käyttäjät. Ei koeta ongelmana, kelpaa kuitenkin tavaksi eriyttää metsänhoito. Pienaukkohakkuut luokitellaan kasvatushakkuiksi, vaikka metsänhoidollisesti kuuluvat uudistushakkuisiin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä pienaukolle on olemassa aivan luonnollinen biologinen taustakin: luonnonmetsissäkin puita kuolee joskus pieninä ryhminä. Esimerkiksi jos jokin sienitauti iskee ensin yhteen puuhun ja siitä ympäriltä kuolee muita. Pienaukoilla saadaan lisää monimuotoisuutta vaikkapa samaa puulajia tai samaa ikäluokkaa edustavaan isoon metsäkuvioon.

    Olen pitänyt niitä itselleni tarpeettomina, koska teen mieluiten suuria kuvioita, mutta niitä voi käyttää juurikin kuten Jovain eli valmiiden taimistojen vapauttamiseen tai uusien luomiseen. Useimmiten ne kuitenkin taimettuvat aikanaan ja jos niitä on paljon alueella, ne voi myös muokata ja/tai istuttaa taimettumisen varmistamiseksi. En siis poistaisi pienaukkoa metsälaista.

    Puuki

    Miten hyvin tai paremminkin huonosti pienaukot taimettuu itsestään muualla kuin rahkarämeillä ja korpimailla ?   Omien ”koealojen” perusteella ei taimetu ollenkaan heinittyvillä eikä rehevillä kasvupaikoilla.   Jos ei ole jo valmiita taimia noussut ennen hakkuuta, niin on ihan turhaa hommaa edes yrittää sillä tavalla uudistaa . Kokeilumielessä voi tietysti koettaa onneaan mutta samalla häviää tuotossa eikä metsien monimuotoisuuskaan kovin paljon parane heinäaukkojen teolla.  Vatun kasvatus saattaa onnistua suht. hyvin;   uhanalaisten metsäniittyjen normilajistoa niille tuskin ainakaan heti ilmaantuu.         Kuten on kerrottu monessa kommentissa edellä ns. kiertoajan jatkaminen (luont. uudistus/ ”jk”)  onnistuu yleensä  parhaiten   koivusukupolven kasvattamisella kuusten kasvattamisen välissä.

    Kuusikoiden suojuspuuhakkuista opittiin jo aikoinaan miten vaikea on uudistaa kangasmaita luontaisesti kuuselle.  Ei onnistu norm. (kuuselle sopivilla) kangasmailla ellei tehdä 2 x väljennyshakkuuta, sekapuuston vaatii yleensä,  ja taimia pitää olla valmiina ”näytillä”.     Olisiko se kuusten pystyssä pysyminen parantunut nyt v;n -14 jälkeen niistä ajoista (?), kun taimettuminen vaatii usein entistä harvemmaksi hakkuun (jk:n poimintahakkuu) ja korjuukelitkin on entistä vaativampia.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kuusihan tulee jiikoo-metsässä ja kaikkialla muuallakin halukkaasti valopuiden alle ja siinä torjutaan samalla isojen puiden varjostuksella heinät ja vesakko.

    Pienaukko on hieman eri asia kuin suojuspuuhakkuu, joka joutaisi jo poistaa metsänuudistamisen keinovalikoimasta aivan kokonaan.

    Sauli Valkosen ym. tutkimusten mukaan pienaukot taimettuvat hyvin, ainakin niillä paikoin joissa heinä ei ole ongelma. Näitä mahdollisuuksia löytynee enemmän pohjoisosasta maata kuin etelän reheviltä kasvupaikoilta. Lisäksi pienaukkoja voi tehdä männyn uudistamiseksi karummilla kankailla.

    mehtäukko

    Samaan syssyyn voi Joovainille todeta että jk metsiä ei ole paljon missään. Miksi, siksi että kannattamaton menetelmä yleisessä mittakaavassa.

    Ja nimenomaan pienaukon uudistus ei onnistu heinikon ja vesakon vallattua valossa tilan.

Esillä 10 vastausta, 6,271 - 6,280 (kaikkiaan 10,115)