Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

  • Tämä aihe sisältää 9,844 vastausta, 120 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten AvatarMakarov toimesta.
Esillä 10 vastausta, 7,211 - 7,220 (kaikkiaan 9,844)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    On turha luulla  eu-pökkelönä  hinnannousuja jos myyjä ei osaa sanoa tuotteelleen hintaa!   Silloin kun joku  selittää mo lle perusteita yhteiskunnan tarpeista  hän on huijari .  Verot  30 – 99% maksettu ym leimamaksut !

    R.Ranta

    Pitää ymmärtää mistä puhutaan. Eihän siinä Visa väitetty, että kannattavat metsänhoitotoimet eivät lisäisi nettokantorahatuloja ja kansantalouden ylijäämää. Siinä vain annetaan ymmärtää, että tavoite on kannttavuus, eikä puuntuotos.

    En Gla nukkuisi yötäni rauhassa, ellei minulla metsieni kanssa olisi suhteellisuudentajua. Jos pari n. 10 aarin pienaukkoa veisi yöuneni, niin mukavat  metsähommat pitäisi heti lopettaa. Toisen vieressä on ylispuukoivuja, jonka alle on kehittynyt aivan hyvä kuusikko. Saattaa olla, että kolmen prosentin korolla kuusentaimien istuttaminen voisi olla tuossa kohteessa vielä kannattavaa, mutta 4 % on jo hyvin todennäköisesti liikaa. Pieni kohde ja ellen itse ehdi sitä tekemään, niin iso vaiva ja kalliskin ja kannatavuus kyseenalainen.

    Sekin on aivan selvä, että paljon, paljon on kannattaviakin toimia on jäänyt tekemättä. Mutta kuten aiemmin kerroin, niin tuon inhimillisen tekijä vuoksi aika on menettänyt merkitystään.

    Ei kai kustannuksista välittämättömän määrittely periaatteena mikään ongelma ole. Sillä tietenkin tarkoitetaan kustannuksia, jotka eivät ole kannattavia. Mitä se sitten tarkasti ottaen missäkin tarkoittaa, sitä emme tiedä kukaan, kun tulevaisuus on tuntematon.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    inhimillisen tekijä vuoksi aika on menettänyt merkitystään

    Yhtä kryptinen lausuma kuin Tahvosen väite kansantalouden ylijäämästä.

    Tomperi

    Jatkuva kasvatus on huono nimi, kaikki metsäthän kasvavat, välillä vähemmän välillä enemmän. Parempi nimike ois ”eri ikäisrakenne” kasvatus.

    Eteläisen Saksan mallin mukaisesti. Varsinkin eteläiseen Suomeen se sopisi hyvin kun on rusaasti puulajeja.

     

    Gla Gla

    Onko meitä nyt valistettu professoritason tiedolla, jonka mukaan kannattamattomia investointeja ei kannata tehdä?

    Eikä siinä vielä kaikki. Tietoa siitä, mikä on kannattamaton investointi, ei ole. Mutta jatkuva kasvatus saadaan tältä pohjalta laskettua jaksollista kannattavammaksi.

     

    Gla Gla

    Pahoittelut muille, mutta kun Tomperi otti asian puheeksi, en saa pidettyä suutani kiinni.

    Ei ole olemassakaan jatkuvaa kasvatusta. Reima ihan oikein totesi tekevänsä poimintahakkuun. Seuraava omistaja tekee seuraavan hakkuun ja se voi olla poimintahakkuu, alaharvennus, yläharvennus tai vaikka avohakkuu. Onko metsiä siis kasvatettu siihen saakka jatkuvana? Jos on, silloin kaikki metsät ovat jk:ta avohakkuuseen saakka.

    Tässä ei ole järkeä, joten oikea tapa on puhua hakkuutavoista. Metsää voi kasvattaa tasarakenteisena tai erirakenteisena, peitteisenä tai hakata aukoksi ja uudistaa se taimikkovaiheen jälkeen peitteiseksi.

    Itsekin kasvatan erirakenteisia kuvioita, mutta niille on suunnitelmissa tehdä myöhemmin avohakkuu. Väliin mahtuu ehkä kaksi harvennusta.

    Perko

    Mites se kasvatus on vaikuttanut?   Mie oon seurannut vain kasvua.

    Visakallo Visakallo

    Meistä palstalaisista ainakin huomaa, että suurin osa on kasvatettuja, mutta muutama on vain kasvanut.

    R.Ranta

    AJ:n Kryptinen = salaperäinen, arvoituksellinen, vaikeaselkoinen.

    Eikö ihminen ole yleensä enemmän tai vähemmän mukavuudenhaluinen? ”Hullu paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä.” Jos AJ on hankkinut metsää ja saanut sieltä , ostohinnan, uudistus- ym. kuluineen kaikki, niin tilannehan on silloin riskittä hallinnassa ja voi nukkua yönsä rauhassa ja vaikka aamusta vähän pidenpään. Jos taas velanmaksu painaa päälle, niin minusta on luonnollista, että pyrkii ja on vähän pakkokin pyrkiä tehokkuuteen. Ei em. minusta mitään kryptistä ole.

    Sama koskee ikääntymistä, jos toimeentulo on muutenkin turvattu. Ei mielellään enää tehdä työllistäviä liikkuja, kuten avohakkuita joista seuraa uudistamistyömaa jne. Luulen, että luonnonsuojelukysymykset jne. nousee myös enemmän tapeetille. Sanotaan, että poikkeus vahvistaa vain säännön. (Timppa) Itse koen ainakin tämänsuuntaista.

    Jos ja kun näin yl. on, metsät pitäisi saada siirtymään huomattavasti nuorempana seuraavalle sukupolvelle. Siksi otin kantaa verokysymykseen. On AJ ongelmallista, kuten sinäkin olet kohdaltasi kertonut, että siirtotilanteessa metsistä osa on myytävä pohjineen. Minusta verotus tulisi lähteä tällaisella ylisukupolvisella toimialalla siitä, että veroa peritään silloin ja vain silloin, kun tuloa metsästä syntyy. Jos etukäteen maksettu vero voidaan metsästä tulouttaa vasta kymmenien vuosien kuluttua, niistä on korkoineen kasvanut suuria summia ja tuhota järkevää taloudenpitoa.

    Minustakin se on Gla outoa, että tällaisista professorin itsestään selvyyksistä pitää keskustella. Siitä olemme samaa mieltä, että jokaisessa hakuussa joudutaan aina uudelleen pohtimaan, miten olisi viisasta toimia. Me nyt vain elämme sellaisessa maailmassa, missä tulevaisuus on tuntematon. Vaikka näin on, niin silti pyrimme ennustamaan tulevaisuutta olemassa olevan tiedon varassa, investointeja tehdessämme.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    No, ehkä tuo nyt vähän selvitti RR ajatteluasi. On kuitenkin hieman ristiriidassa sen kanssa, että olet tuonut toistuvasti esiin että metsään investoitaessa saa käyttää vain ja ainoastaan NNA-laskelmaa ja vaihtoehtoisten vastaavan riskin sijoitusten tuottoja. Nyt metsätaloustoimenpiteiden päätöksenteossa saisikin käyttää lisäksi kokonaistaloustilannettaan, eli koron ja tehokkuuden vaatimus ei olisikaan iäkkäällä vakavaraisella metsänomistajalla yhtä korkea kuin nuorella ja velkaisella.

    Ehkä päätöksenteossa saisi käyttää jopa muita arvojaan ja tavoitteitaan kuin puuntuotannon kannattavuuden maksimointi? Ei siinä mitään, jokainen tekee niin kuin kulloinkin parhaaksi näkee. Itsellänikin on ollut aiemmin rahantarve päällimmäisenä ja myöhemmin muiden tavoitteiden  (kuten monimuotoisuuden edistäminen ja virkistys) paino on kasvanut päätöksenteossa.

    Olen kyllä samaa mieltä siitä, että metsäverotuksen painopistettä olisi hyvä muuttaa omaisuuden verotuksesta tulojen verotuksen suuntaan. Sekin jo parantaisi tilannetta, jos perintöverot voisi vähentää täysimääräisesti puunmyyntitulojen veroista. Lisäksi metsän perintöverokohtelun suuri ero maatalouden ja metsätalouden sukupolvenvaihdoksissa on kummallinen jäänne.

Esillä 10 vastausta, 7,211 - 7,220 (kaikkiaan 9,844)