Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 7,601 - 7,610 (kaikkiaan 14,357)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Perko

    Paljaaksihakkuu on vallannut 70 vuotta  yksin systeemin. Koneet ja henkilöstö ovat siihen koulutettuja ja kouluttamatta. Jatkuvapeitteisen metsän käsittelyyn on huonosti sopivaa kalustoa eikä käyttäjät ole harjaantuneet siihen, vain harvat  ovat sisäistäneet ajatuksen.  Opastukseen suhtaudutaan vähätellen eikä kalustoa olla hevin muuttamassa kohteeseen sopivaksi.     Puunhinnalla jo pyritään vaikuttamaan  kun poiketaan paljaaksihakkuusta.   Jäljelle jätetyt valtaisat urat ja rikotut puut  juurivaurioineen eivät urakoitsijoita kiinnosta. Vika ei  ole metsänomistajasta, tai tahdosta hoitaa metsäänsä vaan näistä itsetietoisista väärän asenteen ”metsureista”.

    Metsuri motokuski

    Minkälaista kalustoa kaipaat metsäsi hakkuisiin ?

    Perko

    Mestari Motokuski  , tuota sopii miettiä, että miten haitat ja vahingon voi välttää. Mitä esität ammattilaisena?

    Metsuri motokuski

    Niin. Minusta jatkuvan kasvatuksen hakkuu jos se tehdään niin kuin oppaat sen suosittavat tekevän vaatii aika ison kaluston.  Kalustohan määräytyy maksimi puiden mukaan.  Jos poistettavat puut ovat edes osin päävaltapuita ja ovat siellä yhden – kahden motin puita niin suurin käytettävissä oleva kalusto niitä tarvitaan nuijimaan. Lähtökohta kaikessa hakkuussa on konekaluston kokoa arvioitaessa maksimi poistettavien puiden koko ja niiden käsittelyyn sopiva kalusto.

    mehtäukko

    ”…Vika ei  ole metsänomistajasta, tai tahdosta hoitaa metsäänsä vaan näistä itsetietoisista väärän asenteen ”metsureista”…” Millä lailla tuo on oikeutettua arvostelua, kun ottaa vaan itse moottorisahan ja kaatovängän kiinni rukkasiin? Siinä saattaa ajatuskin sisäistyä…

    ”..Puunhinnalla jo pyritään vaikuttamaan” -väite perustuu kateuteen, kun naapuri saa tietysti käytännön mukaan paremman hinnan korjuutekijöiden perusteella. Kalustoa sinällään on, eikä sitä kukaan muuttaisikaan miksikään olemattomien jk-määrien takia.

    Perko

    Entisenmetsurin on  kaatoraudan ja vänkärin kanssa melko turhaa  pohtia  harvennuskoneiden  kehitystä.  Kanadan metsurit nousivat puuhun  ja katkoivat  latvasta  alkaen.  Siinä ei montaa aaria  tuhottu valmista metsää, tuohon ei ole  vielä koneet kehittyneet.. ” Hakkaajilla on  kiire eivät  jouva konetta puottamaan  lavetilta” sanoi esimies.    Tuo saattaa vaikuttaa hakkuun jälkeenkin.

    Koivuntuoksuista Juhannusta  kaikille palstanlukijoille!

    mehtäukko

    Kyllä täältä Perko löytyy helikopterit kiikuttamaan puita, mutta ei taida löytyä metsureita eikä lystille maksajaa?! Puunkorjuussakin ja menetelmissä kun on vaan pakko sen jatkuvuuden turvaamiseksi ajateltava tarkoituksenmukaisuutta ja kannattavuutta…

    Joo, kesä on parhaimmillaan, lämmintä ja vettä sataa. Männyntaimikoissakin  jo yli 30 senttiä vuosikasvua…

    Mehtäakka

    Perko kirjoittelit asiaa,

    Kyllä jatkuvan kasvatuksen jälki oli kaameeta katsottavaa. Jopa metsäyhtiön puunostaja totesi  tultuaan paikan päälle ”onpa rivon näköistä”, sitä sanaa tuskin helposti käytetään.

    Ohjeistus paperilla hakkuuseen oli erittäin hyvin suunniteltu, siitä ei moitittavaa.

    Mutta miten valikoitui motomies siihen työmaalle oli suuri virhe. Olen sitä mieltä että puukauppaa valvovan asiantuntijan olisi pitänyt hoitaa tehtävänsä ( siitähän maksettiin) ettei juuri ”koulun penkiltä” tullutta motomiestä päästetä puikkoihin tämmöisessä hakkuussa, kokemus puuttuu. Tuhoa tuli  tuhottomasti ja uusinta hakkuu parin vuoden päästä, ettei juurista (ajourat)tärvellyt puut kaadu,  latvasta poikki, hakkuussa tärveltyneitä puita, monihaaraisia, edell. hakkuissa kolhiintuneita puita, ja jne…….. jätettiin pystyyn, vaikka ohje oli kaataa ne.

    Ja kun huomattiin että nyt menee päin h…tiä yritettiin kaikin mahdollisin keinoin tavoittaa valvojaa, siinä ei onnistuttu, vaikka luvattiin että saa soittaa.

    Tämä oli MO  omaisuuden tärvelemistä, tämmöisestä ei ollut tehty sopimusta.

    Ajatus todella hyvä, mutta lopputulos Susi!

     

     

    Tämä

    Perko

    Se puunostaja on laitettava tilille  tuhosta!  Sopimuksen mukana on ollut ohjeistus jota on tullut noudattaa ja sen perusteella voi hakea korvauksen ostajalta.  Ostaja on se joka puhuttelee tuhontekijöitä ja maksaa virheet pitkälle tulevaisuuteen.  Yrittävät kierrellä vastuutaan siirtämällä  käräjät myyjän ja  hakkaajan väliseksi.  Älä anna periksi!   Hyvää juhannusta !

    Timppa

    Ohjeet on tietenkin helppo kirjoittaa.  Jospa se metsä ei taivu niihin ohjeisiin.  Kun puu kaatuu, niin se kaataa tai vioittaa pienempiä.  Kun moto vetää puun kaatopään rullien läpi, niin  sen oksisto lakaisee suurelta osalta ne pienemmät puut, jotka säilyivät vielä kaatovaiheessa.  Siis sitä saa mitä tilaa.  Ei kannata valittaa.  Jälki on tosiaan rivoa, mutta parempaan ei ole mahdollista.

    Valittaa kannattaa kahta asiaa.  Siis ensimmäisen aiheuttajan näkee peilistä.  On uskottu vääriä profeettoja.  Sitten puunostajan rooli.  Ammattitaitoinen olisi joko kieltäytynyt kaupasta tai kirjoittanut sopimukseen sellaisen lauseen, että hakkuu suoritetaan näin, muttei ostaja vastaa siitä tyydyttääkö jälki ostajaa tai ei.  Nyinen ilmapiiri ei kuitenkaan kannusta kertomaan asioista rehelliseesti etukäteen.  Eletään toivotaan, toivotaan-maailmassa

    Rakennusalalla on toisenlainen systeemi.  Rakennusurakan yleisten sopimusehtojen mukaan urakoitsija vastaa rakennuttajan laadittaman virheellisenkin suunnitelman aiheuttaman vian korjaamisesta, jos suunnitelmavirhe oli sellainen, että se olisi ammattitaitoisen urakoitsijan pitänyt huomata.  Urakoitsija vapautuu vastuustaan kuitenkin, jos reklamoi suunnitelman virheestä.  Näitä reklamaatioita jouduinkin rakennusliikkeen johtajana allekirjoittamaan.  Näin pitäisi siis myös puunostajien toimia

    Sitä en koskaan tule ymmärtämään, miksi joku harjoittaa jatkuvaa kasvatusta, jossa metsä uudistuu tosi huonosti.  Kasvaa tosi huonosti,  Ja puusta saadaan tosi huono hinta.  Toki sopivalla suolla ymmärrän, mutta näitä kelvollisia tilanteita on todella vähän.

Esillä 10 vastausta, 7,601 - 7,610 (kaikkiaan 14,357)