Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 7,661 - 7,670 (kaikkiaan 14,375)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • Timppa

    Tällainen meni vastineeksi Norokorven juttuun.  Saa nähdä kelpaako moderaattorille.

    ”Monimuotoisessa, eri-ikäisrakenteisessa metsässä on rikas elonkirjo, joka sisältää kaikkia luontaisia puulajeja ja myös lahopuuta.”

    Kävin kerran tutustumassa Luken jatkuvan kasvatuksen koealaan Lapinjärvellä.  Kaikki taimet olivat kuusta. En usko, että ne muuttuisivat myöhemminkään muiksi puiksi. Sen sijaan lukuisissa teettämissäni aukoissa on kyllä kolmen puulajin metsiä silloin, kun maapohjaolot sen sallivat. Turha on kuitenkaan yrittää kasvattaa kuivailla tai kuivahkoilla kankailla muuta kuin mäntyä. Lehtomaisille kankaille mänty ei puolestaan sovellu muuten kuin yksittäisinä puina. Kuusi on biologisesti varma valinta, jonka seurana koivua pystyy kyllä kasvattamaan, jos hirvieläimet sen mahdollistavat.

    ”Aidolla jatkuvalla kasvatuksella metsät pidetään jatkuvasti monimuotoisena sekametsänä hyödyntäen lajiston luontaista dynamiikkaa. Sellaisessa ympäristössä taloudellisesti haitalliset tuhot pidetään minimissään.”

    Historiasta tiedämme, että ”lajiston luontainen dynamiikka” lähes hävitti Suomen metsät ja siirtyminen boreaalisten metsiemme todelliseen  luontaiseen uudistumisdynamiikkaa-avohakkuisiin on yli kaksinkertaistanut niiden kasvun.

    On järkyttävää, että metsätieteen tohtori yrittää tyrkyttää täysin metsiimme soveltumatonta metsänkäsittelyä. Kummallista on se, ettei hän näytä tietävän, että metsissämme on erilaisia kasvupaikkoja, jotka määrittelevät niille parhaiten soveltuvat puut.

     

    Kurki Kurki

    Kävin klikkaamassa melkein kaikille kommenteille  ”Hyvin argumentoitu”.

    Olen huomannut saman kuin eräs kommentoija. Kuusi metsässä polulla on paljon juuria pinnassa, jotka rikkoutuvat jo ihmisen painosta päälle astuessa.

    Timppa

    Lisää vastinetta Norokorvelle:

    Minua kiinnostaisi tietää se miksi juurikääpä on Etelä-Suomessa yleinen, mutta Keski-Suomessa esimerkiksi Saarijärvellä aika vähälukuinen. Viimeksi siellä suoritetussa lähes 100-vuotiaan kuusikon avohakkuussa lahokuusta oli n 2 % kuusien määrästä n 350 m3/ha ja jos mahdollista kasvutappiota ei oteta huomioon, niin myyntitulo oli 1,5 % pienempi kuin täysin ehjän metsän.

    Vaikkei jatkuvan kasvatuksen hakkuussa olisi yhtään lahokuusta, niin jatkuvan kasvatuksen heikko kasvu ja se, että keräämme päätehakkuukuusikoiden latvusmassan talteen, johtaa siihen, että jaksollinen kasvatus on vähintään 50, joskus 100 % kannattavampaa kuin lehtomaisten kankaiden jatkuvan kasvatuksen yritelmät.

    Jatkuvaa kasvatusta mainostavat, myös Norokorpi, ”unohtavat” säännönmukaisesti merkittävän bioenergialähteen latvusmassan. Ovatko heidän mielestään fossiiliset polttoaineet siis parempia.

    Kyllä tyvilaho tulee olemaan jatkossa entistä harmillisempi. Se mahdollistaa nimittäin kirjanpainajien leviämisen. Myrsky saattaa kaataa metsän keskeltä muutaman lahovikaisen puun, joissa sitten kirjanpainajat sikiävät ja leviävät viereisiin terveisiin puihin. Ongelman ratkaisuksi ei todellakaan kelpaa se, että edistetään lahovian leviämistä juuriyhteyksien kautta hitaasti kasvavissa jatkuvan kasvatuksen metsissä. Ratkaisu on kasvattaa viljelykuuset mahdollisimman nopeasti hakkuukypsiksi.

     

    mehtäukko

    On lisäksi häiritsevä seikka se, että missään jutussa ja mainoksessa energiapuun korjuussa ei näy eikä kuulu kantokäsittelystä yhtään mitään. Isossa mitassa ep korjuu ei voi olla vaikuttamatta tautitilaan.

    Gla Gla

    Norokorven kirjoitus on taas yksi esimerkki siitä, miten jk-markkinoinnissa muuttuu velatkin saataviksi. On kiinnostavaa, jääkö metsäalan reaktiot muutaman yksityisen toimijan sinänsä asialliseen, mutta silti vain muiden mielipidekirjoitusten massaan hautautuvaan vastineeseen. Jos jää, miksi tilanne on tämä. Miksi esim. luontojärjestöt reagoivat heti, jos joku heittää ajatuksen luontoa koskevasta asiasta. Esim. hallitusohjelman kirjauksiin merimetsojen tai hanhien metsästyksestä tai Ahvenanmaan maakuntahallituksen päätöksestä merikotkan metsästykseen liittyen näkemykset pääsee heti valtakunnallisiin medioihin.

    Petkeles Petkeles

    Onkohan nyt pientä ekskluusiota havaittavissa?

    Tuo Noriksen kirjoitushan on yksi metsäalan reaktio. Toivotaan tosiaan, että joku neropatti laatii sen perinteisen vain avohakkuu auttaa – tyylisen kirjoituksen. ?

    Rane

    Petkeles taas oikeassa,tosin ”vain avohakkuu auttaa”-artikkeli on jo tehty.

    Metsälehti Saksassa: Kuusikot tekevät kuolemaa, tuho jatkuu – Metsälehti (metsalehti.fi)

    Gla Gla

    Tuo Noriksen kirjoitushan on yksi metsäalan reaktio.”

    Puhuin metsäalan reaktiosta Norokorven kirjoitukseen, jossa käännetään vallitseva tutkimustieto päälaelleen ilman näyttöjä vaihtoehtoisen totuuden pätevyydestä.

    On kuitenkin hieno havaita, että kommenttiosiossa läheskään kaikki ei niele enää ihan mitä tahansa pöljyyksiä. Hesarissa näkyy vain muutama kommentti, mutta esim. merimetsojen ja hanhien metsästystä koskevissa Ylen jutuissa esitykset saavat paljon suosiota, samoin peukutusten määrä metsästystä puoltavissa kommenteissa.

    Mikä mahtaa olla siihenkin syynä, että kun keskustan suunnalta tällaista esitetään, silloin vastaanotto on paljon laimeampi. Se mielletään vain tukipolitiikaksi maaseudulle. Mutta kun kokoomus ja persut on asialla, suhtautumistapa muuttuu. Nyt tarvitaan vielä metsäalan keskusteluun Orpolta jämäkkä ote ja EU:ssa myyräntyön tekijät kuriin.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Samaisessa Hesarissa on tänään myös Ilvesniemen, Luukkasen ja Pohjosen mielipidekirjoitus metsävarojen lisäämisestä. Ihan perinteisen metsänhoidonkin keinoin voidaan tehdä hyvää ilmastotyötä ja luontokadon torjuntaa. Ei globaaleja ongelmia ratkaista pelkästään suojelulla tai jatkuvalla kasvatuksella.

    Perko

    Kysyn,  kuinka monta teloilla-ajoa  ennen paljaaksihakkuuta  metsäänne tehdään?   Tuottamaton  metsässä russaaminen rankalla kalustolla jopa sulanmaan lumettomalla pohjalla on tyäysin idioottimaista. Pohtikaa vaan mistä johtuu lahotus metsässä  homeet monet muut vauriot.  Tuottavaa myyntiä niistä ei  tule..  Tuulet runtelee aukonreunoja ja kaataa puita joista lahot leviää.

    Monikerrosmetsässä vältetään  turhat maan ja juuriston murjomiset keräämällä vain myyntipuu ja samalla kone voi tehdä  muut harvennukset  kun keli on sopiva.   Sekametsänä, koivuja ja muita ravinteita tuottavia kasveja sallien  sopivalla tiheydellä puut kasvaa lustoa kaksikertaa nopeammin tasaikäiseen verraten.  Tutkimuksen perusteella monikerrosmetsä josta tehdään jatkuvaa myyntiä  kestää tuulta paremmin kuin tasaikäinen  jolle etenkin aukkoreunat ovat paha ongelma.   Luonnonmonimuotoisuus  ja hiilitase säilyy.

Esillä 10 vastausta, 7,661 - 7,670 (kaikkiaan 14,375)