Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 7,671 - 7,680 (kaikkiaan 14,375)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Eikös teloilla ajoa tule molemmissa malleissa kiertoajan mittaisena aikana suunnilleen yhtä monta kertaa. Jatkuvan mallin harvennusten väli on samaa luokkaa kuin jaksollisen mallin hakkuiden välinen aika eli 10-30 vuotta – sijainnista, puulajista ja kasvupaikasta riippuen.

    Visakallo Visakallo

    Mitähän Perko nyt oikein tarkoittaa? Eihän jaksollisessa kasvatuksessa käydä kiertoajan aikana kuin pari kertaa korjuukoneiden kanssa metsässä, ja silloinkin liikutaan vain samoilla ajourilla. JK:ssa metsässä ajellaan koneilla eri paikoissa ties kuinka monta kertaa.

    Gla Gla

    Taas kääntyi musta valkoiseksi. Sekametsä ei ole jk:n piirre, sekapuustoa tulee metsään avoimen vaiheen kautta.

    Kaksi kertaa nopeammin on tietysti totta, kun valitaan verrokki sopivasti. Tutkimuksen mukaan jk:ssa kuusen alikasvos kasvaa 1,3-metriseksi 30-50 vuodessa, joten kaksi kertaa nopeammin voi olla hyvinkin varovainen arvio.

    Jatkuvaa myyntiä monikerrosmetsässä ei ole ongelma juurikäävän suhteen, mutta jaksollisessa se on? Näin, vaikka monikerrosmetsässä isot puut vaurioittaa kaatuessaan pieniä ja samalla tavalla koneilla metsässä ajellaan kuin jaksollisessakin.

    Se ero toki jk:ssa on, että kasvun hidastuessa hakkuiden määräkin vähenee eli metsä käytännössä rauhoitetaan metsätalouden toiminnalta. Vasta kun joku näkee siinä haaskattua pääomaa, aloitetaan alusta ja silloin tarvitaan sekä rahaa, että järeitä viljelymenetelmiä.

    Jovain Jovain

    Toki bisneksenä menee, siihen laki antaa selkänojan, sitä myös käytetään. Pääomat talteen ja loput jk vertailuun. Ei jokin yksittäinen Lapinjärven kuusikko tai Konneveden tuhometsä riitä osoittamaan jk:n heikkoutta. Vallankin, kun täällä raati, joilla ei ole jk tuotantoa, esiintyvät parhaina jk asiantuntijoina. Tässä ei ole laitaa, että metsäasiantuntijoina tutkija tai tutkijat ulkoistetaan metsää ymmärtämättöminä. On varsin yksinkertaista raadilta osoittaa metsän tuottoja, laittaa puut pinoon ja vertailla jäljelle jäävää jk tuottoina.

    Timppa

    Vallankin, kun täällä raati, joilla ei ole jk tuotantoa, esiintyvät parhaina jk asiantuntijoina. Tässä ei ole laitaa, että metsäasiantuntijoina tutkija tai tutkijat ulkoistetaan metsää ymmärtämättöminä.

    En ole väittänyt olevani jk:n paras asiantuntija.  Metsissä olen liikkunut kymmeniä vuosia, mutta vielä ei ole tullut vastaan kohdetta, jossa vähän mielikuvitusta käyttäenkin voisi uskoa metsän pysyvän peitteisenä ja samalla uudistuvan jatkuvasti  useamman puulajin metsänä.  Jos sinulla Jovain tällainen ihme on, niin lähetä ihmeessä kuvia, jottei täällä tarvitse olla olla pimennossa.

    Jos metsätieteen tohtori tarjoaa Suomen metsien käsittelylle vain yhtä vaihtoehtoa, niin kyllä silloin voi pitää häntä täysin metsää ymmärtämättömänä.  Tai sitten sitten patologisena valehtelijana, joka yrittää johtaa lukijoita harhaan.  Kummasta on kyse Jovain?

    R.Ranta R.Ranta

    Eikö sinusta Gla jatkuva kasvatus ole lähempänä koskemattoman metsän tilaa, kuin jaksollinen kasvatus?

    Luonnossa yl. vanhemman pään kautta puut poistuu, eikä kaikki kerralla kuin jaksollisessa.

    Luonnontilainen poikkeaa molemmista, kun puut jäävät metsään lahoamaan.

    Kyllä tosiasiat pitää tunnustaa. Se on kokonaan toinen kysymys, mikä arvo millekin näkökulmalle halutaan antaa.

    Jos maksimoimme jotakin näkökohtaa, niin yleensä se on joltakin toiselta näkökannalta pois.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kolumnini Metsämakasiinissa (4/2023 s. 63) ehdottaa ratkaisuksi metsämosaiikkia, eli aluetasolla olisi sekä peitteisiä että avoimia alueita sopivana koktailina. Optimitilan lähestyminen edellyttää hieman lisää jatkuvapeitteistä käsittelyä siihen sopivissa kohteissa.

    suorittava porras suorittava porras

    Jos emme olisi vähän ”maksimoineet” puuntuotantoa , ei olisi nykyistä määrää teollisuutta ja eläisimme huomattavasti nykyistä vaatimattomammin.  Se, että jotkut vain ottavat metsästä välittämättä metsänhoidosta ja uudistamisesta, on selkeää ryöstötaloutta.

    Gla Gla

    RR: ”Eikö sinusta Gla jatkuva kasvatus ole lähempänä koskemattoman metsän tilaa, kuin jaksollinen kasvatus?”

    Ei ole. Molemmat ovat talousmetsiä ja siten yhtä kaukana luontaisesta metsästä. Tai ehkä pitäisi sanoa, ettei talousmetsän vertaaminen luontaiseen ole millään tavalla kiinnostava kysymys. Ei talousmetsän tarkoitus ole matkia luontaista metsää.

    ”Luonnossa yl. vanhemman pään kautta puut poistuu, eikä kaikki kerralla kuin jaksollisessa.”

    Ei pidä paikkaansa. Luonnossa isomman tuhon jälkeen alueelle tulee pioneerilajisto, joka voi olla hyvinkin tiheä. Tämä karsiutuu ensin alhaalta ja vasta myöhemmin ylhäältä. Luonnossa ylipäätään suurimmat puut pärjää parhaiten, varjoon jääneet menestyy paljon heikommin ja häviävät kilpailussa. Eri lajit pärjäävät kilpailussa eri olosuhteissa, esim. mänty pärjää kisassa muita vastaan karummilla paikoilla ja siten korjaa potin siellä, vaikka mänty vielä paremmin kasvaakin rehevillä paikoilla. Näinhän se luonto toimii, vaikka jk-markkinointi yrittää tätäkin perusasiaa kääntää päälaelleen.

    ”Kyllä tosiasiat pitää tunnustaa.”

    Mistä asioista nyt mahtaa olla kyse?

    ”Se on kokonaan toinen kysymys, mikä arvo millekin näkökulmalle halutaan antaa.

    Jos maksimoimme jotakin näkökohtaa, niin yleensä se on joltakin toiselta näkökannalta pois.”

    Tietysti. Luonnon tavoitteena ei ole kasvattaa puita ihmisen tarpeisiin. Siinä kokonaisuudessa on luonnolla omat mekanisminsa, minkä takia luonto muodostuu sellaiseksi kuin muodostuu. Esimerkiksi myrsky- tai hyönteistuho ei ole luonnossa tuho, vaikka ihminen sitä tuhona ymmärtää. Luonnossa se on vaan normaalia kiertoa, jolla on omat vaikutuksensa jatkuvuuteen ja lajiston selviytymiseen.

    Jovain Jovain

    Timppa: Ei tässä asiantuntijoita olla ja ei se jaksottaisen metsäkään vielä jk metsä ole. Siirtymävaiheesta on kysymys ja harvalla niitä jk metsiä on. Tutkimusmetsiä on ainakin 70 luvulta lähtien ja tutkijat ovat alan tutkijoita, eivät voi kovin paljoa väärässä olla.  Käytännön metsänhoidossa mennään tällä hetkellä siirtymävaihetta, se ei ole vielä mikään lopullinen totuus. Ei senkään suhteen, kun metsät voidaan pilata liiallisella puustopääoman poistolla ja kun se kohdistuu nyt jk metsänhoitoon. On muodikasta tällä hetkellä.

Esillä 10 vastausta, 7,671 - 7,680 (kaikkiaan 14,375)