Keskustelut Metsänhoito Jatkuva kasvatus käytännössä.

Esillä 10 vastausta, 7,681 - 7,690 (kaikkiaan 14,378)
  • Jatkuva kasvatus käytännössä.

    Sain seurata vierestä erästä jatkuvan kasvatuksen ” koealaa”

    Eräs sijoittajayhtiö reilu 10 v sitten arveli säästävänsä uudistuskuluissa ja hakkuutti aika suuren kuvion tähän malliin.

    En ollut ainoa, joka tätä kävi ihmettelemässä, huonolaatuisia kuusen kärähköitä ja koivuja ehken 600 runkoa / ha.lla.

    Oli ihan mielenkiintoista seurata metsän kehitystä, tai oikeammin kehittämättömyyttä.

    En tiedä sanoa, kuka tämän pöljyyden lopulta huomasi ja tänä talvena oli tämä metsä käyty pistämässä aukoksi.

    Siinä meni toistakymmentä vuotta lähes hukkaan, tuskin kasvua oli tuolla kuviolla kiintoakaan ha.lla.

    Lieneekö ryhmäläisillä omakohtaista kokemusta tai näkemystä tästä kasvatus mallista ?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei luonnossa muuta olekaan kuin siirtymävaiheita. Hyvin harvoin ja vain erikoistapauksissa voinee toteutua ikiliikkuja, jota voidaan hoitaa pitkään peitteisenä mikäli päätuotantosuunta on puuntuotanto.

    Gla, mieti asiaa muiden eliöiden kuin meidän ihmisten kannalta. Harmittaisiko, jos 90 prosenttia metsästä olisi niin kaukana luonnontilasta, ettei elinmahdollisuuksia juuri sinun edustamallesi lajille löydy. Luulen että harmittaisi kyllä.

    Gla Gla

    Sähköpostiini tuli juuri tiedote jostain kansalaisten mielipiteitä selvittäneestä tutkimuksesta. En ole tutkimukseen perehtynyt, mutta siinä ilmeisesti annettiin kolme vaihtoehtoa. Näistä kansa valitsi monimuotoisuushyötyjä korostavan suosituimmaksi.

    Tässä on se ongelma, että luodaan malli, joka pitää sisällään annetut reunaehdot. Ne on kuitenkin vain jonkun määrittelemä mielikuva sen mallin sisällöstä.

    Minun talousmetsäni ei ole yhdenkään aarin osalta luonnontilaista, silti pidän luontoa talousmetsäksi monimuotoisena. Löytyy todella järeää puustoa nuoremman päällä kuten suuria haapoja. Sitten löytyy suht tasarakenteista sekametsää, löytyy koivikkoa, jossa kuusi nousee alta, löytyy leppiä koivikossa ja isompien valtaojien reunoilla, löytyy hyvin erirakenteista sekapuustoa, löytyy raivaamattomia tiheikköjä jne. Minusta ei siis pidä luoda mielikuvia, ettei metsien lajistolle elinmahdollisuuksia löytyisi. Onhan jopa punaisen kirjankin mukaan metsät ainoa luontotyyppi, jossa kehitys ei ole mennyt huonompaan suuntaan. Yhtä hyvä tilanne ei ole esim. niillä luontotyypeillä, joihin ihmisen vaikutus ei ulotu tai ihmisen vaikutus on hiipumassa, kuten ns. perinneympäristöt.

     

    Timppa

    Tutkimusmetsiä on ainakin 70 luvulta lähtien ja tutkijat ovat alan tutkijoita, eivät voi kovin paljoa väärässä olla.
    Olin muutama kymmentä vuotta sitten koulutustilaisuudessa, jonka aiheena oli jatkuva kasvatus.  Esitelmöitsijöinä Sauli Valkonen  ja Erkki Lähde.  Valkonen siteerasi Suomen, Ruotsin ja Norjan metsäntutkimuslaitosten tuloksia, joiden mukaan jaksollinen on 20-40 % edullisempaa.  Kertoi myös, että joku ruotsalainen tutkimus lopetettiin, koska mitään uudistumista ei tapahtunut.  Erkki Lähde taas kertoi, että jatkuva kasvatus on 40 % edullisempaa.  Kun tulokset ovat tällaiset, niin selvää on, että Lähde on väärässä ja todella paljon.

    Omalta osaltani luotan metsistämme mitattuun dataan, joka väistämättä kertoo totuuden.  Ja vaikka se jatkuva kasvatus toimisikin, niin sen pienempi kasvu ja huonommat hinnat tekisivät systeemistä todella huonosti kannattavan jaksolliseen verrattuna.

    Perko

    Ruotsalainen lie ollut sama tutkimus tekijänsäkin mukaan oli  valetta!    näin myönsi tutkija!.. Olette iloisesti höynätettyjä.  En viitsi  väitellä asiasta, lähetin  silloin joskus ne lustokuvat niin  pilkallisia  juttuja vain sateli . Sen huomaan  varmana jutuista, ettei Timpalla  ole käsitystä  jk metsästä eikä pääomantuotosta.   Sama  noista  muista jotka pelkäksi ärsykkeeksi kirjoittelee tänne  vit..ja     puutteessaan.

    16 :22 PS:  ” Maa- ja metsätaloustieteen tohtori Yrjö Norokorven mukaan saastevaikutusten vuoksi aluksi kiihtynyt puiden kasvu on kasvuindeksin mukaan kääntynyt männyllä laskuun 1970-luvun puolivälissä ja kuusellakin jo 1980-luvun puolivälissä. ” HS 25.6. -23
    Tasaikäiset metsät selvityksessä.

    Visakallo Visakallo

    A.Jalkanen: ”Kolumnini Metsämakasiinissa ehdottaa ratkaisuksi metsämosaiikkia, eli aluetasolla olisi sekä peitteisiä että avoimia alueita sopivana koktailina.” 

    Sellaisiahan Suomen metsät juuri ovat kun niitä ilmasta käsin katselee. Lisämausteena vielä vesistöt ja rakennettu infra.

    Jovain Jovain

    Vi….tuiksi on mennyt ja paljon, sitä luokkaa on taimistojen ja nuorenmetsän hoitorästit. Ilmaista ei ole nuoren metsän perustaminen, hoito on kallista ja on rankasti työllistävä vaikutus. Antaa vielä yliajalla huonon tuloksen. Yksistään jo siitä syystä mielellään jättää edelleen kasvatettavat alueet jatkokasvatukseen. Se lisää tuottoa ja säästää hoidon kuluissa. Hyvässä varttuneessa metsässä ei ole hoidon kuluja. Näin voidaan jatkaa pitkään, kun huolehditaan puustopääomasta. Tämä ei tarkoita jk metsän perustamista pystymetsään, siitä oli niitä huonoja tuloksia. Mutta jos on kehittyvä taimisto tai nuori metsä valiina, niin mikä ettei. Tukin tuottamista voidaan jatkaa pitkään.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Timppa: ei opetettu yliopistossa noin. ”Kolmen koplalla” Norokorpi, Lähde ja Laiho on oma metsänhoito-oppinsa.

    mettämiäs

    Norokorpi yritti kerran Valkosen Saulin esityksen jälkeen väittää, että jatkuvalla saataisiin myös sekametsä aikaiseksi. Sauli totesi tutkineensa jk:ta yli 30 vuotta ja olevansa asiasta eri mieltä. Norokorpi kehtaa kuitenkin lähes säännöllisesti toistaa tuota väitettäänsä, vaikka tutkimustulokset eivät hänen uhoaan tuekaan…

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Minä katselin Lähteen esitystä jossa väitettiin että jatkuvan kasvatuksen metsä kasvaa aina paremmin kuin jaksollinen metsä. En usko että olisi yleensä mahdollista, koska siinä pienet ja isot puut haittaavat toisiaan.

    Timppa

    Ja vielä lisää Hesariin:

    Kyllä minua järkyttää, että tohtori kirjoittaa aivan toista kuin yliopistossa opetetaan. Aivan sama, jos rakennusinsinööri alkaisi väittää, että silta kestää puolta pienemmällä materiaalimäärällä kuin normit ja matematiikka määräävät.

    Norokorven satuilut haittaavat myös luonnonsuojeluväen uskottavuutta. Vai onko porukka saanut oppinsa jesuiitoilta. ”Tarkoitus pyhittää keinot”

    Kuten kirjoitin edellä, niin karuille maille muodostuu lopulta männiköitä ja reheville kuusikoita.

    Varmastikin jatkuvalla kasvatuksella syntyy vanhojakin metsiä. Kun muutama kerta harvennetaan, niin jäljelle jääneet puut lopettavat kasvunsa ja saattavat kuitenkin sinnitellä hengissä. Tällaisia taisivat olla esimerkiksi paljon puhuttujen Osaran aukeiden metsät ennen niiden uudistamista. Puuta 70 m3/ha ja maapohja kunttaantunut sellaiseksi, ettei siinä mitään uutta kasvanut.

     

    Olen insinööri ja valitsen sellaisen menetelmän, joka tuottaa parhaan tuloksen. Ei minulle metsänkasvatus ole mikään koulukunta-asia vaan puhdasta biologiaa ja matematiikkaa. Koulukunta-asiat kuuluvat vaikka taiteeseen tai uskontoon.

Esillä 10 vastausta, 7,681 - 7,690 (kaikkiaan 14,378)